Congres Seksueel Geweld

  • Locatie: ReeHorst Ede
  • Datum:
  • Tijd: 9:00
  • Type: Congres
23 nov Congres Seksueel Geweld

Seksueel geweld komt vaak voor. 11 procent van de mannen en 31 procent van de vrouwen tussen de 15 en 24 jaar geeft aan slachtoffer van seksueel geweld te zijn geweest. In de groep mensen tussen de 25 en 70 jaar zijn de percentages nog hoger: respectievelijk 13 procent en 42 procent (bron: ‘Seksuele gezondheid in Nederland 2011’ van Rutgers).

Seksueel geweld bespreekbaar maken

Seksueel geweld is een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Door de gevoelens van schuld en schaamte die slachtoffers ervaren, vragen ze niet snel om hulp. Ook angst, anderen niet lastig willen vallen met hun probleem en bagatellisering van het meemaken van seksueel geweld maken het soms moeilijk om het geweld bespreekbaar te maken.

Uit onderzoek van het Psychotraumacentrum UMC Utrecht bleek dat het gemiddeld een half jaar duurt voordat slachtoffers van seksueel geweld aan iemand vertellen wat er is gebeurd en een jaar voordat ze hulp zoeken. Tegen die tijd hebben ze vaak al last van klachten als een depressie of een posttraumatische stressstoornis.

Wat leer je deze dag?

We gaan tijdens het congres Seksueel Geweld dieper in op de volgende onderwerpen:

  • In gesprek met ervaringsdeskundigen van Team-Kim
  • Een ervaringsdeskundige vertelt en geeft tips: wat gebeurde er achter mijn voordeur?
  • Contact tussen slachtoffer en pleger/dader – Hoe herstelbemiddeling leidt tot heling na seksueel geweld
  • Waarom je anderen nodig hebt om achter de voordeur te komen

Tijdens het gehele programma geven experts uit de praktijk voorbeelden. Ook is er tijd voor interactie én volop ruimte om je uitdagingen en ervaringen te delen.

Online seksueel geweld: signalering en preventie

“Wil je me een sexy foto sturen?” Sexy materiaal delen via sociale media gebeurt steeds vaker. Niet alleen jongeren doen aan sexting, ook volwassenen. Alleen lopen jongeren meer risico op meemaken of plegen van online seksueel geweld. Wanneer spreken we van gezond online seksueel gedrag en wanneer is dit over de grens? Naast shamesexting zijn er andere vormen vna online seksueel geweld zoals grooming, exposing en sextortion. Hoe voorkom je victim blaming in het gesprek met een slachtoffer? En wat kun jij als professional doen aan preventie van online seksueel geweld?

Marianne Jonker en Anke van den Dries, beide betrokken bij Act4Respect, zullen tijdens het congres een verdiepende kennissessie geven over online seksueel geweld.

Voor wie?

Dit congres is bestemd voor professionals binnen het sociaal domein (zorg- en welzijnsinstellingen) die zich bezighouden met beleid en begeleiding bij seksueel geweld. Zij zijn werkzaam bij zorginstellingen, welzijnsorganisaties, gemeenten, GGD, vrijwilligersorganisaties, koepel- en brancheorganisaties, (O)GGZ, rijksoverheid, zorgverzekeraars, woningcorporaties, maatschappelijke opvang, reclassering, justitie en politie.

Meer informatie

Naar de website

Delen: