Vers van de pers | Hulp zedenslachtoffers onvoldoende, massaschreeuw in Zwitserland en strafbaarheid ‘homogenezing’

Vers van de pers | Hulp zedenslachtoffers onvoldoende, massaschreeuw in Zwitserland en strafbaarheid ‘homogenezing’

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles dat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: aandacht voor het strafbaar stellen van ‘homogenezingstherapieën’, onvoldoende hulp voor slachtoffers van huiselijk geweld en Zwitserland ging de straat op.

Onvoldoende hulp

Er moet meer aandacht komen voor zowel de behoeften als verwachtingen van slachtoffers van seksuele misdrijven. De Inspectie Justitie en Veiligheid stelt dit in een recent rapport. Vaak wordt door zedenrechercheurs de voorgeschreven werkwijze niet uitgevoerd. Ook zou de werksituatie niet in orde zijn. Vanuit zedenslachtoffers heerst hierdoor het gevoel dat ze onvoldoende worden geholpen.

In Rotterdam wordt aan slachtoffers van huiselijk geweld niet snel genoeg hulp geboden. Dit blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut naar de lokale ketenaanpak van huiselijk geweld. Pas bij doorverwijzing door Veilig Thuis of de huisarts, is er toegang tot wijkteams en crisisopvang. Deze samenwerking is in de praktijk niet goed gestructureerd.

Ben je al ‘genezen’?

Stichting Different, onderdeel van de christelijke organisatie Tot Heil Des Volks, stopt vanwege personeelsgebrek. De stichting biedt ‘psycho-pastorale” hulp aan mensen die moeite hebben met hun homoseksualiteit. De organisatie is omstreden, omdat deze in het verleden ook ‘homogenezing’ aanbood.

Er is in Nederland nog geen wet die zich specifiek richt op het strafbaar stellen van ‘homogenezingstherapieën’. Dit soort therapieën brengen grote gevolgen mee voor mensen die ze ondergaan. Ervaringsdeskundigen spreken van psychische klachten en seksuele problemen.

Lhbt-onvriendelijk

De ‘lgbt-ideologie’ is verwoestender dan het communisme. Dit heeft de Poolse president gezegd op een campagnebijeenkomst voor de verkiezingen op 28 juni. Vanuit andere Poolse politici en leiders van de joodse gemeenschap in Warschau klinken tegengeluiden op de woorden van de president.

Sarah Hegazy, Egyptische lgbt-activist, heeft in de avond van 14 juni in Canada zelfmoord gepleegd. Drie jaar nadat ze in Egypte was gearresteerd en mishandeld voor het zwaaien met de regenboogvlag bij een concert van de Libanese band Mashrou’ Leila in Caïro.

Toename geweld tegen vrouwen

In Nigeria neemt seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen toe. De gouverneurs van 36 deelstaten en de hoofdstad van het land hebben een noodtoestand uitgeroepen.

Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat in Turkije het aantal moorden op vrouwen toeneemt. Vorig jaar zijn 413 vrouwen door geweld van hun (ex-)partner om het leven gekomen.

Genoeg is genoeg

Op 14 juni is in Zwitserland een groep van ongeveer 2000 vrouwen de straat opgegaan voor een “massaschreeuw”. De vrouwen vroegen zo aandacht voor huiselijk geweld en eisten gendergelijkheid.

UNAIDS heeft vanaf het begin van de coronacrisis aanbevelingen aan regeringen gegeven. Mensenrechten moesten beschermd worden en gendergerelateerd geweld zowel voorkomen als belicht worden. Een report vanuit UNAIDS waarin zes focusgebieden worden belicht, laat zien hoe regeringen dit kunnen doen.

Het geweld tegen vrouwen in de coronacrisis is wereldwijd toegenomen. Dit heeft ActionAid onderzocht. ActionAid is werkzaam met lokale meldpunten voor huiselijk geweld en opvanghuizen in Europa, Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Speel je mee?

In Sierra Leone heeft hulporganisatie ‘Save the Children’ in samenwerking met veertig jongeren een app ontwikkeld. Doel van de spelletjes-app is om kinderen en tieners te leren hoe ze met seks en corona om moeten gaan. Hierin worden vragen gesteld en keuzemogelijkheden gegeven over hoe een coronabesmetting en een ongewenste zwangerschap voorkomen kunnen worden.

Aanzet tot geweld tegen vrouwen

In 2015 heeft een oud-medewerker van de As-Soennah-moskee in Den Haag online een video geplaatst. Hij vertelt in de video over reinheid waarbij hij een boekpassage over vrouwenbesnijdenis citeert. Hiermee heeft hij aangezet tot geweld tegen vrouwen. Daarom is hem tachtig uur werkstraf opgelegd.

Grensoverschrijdend gedrag op universiteiten

Universiteiten hebben angst voor reputatieschade. Dit blijkt uit onderzoek naar misstanden binnen universiteiten. Hierdoor reageren universiteiten vaak niet passend op grensoverschrijdend gedrag.

Als reactie hierop hebben UvA-studenten gedemonstreerd tegen dit gedrag. Er werd geëist dat de docent die grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond, moest aftreden.

Geen toegang meer

In Spanje is de website van de Nederlandse organisatie ‘Women on Web’ onbereikbaar gemaakt. De organisatie geeft voorlichting over abortus. Via het internet begeleidt Women on Web vrouwen bij een abortus.

 

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen