Vers van de pers | Grapperhaus over zedenwetgeving, WHO opnieuw in opspraak en nieuwe aanklachten tegen Harvey Weinstein

vers van de pers Vers van de pers | Grapperhaus over zedenwetgeving, WHO opnieuw in opspraak en nieuwe aanklachten tegen Harvey Weinstein

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles wat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: twee agenten krijgen twee jaar cel wegens seksueel misbruik, meer dan de helft van jonge vrouwen krijgt te maken met online intimidatie en het lhbti-politienetwerk Roze in Blauw staat onder druk.

Het moederbedrijf van Google wordt beschuldigd van verkeerd handelen na aanwijzingen van wangedrag

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft een schikking ter waarde van 310 miljoen dollar getroffen wegens wangedrag door leidinggevenden binnen het bedrijf. De zoekmachinegigant zou na aanwijzingen van seksuele intimidatie op de werkvloer verkeerd gehandeld hebben. Leidinggevenden kregen, ondanks misbruikklachten, fikse bonussen mee bij hun vertrek. Zo kreeg Andy Rubin een bonus van 90 miljoen dollar mee bij zijn vertrek, terwijl er een onderzoek tegen hem liep wegens seksuele intimidatie.

43 zaken van ‘grensoverschrijdend gedrag’ in turnzalen zijn doorverwezen naar rechters

Sinds eind juli zijn er 130 meldingen geweest van ‘grensoverschrijdend gedrag’ in het Nederlandse turnen. De meeste zaken gaan over misstanden waarbij jonge meisjes betrokken zijn gedurende de periode van 1986 tot 2020, met één geval uit de jaren zeventig. Van de 130 meldingen zijn er 43 opgepakt door tuchtrechters.

Grapperhaus over de zedenwetgeving: ‘seks tegen de wil’ moet strafbaar worden

Grapperhaus wil met de ‘sekswet’ slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag beter beschermen. Onvrijwillige seks moet eerder strafwaardig zijn; de verscherping geldt ook voor seksuele intimidatie en voor online seksueel contact.

De WHO opnieuw in opspraak wegens seksuele uitbuiting

In Oost-Congo beschuldigen meer dan vijftig vrouwen medewerkers van de Wereldgezondheidsorganisatie en andere hulporganisaties van seksueel misbruik tijdens de recente ebola-uitbraak. De vrouwen zeggen onder druk te zijn gezet om seks te hebben in ruil voor werk bij de hulporganisaties. De meeste beschuldigingen gaan om medewerkers van de WHO, en ook Unicef wordt in verband gebracht met seksuele uitbuiting.

 

Agenten krijgen twee jaar cel voor misbruik dronken vrouw

Twee agenten hebben van het gerechtshof in Leeuwarden twee jaar cel gekregen voor het seksueel misbruiken van een vrouw. In het carnavalsweekend van 2012 zouden de twee agenten de dronken vrouw naar huis brengen, maar in plaats daarvan brachten ze de vrouw naar een afgelegen plek om vervolgens seksuele handelingen bij haar te verrichten.

Indiase traditie van klassieke muziek en dans getroffen door beschuldigingen van seksueel geweld

Een van meest gerespecteerde culturele tradities van India, de gurushishya methode om klassieke muziek en dans te leren, is getroffen door beschuldigingen van seksueel misbruik. Een groep van negentig vrouwen heeft aangegeven dat er seksueel geweld en seksuele uitbuiting plaatsvindt door hun guru’s. Volgens hen werden vrouwen gedwongen zich te onderwerpen aan seksuele handelingen uit angst om ontslagen te worden.

Zes nieuwe aanklachten van seksueel misbruik tegen Harvey Weinstein

Afgelopen vrijdag maakte de officier van justitie in Los Angeles bekend dat Harvey Weinstein nog eens zes keer is aangeklaagd voor seksueel misbruik. Weinstein werd in maart al veroordeeld voor 23 jaar wegens verkrachting en aanranding, maar sindsdien worden er nog steeds nieuwe aanklachten ingediend tegen de filmproducent.

Meer dan de helft van alle jonge vrouwen krijgt te maken met online intimidatie

Uit onderzoek van hulporganisatie Plan International blijkt dat 58 procent van alle vrouwen tussen de 15 en 25 jaar online intimidatie hebben ervaren. Ruim 14.000 jonge vrouwen uit 31 landen, waaronder Nederland, de Verenigde Staten en Brazilië, namen deel aan het onderzoek. De meeste intimidatie komt voor op Facebook, gevolgd door Instagram, WhatsApp, Snapchat en Twitter.

Het lhbti-politienetwork Roze in Blauw staat onderdruk

Het politienetwerk Roze in Blauw, dat zich sterk maakt tegen de discriminatie van en het geweld tegen homo- en transgenderslachtoffers, komt steeds verder onder druk te staan. Door personeelstekort kunnen veel taken niet meer worden uitgevoerd, terwijl er in Amsterdam juist een nieuwe golf van lhbti-gerelateerde incidenten lijkt plaats te vinden.

 

Amerikaanse trans vrouw neergestoken in Los Angeles

In Los Angeles is een trans vrouw zondagavond gewelddadig aangevallen terwijl ze op een bankje in een park zat. Een groep mannen liet weten dat ze geen “gays” in het park wilden zien, waarna ze Daniela Hernandez neerstaken en haar keel doorsneden.

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen