Esmaralda de Haan
Sinds 2005 ben ik werkzaam voor Levvel (een voorloper daarvan), waarbij ik de laatste ruim vier jaar voor Qpido werk. In mijn dagelijkse werk begeleid ik jongeren, train ik professionals die werken met kinderen en jongeren en ondersteun ik collega’s in hun dagelijkse werkzaamheden.
Hoe zet jij je in voor de preventie van gendergerelateerd geweld?
Door middel van het geven van trainingen aan professionals die gericht zijn op seksualiteit in de breedste zin van het woord, waarbij gender een belangrijk onderdeel van de thema’s is. Tevens ben ik medeverantwoordelijk voor het verspreiden van de online content van Qpido, waarbij ook voor dit thema aandacht is.
Welke tips heb je voor professionals?
Vraag ernaar, maak het bespreekbaar. Deel eigen ervaringen of ervaringen van anderen om het gesprek te starten. Met cliënten en collega’s.
Als dit onderwerp nog nieuw is voor een professional, wat is dan het eerste wat diegene kan doen om hiermee aan de slag te gaan?
Inlezen, documentaires kijken, trainingen volgen om zo meer informatie over het onderwerp en de grootte van de problematiek te krijgen.
Aangezien ik in mijn werk veel te maken heb met seksueel grensoverschrijdend gedrag ligt daar bij mij het zwaartepunt. Ik denk bijvoorbeeld aan “Het is niet stoer” (over mishandeling en seksueel misbruik bij mannen), maar ook boeken als Hoe overleven we van Francine Oomen en Dicht bij huis van Richard Korver en Iva Bicanic. Of een serie als “The Hunting” (te zien op NPO) hebben veel raakvlakken met het werk dat ik doe.