Happy2gether: training aanpak van partnergeweld bij jongeren

oproep testen Jong koppel

Partnergeweld komt niet alleen voor bij volwassenen; ook jongeren krijgen te maken met verschillende vormen van geweld. Toch hebben zij niet altijd door dat ze hiermee geconfronteerd worden. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan partnergeweld onder jongeren. Happy2gether, een initiatief van Act4Respect, helpt hierbij. Het doel: geweld in (beginnende) relaties te voorkomen door gezonde en veilige relaties te stimuleren.

Preventie als oplossing

De training Happy2gether focust zich op jongeren tussen 14 en 21 jaar, met een vmbo/mbo-opleidingsniveau. Tijdens twee bijeenkomsten van anderhalf uur, gaan jongeren met elkaar in gesprek over relaties, bijkomende verwachtingen en gendernormen. Zo leren jongeren hoe ze op een positieve manier kunnen communiceren binnen een relatie, om relaties leuk (en veilig) te houden. Preventie van dit soort geweld is van groot belang om mogelijke schadelijke gevolgen voor zowel slachtoffers als plegers in te perken.

Happy2gether kan ook individueel aan jongeren worden gegeven

Happy2gether geef je bij voorkeur in groepen, maar voor jongeren bij wie een-op-een-begeleiding beter past, is een individuele variant beschikbaar. Bijvoorbeeld als de jongere vanwege eigen ervaringen met risicovolle relaties meer persoonlijke begeleiding nodig heeft. Of bij een jongere voor wie het bespreken of horen van ervaringen in een groep te heftig is.  Voor deze jongeren is er Happy2gether individueel. Deze variant heeft dezelfde uitgangspunten en doelen als de reguliere Happy2gether. Het verschil is dat de opdrachten zijn aangepast op een-op-een-begeleiding, waardoor er meer ruimte is voor begeleiding rondom de individuele situatie van de jongere.

Gratis onlinecursus Happy2gether

Ben jij professional die werkt met jongeren en wil bijdragen om partnergeweld onder jongeren te voorkomen? Klik dan deze link om de gratis onlinecursus van Happy2gether te volgen. Na deze cursus ontvang je de Happy2gether handleiding en kan je de training geven!

Bekijk hier de flyer van Happy2gether.

Lees ook: 12 adviezen voor het aanpakken van partnergeweld

Belangrijk: je kunt het individuele programma inzetten bij jongeren die eerder een gewelddadige relatie meemaakten of daar vermoedelijk in zitten, maar het programma is niet bedoeld als hulpverlening. Happy2gether richt zich enkel op het geven van kennis en vaardigheden aan jongeren om sterker in hun schoenen staan in relaties en leuke(re) relaties hebben.

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen