Wat is genderdiversiteit? De generatiekloof – Deel I

genderdiversiteit lhbti

Voor veel jongeren zijn traditionele gender opvattingen niet meer vanzelfsprekend. Maar hoe zit dat eigenlijk met ouderen? Hoe denken zij over stereotiepe gender normen? En over genderdiversiteit? Hoe verschillen hun opvattingen met die van jongeren?

gender normen“Zeg, wanneer neem je je vriendje eens mee naar huis?”

Het was vorig jaar november en ik was mijn nagels aan het lakken. Rood, alsof het wijn was. M’n vriend (23) keek toe en ik zag mijn kans schoon: één van zijn nagels — die van z’n pink— lakte ik ook wijnrood. Eéntje maar. Maar het was voldoende voor zijn moeder om later die dag plagerig te vragen: “Zeg, wanneer neem je je vriendje eens mee naar huis?” Hm, oké. Wat een verouderd beeld van mannelijkheid, dit. Eén gelakte nagel en meteen ben je niet meer hetero.

Haar opmerking heeft me wel aan het denken gezet. Hoe denken ouderen over traditionele gender normen? Hebben zij eigenlijk wel door dat noties van ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’ aan het verschuiven zijn? Want ja, die verschuiven. Althans, in mijn kringen. Ik ken mannen die glitternagellak dragen en vrouwen die uitsluitend mannenonderbroeken dragen. Alles kan, maar blijkbaar denken ouderen daar anders over.

Genderfluïde generatie

Dat ouderen en jongeren over veel dingen verschillend denken, is geen nieuws. Zoals klimaatbeleid, bijvoorbeeld. Uit een verkiezingsonderzoek van IPSOS uit 2019 bleek de kloof tussen jong en oud aanzienlijk: ruim de helft van de jongeren tussen de 18-24 jaar vindt dat Nederland moet voorlopen op klimaatbeleid, tegenover slechts zestien procent van de 65-plussers. Hoe zit dat met gender en seksualiteit?

In 2018 schreef Lisa Peters, die zichzelf een ‘genderjournalist’ noemt, een artikel voor omroep HUMAN over de verschillen tussen jong en oud wat betreft genderdiversiteit. ‘Millennials – geboren tussen 1980 en 2000 – zijn in maart 2016 al door de Britse krant The Guardian bestempeld als de ‘genderfluïde generatie’’, schrijft Peters. Die typering is grotendeels gebaseerd op cijfers over LHBTQIA+ acceptatie. In 2017 hield de non-profitorganisatie GLAAD een online survey onder ruim tweeduizend volwassen (18+) Amerikanen. De uitkomst was in veel opzichten niet verassend: 20 procent van de millennials identificeert zich als LHBTIQA+, tegenover zeven procent van de babyboomers (51-72 jaar oud).

Meer ruimte en zichtbaarheid

De opvattingen over gendernormen zijn de afgelopen decennia duidelijk veranderd. ‘Genderbending millennials staan op de schouders van babyboomers die een zware strijd van emancipatie hebben gevoerd’, schrijft Peters. De generatie babyboomers is niet alleen opgegroeid in een tijd dat homoseksualiteit grotendeels strafbaar was, ook was dat zowat ‘het enige’ wat er was: je was ‘homo’, of niet. Tegenwoordig is dat wel anders. ‘Het speelveld is enorm gegroeid’ vertelt transgender man Jonah Lamers aan Peters. ‘Dat heeft effect op de identiteitsvorming: er is letterlijk meer ruimte ontstaan.’

Die ruimte wordt dan ook benut, vooral door jongeren. Zij herkennen zich niet in de binaire genderindeling M/V en zien gender als een sociaal construct van een heteronormatieve samenleving. Wij kunnen de gehele regenboog zijn: LHBTQIA+, maar voor veel ouderen blijkt dat verwarrend, al die letters.

Natuurlijk vallen ouderen niet over één kam te scheren. Hetzelfde geldt voor de generatie millennials: opvattingen worden door veel meer gevormd dan de periode dat je geboren bent. Binnen welke sociale kringen je je begeeft, of je religieus of hoogopgeleid bent—al deze dingen bepalen je wereldbeeld, óók op het gebied van gender en seksualiteit.

Hokjesdenken en weinig acceptatie voor transgender personen

En hoe zit het eigenlijk met opvattingen over homoseksualiteit ten opzichte van genderdiversiteit? Uit een onderzoek van de Rijksoverheid van 2022 blijkt dat daar al enig verschil tussen zit. Ondanks het feit dat de homo-acceptatie de afgelopen decennia is toegenomen, ligt de ‘zichtbare intimiteit tussen mensen van gelijk geslacht nog erg gevoelig.’ Daarnaast is de acceptatie van transgender personen en genderdiversiteit minder groot dan die van homo- en biseksuelen, zo komt uit het onderzoek. Interessant is echter dat de generatiekloof hierbij klein lijkt: van de 70+ers denkt dertien procent negatief, 40 procent neutraal en 47 procent positief over genderdiversiteit. Bij jongeren tussen de 18-30 jaar oud verschillen de antwoorden niet drastisch: dertien procent van de jongeren staat negatief, 33 procent neutraal en 54 procent positief tegenover genderdiversiteit.

In de afgelopen jaren zijn de opvattingen over genderdiversiteit onder 70+ers, de demografische groep die volgens het rapport het meest negatief uit de bus kwam, dan ook veranderd: in 2012-2013 stond nog 21 procent van de ondervraagde 70+ers ‘negatief’ tegenover genderdiversiteit, in 2019-2020 is dit aantal afgenomen naar dertien procent.

Ik denk direct aan mijn opa van tachtig. Politiek gezien is hij progressief, maar toch, op het gebied van gender en seksualiteit kan het beter. Hij scheldt niemand uit, maar is gewoon niet op de hoogte. Instagram, TikTok en YouTube—dat heeft hij allemaal niet, joh. Terwijl hij wél in contact staat met queer mensen, óók binnen zijn eigen familie.

Generatie Ja…en?

Voor veel jongeren (17-23 jaar) zijn traditionele gendernormen niet meer vanzelfsprekend, zo blijkt uit onderzoek, hoewel er nog op genoeg punten terrein te winnen is. Toch spreekt deze ‘genderfluïde generatie’ zich niet altijd even snel uit over stereotiepe gendernormen en rolpatronen tijdens ongewenste situaties. De campagne Generatie Ja…en? richt zich dan ook precies op die doelgroep. We moeten afrekenen met stereotiepe rolpatronen, maar tegelijk kunnen we ook onze ouders en grootouders bevragen over genderdiversiteit, om hun te helpen een meer genderfluïde beeld te creëren bij hunzelf. Dat kan beginnen met kleine vragen: zeg, wat vind jij er eigenlijk van dat een jongen uit mijn klas in een rok naar school komt? Of: zie je hier niet een dubbele standaard tussen mannen en vrouwen?

Eigenlijk had ik, ook al maakte ze misschien een grap, deze dergelijke vragen ook aan mijn schoonmoeder moeten stellen: waarom denk je dat het dragen van nagellak gekoppeld is aan seksualiteit? Wat vind je er eigenlijk van als mannen nagellak dragen? Misschien dat een klein genderlesje geen kwaad kon. Ik val immers onder de #Generatie Ja…en?

Wil je meer over de jongerencampagne Generatie Ja…en? weten? Zie hier of hier!

Geschreven door: Emma Ruiter

Omslagfoto gemaakt door Sharon McCutcheon via Unsplash 
Afbeelding van Wikipedia Commons

Delen:

Reacties

 • Op 6 september 2022 23:16, zei: Imelda Diamante Ik ben blij met hoe ik dr. Ilekhojie vertrouwde om mijn ex-man terug te brengen na bijna een jaar scheiding. Voordat ik Dr Ilekhojie ontmoette, heb ik veel websites doorzocht op zoek naar manieren om mijn ex-man terug te krijgen nadat hij zonder enige reden had gevraagd om van me te scheiden. Ik was er kapot van, maar dr. Ilekhojie gaf me hoop en de verzekering dat hij bij me terug zal komen. Nadat hij de verzoeningsspreuk had gedaan, belde mijn man na twee dagen en vroeg om terug naar huis te komen, naar mij en onze vier kinderen. De volgende dag kwam hij thuis en ik was erg blij hem weer te ontmoeten. Ik gebruik dit middel om Dr Ilekhojie te waarderen voor wat hij voor mij heeft gedaan en ook voor het helpen van mij en het helpen van zoveel andere mensen. Ik laat zijn contactpersoon achter zodat je contact met hem kunt opnemen als je soortgelijke problemen hebt. Whatsapp +2348147400259
 • Op 12 september 2022 12:01, zei: Kimberly Lukcas Ik wil deze geweldige man genaamd Dr. Ige Ajayi eindeloos bedanken, ik ben vandaag blij omdat mijn man nu weer vol liefde is, mijn man heeft me verlaten voor een andere vrouw alleen omdat we een klein misverstand hadden. hij verliet me en beloofde nooit meer terug te komen. Ik heb de hele dag gehuild op zoek naar een oplossing om hem terug te krijgen. Toen zag ik dat de getuigenis van KIMBERLY LUKCAS online werd gedeeld. Ik stuurde hem een ​​e-mail en vertelde hem mijn problemen die ik heb met mijn man en hij belooft hem binnen 2 dagen naar huis te brengen. hij is inderdaad geweldig, hij helpt me om mijn man binnen 2 dagen terug te krijgen, hij belooft en mijn man zal bij me terugkomen en beloven dat hij voor altijd van me zal houden en me smeekt om de pijn die hij me heeft aangedaan. Ik zal Dr. Ige Ajayi voor altijd dankbaar zijn en ik zal niet stoppen om je naam op het internet te zetten zodat mensen kunnen zien hoe rechtvaardig je bent. En ik wil iedereen op deze site vertellen dat ik deze man, DR. Ige Ajayi. voor alles wat hij voor mij heeft gedaan. Mijn man komt terug met liefde, zorgzaam en belooft voor altijd van me te houden. de belofte dat iedereen die ik ken nooit relatieproblemen zal hebben, mail hem; (drigeajayi@gmail.com) of je kunt hem ook whatsappen op +2348130035939.
 • Op 14 september 2022 10:54, zei: Pamela Hugo Ik wil mijn geweldige ervaring delen met Dr. Ilekhojie. Mijn man bedroog me en toen ik erachter kwam dat er een ruzie ontstond waardoor hij om een scheiding vroeg. Ik huilde en werd meteen ziek. Ik was online op zoek naar willekeurige verhalen, toen ik een getuigenis zag van iemand die een soortgelijke zaak had als de mijne en hoe dr. Ilekhojie vrede tussen de koppels sloot. Ik nam contact met hem op en hij legde me uit hoe het mogelijk is om met mijn man te verzoenen en binnen een paar dagen zal hij de scheiding annuleren, wat ik wilde. Ik deed alles wat hij me vroeg te doen en precies drie nachten na zijn werk belde mijn man om zich te verontschuldigen voor het bedrog en vroeg om naar huis te gaan met zoveel beloften. Ik waardeer uw hulp Dr, u bent echt een zegen. Neem contact op met Dr Ilekhojie en vraag om hulp. Bel/Whatsapp +2348147400259 E-mail: gethelp05@gmail.com
 • Op 30 september 2022 16:42, zei: Jane Daan Mijn man en ik zijn nu ongeveer 7 jaar getrouwd. We waren gelukkig getrouwd met twee kinderen, een jongen en een meisje. 3 maanden geleden begon ik vreemd gedrag van hem op te merken en een paar weken later kwam ik erachter dat mijn man iemand ziet. Hij kwam laat thuis van zijn werk, hij gaf nauwelijks meer om mij of de kinderen. Soms gaat hij uit en komt hij zelfs 2-3 dagen niet thuis. Ik heb er alles aan gedaan om dit probleem op te lossen, maar het mocht niet baten. Ik werd erg ongerust en had hulp nodig. Toen ik op een dag op internet aan het surfen was, kwam ik een website tegen die suggereerde dat Dr. Ige Ajayi kan helpen bij het oplossen van huwelijksproblemen, het herstellen van verbroken relaties enzovoort. Dus ik vond dat ik hem eens moest proberen. Ik nam contact met hem op en hij deed een spreuk voor mij. Twee dagen later kwam mijn man naar me toe en verontschuldigde zich voor het onrecht dat hij had gedaan en beloofde het nooit meer te doen. Sindsdien is alles weer normaal. Mijn familie leeft weer gelukkig samen. Allemaal dankzij Dr. Ige Ajayi. Als je een spreukgebruiker nodig hebt die een spreuk kan uitspreken die echt werkt, raad ik je aan contact met hem op te nemen. Hij zal je niet teleurstellen. Neem contact op met e-mail drigeajayi@gmail.com. Telefoon/Whatsapp +2348130035939
 • Op 17 oktober 2022 16:58, zei: Imelda Diamante Blij met hoe ik dr. Ilekhojie vertrouwde om mijn ex-man terug te brengen na bijna een jaar scheiding. Voordat ik Dr Ilekhojie ontmoette, heb ik veel websites doorzocht op zoek naar manieren om mijn ex-man terug te krijgen nadat hij zonder enige reden van me had willen scheiden. Ik was er kapot van, maar dr. Ilekhojie gaf me hoop en de verzekering dat hij bij me terug zal komen. Nadat hij de verzoeningsspreuk had gedaan, belde mijn man na twee dagen en vroeg om terug naar huis te komen, naar mij en onze vier kinderen. De volgende dag kwam hij thuis en ik was erg blij hem weer te ontmoeten. Ik gebruik dit middel om Dr Ilekhojie te waarderen voor wat hij voor mij heeft gedaan en ook om zoveel andere mensen te helpen. Ik laat zijn contactpersoon achter zodat je contact met hem kunt opnemen als je soortgelijke problemen hebt. Whatsapp +2348147400259 of e-mail: gethelp05@gmail.com
 • Op 3 november 2022 13:02, zei: Anna Collin Mijn man verliet me voor een jongere vrouw en ik was er kapot van. Het was alsof ze hem in een kwade spreuk had, Collin keerde zich van de ene op de andere dag tegen me zonder enige waarschuwing. Het gebeurde begin dit jaar, ik was wanhopig op zoek naar hem om terug te keren omdat we samen veel hadden opgebouwd en het zou de harten van de kinderen breken. Ik heb elke website voor het casten van spreuken gebruikt die ik kon vinden zonder resultaten. Toen zag ik een bepaalde getuigenis over Dr. Ilekhojie en het gaf me echt hoop omdat het vergelijkbaar was met mijn geval. Ik nam contact met hem op en hij legde me alles uit over wat ik moest doen. Hij begon in april met mij te werken en als gevolg van al zijn geweldige werk is Collin hier nu naast me, wat een droom is die uitkomt. Ik ben zo blij en bevoorrecht dat ik Dr Ilekhojie heb ontmoet. Vraag hem om hulp. Whatsapp: +2348147400259 E-mail: gethelp05@gmail.com
 • Op 7 november 2022 14:48, zei: Hilda Rosales Mijn vriend begon uit te gaan met andere meisjes en toonde me koude liefde, bij verschillende gelegenheden dreigt hij het uit te maken als ik hem durf te ondervragen over zijn affaire met andere meisjes, ik was helemaal kapot en verward totdat een oude vriend van mij vertelde mij over een spreukgebruiker op het internet Dr. Ilekhojie die mensen helpt met hun relatie- en huwelijksprobleem door de krachten van liefde en verzoening Spreuken, eerst twijfelde ik of zoiets ooit zou bestaan, maar besloot het eens te proberen. Toen ik contact met hem opnam, hij vertelde me alles wat ik moest doen en dat deed ik en hij hielp me een verzoeningsspreuk uit te spreken en binnen 28 uur kwam mijn vriend terug en begon zich te verontschuldigen, nu is hij gestopt met uitgaan met meisjes en is hij voorgoed bij mij. Hier zijn zijn contacten Whatsapp of bel +2348147400259 E-mail: gethelp05@gmail.com
 • Op 10 november 2022 15:14, zei: Metje Dehaan Wees gewoon blij! Heb lief en wees geliefd! Wees de beste versie van jezelf voor jou!!! . Ik wilde gewoon een succesverhaal delen! Ik heb zojuist mijn ex-man teruggekregen met de hulp van DR Ilekhojie.. Sinds zijn verzoeningsspreuk is mijn man teruggekeerd en hij is trouw en dichter bij mij dan voorheen. Je kunt ook contact met hem opnemen en je relatie herstellen. WhatsApp: +2348147400259 E-mail: (gethelp05@gmail.com)
 • Op 14 november 2022 14:33, zei: Lieke Coolen Ik ging door een echtscheidingsproces toen ik dr. Ajayi online een geweldige spirituele man vond, ik had nooit gedacht dat ik en mijn man ooit weer bij elkaar zouden komen, we zijn gezegend met drie kinderen en 12 jaar getrouwd, maar hij was bereid dat allemaal weg te gooien gewoon omdat hij een nieuwe vrouw heeft ontmoet, maar dr. help me een krachtige liefdesbetovering uit te voeren waardoor hij de vrouw die hij net heeft ontmoet deed vergeten en de scheiding is geannuleerd, we leven nu in vrede in ons huis met een sterkere band, neem contact op met dr. Ajayi op Whatsapp / Viber: +2347084887094 of e-mail: drajayi1990@gmail.com hij zal je ook helpen, hij bereidt ook kruiden voor verschillende soorten ziekten, voor het geval je een gezondheidsprobleem hebt, want hij zal je ook genezen. OF instagram: https://www.instagram.com/drajayispiritualhome/
 • Op 9 januari 2023 23:42, zei: Pēteris Marija Hello, Are you looking for a legitimate loan? Have you been turned down by your banks? You need money for one reason or another. You are sincere and honest Do you need a loan to pay off debts, bills or to implement a project? You always have a chance. What's more, we offer loans fast and reliable, with an annual interest rate of 2%. We are reliable If you are interested, please do not hesitate to contact us directly. Email: lapofunding960@gmail.com
 • Op 9 januari 2023 23:42, zei: Elita Vankere Hello, Are you looking for a legitimate loan? Have you been turned down by your banks? You need money for one reason or another. You are sincere and honest Do you need a loan to pay off debts, bills or to implement a project? You always have a chance. What's more, we offer loans fast and reliable, with an annual interest rate of 2%. We are reliable If you are interested, please do not hesitate to contact us directly. Email: lapofunding960@gmail.com
 • Op 17 januari 2023 14:46, zei: Andrea Bent u op zoek naar een dringende lening? of: om uw financiële activiteiten nieuw leven in te blazen? Renoveer het interieur van uw appartement, uw huis, uw gebouw? Huren ? koop je een auto voor de bruiloft? Zet een schuld? Een project uitvoeren? Of om andere redenen, als u een lening nodig heeft, laat het ons dan weten per e-mail contacteren. andreafrasca1@yahoo.com WhatsApp +31 6 51026462

Gerelateerde artikelen