Begrippenlijst

Begrippenlijst

Het is als hulpverlener belangrijk om begrip te hebben van de verschillende vormen van (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo kunnen casussen beter begrepen worden aan de hand van effectieve communicatie, preventie en interventie. Het biedt de basis om deze kwesties aan te pakken, waar respect, gelijkheid en begrip centraal staan. Een begrippenlijst is niet alleen een instrument: het is een stap in de richting van positieve verandering.

Download hier onze begrippenlijst

Definiëren om te voorkomen

Weet jij wat het verschil tussen seksueel misbruik of seksueel geweld is? Of wat sextortion of grooming betekent? Deze begrippenlijst over (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag biedt een gedetailleerd overzicht van de verschillende vormen van ongewenst (online) seksueel gedrag. Het definiëren van deze termen helpt om de ervaringen van jongeren beter te begrijpen en hierop beter te kunnen reageren.

Gender: een gelaagd begrip

Daarnaast hebben we in deze begrippenlijst aandacht besteed aan het woord ‘gender’. Dit is van belang in een tijd waarin traditionele genderrollen worden uitgedaagd en geherdefinieerd. Van cisgender tot genderqueer, van genderexpressie tot genderidentiteit, een duidelijke uitleg van deze termen helpt bij begrip en inclusiviteit. Het legt de basis voor een gendersensitieve benadering. Zo vermijd je stereotypering en bied je ruimte voor een empathische en gepersonaliseerde aanpak bij het ondersteunen van slachtoffers én (potentiële) daders.

Ben jij benieuwd? Lees hier de begrippenlijst

 

Delen: