Vers van de pers | Kritiek Pornhub, hulp ervaringsdeskundigen en #MeToo-taboe

Pornhub

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles dat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar maken, de rol van ervaringsdeskundigen en seksueel geweld voor mannen nog steeds taboeonderwerp.

Het belang van ervaringsdeskundigen

Vrouwen die te maken hebben gehad met partnergeweld en andere slachtoffers willen helpen, kunnen nu de post mbo-opleiding ‘Ervaringsdeskundigheid partnergeweld’ aan de Sociale Academie Utrecht (SAU) volgen.

In de gemeente Renswoude in de provincie Utrecht kunnen slachtoffers van huiselijk geweld nu terecht voor een spreekuur met een ervaringsdeskundige. Veilig Thuis probeert het voor slachtoffers laagdrempelig te maken om hun verhaal te vertellen. Ervaringsdeskundigen hebben namelijk geen meldplicht. Vervolgens kan samen gekeken worden naar eventuele vervolgstappen.

Gendersensitief beleid

Laagdrempelig maar erg belangrijk

Nog een laagdrempelige manier om hulp te vragen, maar dit keer voor transseksuele mensen. Vanuit Transgender Netwerk Nederland (TNN) en Transvisie is op 2 juni Transgender Infopunt NL gelanceerd. Dit is een informatielijn voor transseksuele mensen en hun omgeving.

Geweld tegen vrouwen

Op 21 mei is in Iran een veertienjarig meisje door haar vader in haar slaap onthoofd. Dit heeft tot grote woede in Iran geleid. Tot op heden krijgen familieleden die zich schuldig maken aan eerwraak of huiselijk geweld een lagere straf dan voor andere geweldsdelicten. De Iraanse regering wil hier verandering in brengen door wetgeving te creëren voor geweld tegen vrouwen.

In Nigeria demonstreren vrouwen voor gerechtigheid voor twee vrouwen die kort geleden na elkaar slachtoffer van dodelijk seksueel geweld zijn geworden. Dit heeft het land wakker geschud als het gaat om de gangbare culturele opvattingen over de positie van vrouwen. WARN en de lokale afdeling van Amnesty International pleiten ervoor om gendergerelateerd geweld een prioriteit te maken.

Vanaf begin 2019 tot en met maart dit jaar heeft het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM) signalen van mensenhandel en mensensmokkel binnengekregen. Het betreft Nigerianen in asielzoekerscentra. De signalen variëren van seksuele uitbuiting tot het gedwongen rondbrengen van drugs.

Huiselijk geweld

De rol van vrouwen moet centraler

In de zorg, het onderwijs, het openbaar vervoer en de voedselketen staan vrouwen tijdens de coronacrisis op de voorgrond. Echter, ook als het om huiselijk geweld gaat. Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn en CNV Internationaal, pleit voor extra aandacht voor vrouwen tijdens en na de coronacrisis.

Grensoverschrijdend gedrag

Renald Majoor, jeugdvoetballer bij voetbalclub Vitesse, heeft samen met oud-voetballer Theo Janssen het nieuwe platform Sporters helpen Sporters gelanceerd. Samen met andere oud-sporters die ook te maken hebben gehad met seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag bieden ze een luisterend oor voor andere slachtoffers.

Met kinderen moet al van jongs af aan open over thema’s zoals seksualiteit, grenzen en misbruik worden gepraat. Van ouders tot leraren en van de kinderopvang tot de sportclub. Op deze manier wordt meer bewustwording gecreëerd.

Kritiek

Pornhub is één van de meest bezochte websites ter wereld, wat tijdens de coronacrisis is toegenomen. Echter, Pornhub krijgt ook steeds meer kritiek. Volgens activisten doet Pornhub te weinig om kinderporno, seksueel misbruik, haatzaaien en racisme tegen te gaan.

Hulpverzoeken vanuit jongeren

Sinds de coronacrisis is het aantal hulpverzoeken van kinderen en jongeren aan hulplijn Helpwanted.nl toegenomen. Er is een stijging te zien in het aantal sextortion en grooming gevallen. Daarnaast was er meer behoefte om te praten doordat er geen afleiding was van school, vrienden of sport. Nu de sociale functie van school weer terug is, is de verwachting dat het aantal hulpverzoeken zal afnemen.

Nog steeds een taboe

Sinds de lancering van de #EnaZeda-pagina op Facebook in oktober 2019, de Tunesische #MeToo, zijn zowel mannen als vrouwen voor het eerst in de Tunesische geschiedenis hun ervaringen met seksueel geweld gaan delen. Dagelijks komen er nieuwe verhalen binnen. Hoewel het thema seksueel geweld tegen vrouwen geen taboeonderwerp meer is, is dat bij seksueel geweld tegen mannen nog wel het geval.

Genezen?

Uit een onderzoek naar ‘homogenezing’ is gebleken dat in Nederland zo’n vijftien genezingstherapeuten en –organisaties voor homoseksuele, biseksuele en transseksuele mensen – actief zijn. Hierbij worden niet-heteroseksuele gevoelens onderdrukt of ontmoedigd.

Seksisme

In Turkije hebben vrouwen op Twitter zich verzet tegen het seksisme in Turkije met de hashtag ‘mannen moeten hun plaats kennen’. Met humor proberen ze seksisme – omgekeerd – op mannen toe te passen. Op deze manier willen ze laten zien waar vrouwen vrijwel dagelijks mee te maken krijgen.

Ook in Italië komen er geluiden tegen seksisme. Een app die het coronavirus moet traceren en zo de verspreiding kan indammen, zou het stereotiepe beeld van vrouwen in stand houden.

 

Delen:

Reacties