Deelnemers gezocht: onderzoek naar sextortion

nieuws Deelnemers gezocht: onderzoek naar sextortion

Sextortion is een samenvoeging van sexting en extortion (afpersing). Sextortion wil zeggen dat de afperser een slachtoffer bedreigt met het doorsturen van een (bijna-)naaktfoto, tenzij het slachtoffer bereid is te betalen. Opvallend is dat bijna 80% van de slachtoffers van sextortion jongens of jonge mannen zijn, zo heeft Helpwanted.nl gezien. Daarom doen zij nu, samen met Slachtofferhulp Nederland, onderzoek naar sextortion onder jongens tot en met 26 jaar oud. De onderzoekers zoeken nog jongens die hun ervaring met sextortion willen delen.

Mannelijke slachtoffers

Waar meisjes vaak onder druk gezet worden om meer foto’s te sturen, worden jongens meteen om geld gevraagd. Net zoals andere vormen van cybergeweld (zoals ongewenste sexting/shame sexting, hacking of wraakporno) heeft sextortion een grote psychische impact, waar jongens veel last van kunnen hebben. “We zien dat er soms echt bendes achter zitten die hier hun beroep van hebben gemaakt. In heel veel landen is dit echt een megabusiness,” zegt Nikki Lee Janssen, ervaringsexpert ongewenste sexting.

Het onderzoek

De onderzoekers hopen meer inzicht te krijgen in hoe de afpersing met foto’s of video’s in zijn werk gaat. Volgens Helpwanted.nl zijn de vragen die het onderzoek wil beantwoorden:

  • Wat is de relatie tussen het slachtoffer en de afperser?
  • Op welke platforms vindt de afpersing het vaakst plaats?
  • Wat is de aangiftebereidheid van jongens?
  • Wat voor invloed hebben campagnes van online seksueel misbruik op jongens?
  • Kunnen ze hun gevoelens uiten naar vrienden, familie en hulpverlenende organisaties?

Slachtoffer onder druk

De pleger kan zich voor hebben gedaan als een leuk meisje, in wie de jongen wel interesse had, om vervolgens misbruik te maken van dat vertrouwen. De pleger kan zich ook voordoen als een vriendelijke jongen. Slachtoffers bij wie (ontluikende) homoseksuele gevoelens spelen, komen zo onder extra zware druk te staan als de omgeving niet van zijn geaardheid weet. De pleger heeft dan wel de mogelijkheid om die informatie naar buiten te brengen. De vroege seksuele ontwikkeling wordt dan (extra) lastig voor het slachtoffer.

Ken jij jongens of jongemannen die slachtoffer zijn (geweest) van sextortion, die 26 jaar of jonger waren ten tijde van de sextortion, en die hun ervaring met de onderzoekers zouden willen delen? Dan kunnen zij via deze vragenlijst meedoen aan het onderzoek.

Delen:

Reacties