Gepest om een doorgestuurde naaktfoto

nieuws gepest ongewenste sexting

Vrijdag 19 april was het niet alleen Goede Vrijdag, het was ook de Landelijke Dag Tegen Pesten. Tessa van Driel, nu achttien, vertelt haar verhaal in het AD. Nadat een naaktfoto van haar was verspreid, werd zij op haar nieuwe middelbare school voor ‘hoer’ uitgemaakt. Zo kreeg ze dus ook nog eens te maken met sociale sancties om de foto, terwijl de persoon die de foto ongevraagd had doorgestuurd in de fout zat.

Ongewenste sexting

Dit is helaas geen geïsoleerd geval: ongewenste sexting komt vaker voor. Twee weken geleden verscheen hier ook een artikel over op Act4Respect naar aanleiding van het onderzoek van Marijke Naezer. Ook zij concludeerde dat slachtoffers eerder de schuld krijgen van ongewenste sexting en de consequenties moeten dragen dan degenen die seksueel getint materiaal zonder toestemming doorsturen. Tessa kreeg het ook te verduren. Toen zij met een groep klasgenoten ging zwemmen, werd haar zwembroekje door jongens naar beneden getrokken. En er gingen verhalen rond dat ze seks had gehad met iedere jongen in Hoogvliet. Toen haar moeder de pesterijen aankaartte bij de schoolleiding, gebeurde er volgens Tessa niets.

Culturele norm

De casus van Tessa laat weer zien dat de consequenties van een verspreide naaktfoto voor een meisje vaak ingebed zijn in sociale en culturele normen rond vrouwelijke seksualiteit en slutshaming. Door deze normen wordt het meisje als schuldige aangewezen – “had ze maar niet zo’n foto moeten maken”. Het is in de aanpak van ongewenste sexting belangrijk aandacht te besteden aan deze normen zodat slachtoffers betere ondersteuning vanuit hun omgeving krijgen (van leeftijdsgenoten én volwassenen). Ook zal dit zorgen dat de corrigerende aandacht daar terechtkomt waar deze hoort: bij de plegers. De boodschap die Tessa aan lotgenoten wil doorgeven is: “Jij hoeft je niet te schamen, iedereen die privékiekjes doorstuurt moet zich schamen!”

Delen:

Reacties