Vers van de pers | Misbruikverhalen op Instagram, vrouwelijke misbruikers en mensenrechten in Polen

Anoniem Instagram

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles dat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: seksueel misbruik delen op Instagram, niet alleen mannen plegen seksueel misbruik en mensenrechtenschendingen in Polen.

Wel of niet anoniem?

Op Instagram gaan persoonlijke verhalen van seksueel misbruik rond op de pagina @abusers_nl. De verhalen worden anoniem gedeeld. De verhalen zelf bevatten gedetailleerde beschrijving van de plegers gegeven. Hoewel het aan de MeToo-beweging doet denken, wordt de betrouwbaarheid van dit huidige fenomeen gecompliceerd door de anonimiteit van de slachtoffers.

Volgens Iva Bicanic, hoofd van Centrum Seksueel Geweld, moeten slachtoffers niet voor eigen rechter gaan spelen en onderzoek naar misbruik aan zedenrechercheurs overlaten. Echter, vaak ontbreekt bij slachtoffers het vertrouwen in de politie.

Instagram

Seksueel misbruik van twee kanten

Seksueel misbruik vindt niet alleen plaats van mannen op vrouwen. Toch is er een gebrek aan verhalen of onderzoek waarin ook vrouwen seksueel misbruik plegen. Volgens criminoloog Miriam Wijkman kan dit komen door de toegekende genderrol aan de vrouw. Vrouwen en meisjes zouden zich niet schuldig maken aan seksueel misbruik.

Seksueel misbruik

Geblokkeerd op Instagram

Op Instagram gaat de promotie van content met betrekking tot conversietherapie geblokkeerd worden. Een voorbeeld van zo’n conversietherapie is “homogenezing”.

Instagram

Celstraf wegens aanranding

Op de marinebasis in Den Helder worden drie mannen verdacht van aanranding. Zij worden beschuldigd van meerdere zedendelicten in 2018. Het Openbaar Ministerie meldt dat celstraffen tot drie maanden zijn geëist.

Celstraf

Polen onder vuur

De vriendschap tussen Nieuwegein en de Poolse stad Pulawy is verbroken. De motie voor de beëindiging kreeg bijna een unanieme stemming. De reden is de “homovrije zone” in Pulawy.

In Polen verklaren steeds meer dorpen zichzelf “lgbt-vrij”. Zowel critici als de Europese Commissie vinden dit tegen de mensenrechten ingaan. Daarom wordt er gedreigd met het stopzetten van financiële steun aan deze gebieden.

Polen

Zowel lof als kritiek

Lof en kritiek voor de Palestijns-Israëlische tahinfabrikant Al-Arz. Dit komt door het sponsoren van een hotline voor lhbt’ers in de Palestijns-Israëlische gemeenschap.

Palestina

Geen warm welkom

Aanstaande zondag komt gastpredikant Marten Visser naar Gorinchem. Echter, wordt er geen warm welkom verwacht. Visser staat namelijk bekend om het ondertekenen van de Nashville-verklaring. Een document dat homoseksualiteit afwijst. Tegen de komst van Visser zal bij aanvang van zijn dienst in de Grote Kerk in Gorinchem een demonstratie plaatsvinden.

LHBT

Lees ook: Vers van de pers | Verzachtende omstandigheden verkrachting, ADHD bij huiselijk geweld en anti lhbti-geweld

 

 

 

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen