Meer dan slachtoffer: uitdagingen in de hulpverlening

  • Locatie: Radboud UMC
  • Datum:
  • Tijd: 9:00
  • Type: congres
13 jun logo centrum seksueel geweld

Het Centrum Seksueel Geweld Gelderland-Zuid en -Midden is één van de zestien centra seksueel geweld in Nederland. Seksueel geweld komt helaas veel voor. Gelukkig weten steeds meer slachtoffers de weg naar het centrum te vinden. Ook in 2018 was er weer een stijging van het aantal slachtoffers.

Welke hulp ontvangen slachtoffers van acuut seksueel geweld op de spoedeisende hulp van het Radboudumc? Wat zijn de seksuele gevolgen van seksueel misbruik en welke signalen kunnen duiden op eergerelateerd geweld? Steeds meer slachtoffers melden dat ze gedrogeerd zijn. Welke verdovende middelen kunnen bij een verkrachting onder invloed betrouwbaar worden aangetoond, en tot wanneer?

Ook worstelen veel hulpverleners met wat goed handelen is bij een verdenking op seksueel misbruik in een vechtscheiding en de rol van het beroepsgeheim. Hoe kunnen we informatie uitwisselen zonder het beroepsgeheim te schenden? Tot slot, slachtoffers verdienen de juiste behandeling. Daarom is kennis nodig over welke behandelingen bij een PTSS effectief zijn.

Bijdragen van o.a. prof. Ellen Laan, expert op het gebied van (vrouwelijke) seksualiteit, en dr. Iva Bicanic, landelijk coördinator van het Centrum voor Seksueel Geweld. Bekijk hier het hele programma

Aanmelden

Delen: