Milou Deelen pikt de scheve seksuele moraal niet langer

interview milou deelen met bord slutshaming is niet ok

Journalist Milou Deelen (23) werd bekend van haar filmpje tegen #slutshaming, dat viraal ging. Wij spreken de ongedwongen spraakwaterval over slutshaming, gendergerelateerd geweld en onze seksuele mores. ‘Waarom is een man die veel seks heeft stoer, maar een vrouw vooral een hoer?’

Waarom ging je de straat / het internet op tegen slutshaming?

Ik was lid van Vindicat, het Groningse studentencorps. Daar ondervond ik aan den lijve wat er gebeurt met vrouwen die er openlijk voor uitkomen te genieten van seks. Over mij schreven ze een lied waarin ik ‘de grootste slet van het jaar’ werd genoemd. Belachelijk: ik mag toch lekker zelf weten wat ik met mijn lichaam doe? Als samenleving denken we nog zo conservatief over vrouwelijke seksualiteit.

Waarom moet ik downplayen hoeveel seks ik heb om mijn waarde te bewaren, maar moet een man er juist over opscheppen om hoongelach te voorkomen?

Die gedachten spelen in op het eeuwenoude idee dat een vrouw zichzelf moet bewaren, omdat ze anders haar waarde verliest. Daar zit een fundamentele ongelijkheid in die ik niet accepteer. We moeten ons daar tegen uitspreken! Ik schaam me niet voor mijn seksualiteit, maar voelde me wel vernederd. Daarom postte ik op Internationale Vrouwendag een filmpje op Facebook over #slutshaming, dat ondertussen bijna een miljoen keer is bekeken.

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en deel ik, Milou Deelen, mijn verhaal met jullie. Anderhalf jaar geleden werd ik lid van het Corps, en daar ben ik vaak uitgemaakt voor HOER – SLET of LAAG WIJF. Ik was het lijdend voorwerp van een lied dat jaarlijks door tientallen jongens wordt gezongen over “het laagste meisje van het jaar”. Ik schaamde me diep en voelde mij vernederd. Toen ik men hierop aanspraak, kreeg ik terug dat het maar een grap was. Ik heb geen één keer gelachen. Ook werd er over mij geschreven dat je “mij kon doen voor een pakje peuken en een Smirnoff”. Ook toen was hun argument: “is toch grappig Milou, daar kan je toch wel om lachen”. En nee, ik moést niet lachen. En dat is het punt dat ik hier wil maken. Mijn seksualiteit is van mij, en niet stof voor jouw grap. Daarnaast heb ik er als vrouw evenveel recht op als man. Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken, is dit tof. Als meisjes – zoals ik – dit doen, daalt ons respect of onze waardigheid. Laten we hier bij stilstaan vandaag, en ons vooral niét schamen voor onze seksualiteit. Veel meisjes durven hun stem misschien niet te laten horen, ik doe dat vandaag wel. Ik vraag niet om je medelijden, wel dat je naar me luistert. Want slutshaming gebeurt overal, en dat is niet oke.Samen met fotografe Jonna Bruinsma maakte ik dit filmpje tegen slutshaming. Deel dit vooral als je samen met mij vindt dat slutshaming niet oké is.

Gepostet von Milou Deelen am Mittwoch, 8. März 2017

 Wat voor reacties kreeg je op het filmpje?

Vaders stuurden dat ik de wereld voor hun dochter een beetje mooier maak, en bedankten me daarvoor. Meisjes herkenden het. Maar ook een eindeloze reeks seksistische bagger in de trant van ‘je moet geneukt worden’, ‘alle vrouwen zijn hoeren’, ‘ik weet waar je woont ik kom je verkrachten’ etc. Scary shit, maar ik ging er redelijk goed mee om. Ik sta voor iets wat zij haten; een jonge hoogopgeleide feministische vrouw. Nou, lekker hun probleem, niet het mijne.

We maken robots en sturen mensen naar de maan, maar een vrouw die houdt van seks, dat is voor veel mensen toch net een stapje te ver

Wat kunnen minder stoere mensen doen tegen slutshaming?

Maak het bespreekbaar. Praat erover! Als je bijvoorbeeld in de kroeg staat en iemand zegt iets in de trant van ‘met zo’n rokje vraag je erom’, dan kan je het gesprek aangaan. Zonder oordeel. Zo van hey, waarom zeg je dat, ik laat jou toch ook in je waarde? Wat ik ook soms mis is vrouwen die solidair zijn met elkaar. Die sisterhood is echt nodig!

Dat vrouwen de lul zijn van de scheve seksuele moraal, is duidelijk. Maar hebben mannen er eigenlijk ook onder te lijden?

Mannen hebben feminisme ook nodig. Stel je voor dat je altijd sterk en stoer moet doen, omdat je vrienden anders zeggen dat je een pussy bent. Dat je geen emoties mag uiten, niet mag huilen en altijd zin in seks moet hebben. Dat is toch niet te harden?

Vrouwen zijn het slachtoffer van die masculiene codes. Maar mannen zelf natuurlijk ook. Zij lijden daar onder. Mannen moeten ‘scoren’ om aan dat idee van mannelijkheid te voldoen. Dat komt de sekseverhoudingen niet ten goede. Het kan gendergerelateerd geweld veroorzaken, denk aan slutshaming, huiselijk geweld, misbruik, verkrachting.

Zijn we preutser geworden, of niet? En hoe erg is dat?

Ik denk dat sociale media ons preutser maakt. Elke idioot kan je topless foto’s op het strand op internet plaatsen. Of, zoals mij gebeurde, op dumpert.nl zetten. Borstvoeding geven in een publieke ruimte doen vrouwen niet meer zo makkelijk als veertig jaar geleden. Als ik nu mijn tepel op Instagram plaats, wordt die verwijderd. Veel wordt zo geseksualiseerd, dat is geen vrij klimaat.

Toch zie ik ook positieve ontwikkelingen. Het bespreekbaar maken van seksisme en gendergerelateerd geweld is onwijs toegenomen door #metoo. Verkrachting binnen het huwelijk is strafbaar, de pil geeft vrouwen zelfbeschikking. Dus veel dingen gaan juist ook goed, er gebeurt heel veel.

Begint de strijd tegen slutshaming al bij de geboorte?

Meisjes mogen roze aan en moeten lief, mooi en schattig doen. Jongetjes mogen blauw aan en moeten stoer zijn en bouwen. Het is allemaal zo gendered as fuck!

Al op de basisschool had ik willen leren over plezier, over emotionele en lichamelijke grenzen aangeven. Voor zowel jongens als meisjes. In plaats daarvan leerde ik op de middelbare school; ‘dit is een piemel, dit is een vagina. Pas op, doe het niet want dan krijg je een soa of wordt je zwanger’. Heel hetero normatief, en heel angstig ook. Die voorlichting kan zoveel beter.

Wat kan ‘de man’ doen om slutshaming en seksisme tegen te gaan?

Dat iemand een uitspraak als ‘Grab ‘m by the pussy’ normaliseert door te antwoorden dat het ‘gewoon’ kleedkamerpraat is, is heel schadelijk. Mannen, spreek je daarover uit! Spreek je vrienden erop aan als ze lomp doen tegen vrouwen. Dat is niet stoer, het is zielig. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid voor het oplossen van gendergerelateerd geweld natuurlijk niet alleen bij de vrouw, toch?

Interview door Marlies Pilon, zelfstandig onderzoeksjournalist met een hart voor de vrouwenzaak. Ze schrijft voor Atria over gender, seksuele identiteit en activisme. 

Delen:

Reacties