Consent Matters: voorlichting op de universiteit

nieuws consent matters

Recentelijk vroeg Cece Dao, studente aan de Erasmus Universiteit, aandacht voor betere hulp voor slachtoffers van seksueel geweld vanuit de universiteit. Volgens Dao zou verplichte voorlichting over seksueel geweld bijdragen aan een oplossing. “Sommige mensen zeggen dat ze niet seksueel misbruikt zijn, maar zijn toch seksueel betast zonder toestemming, bijvoorbeeld.” Dit is het probleem dat het initiatief Consent Matters wil aankaarten, al is het op een compleet andere universiteit: Maastricht University. Studenten van de Sociëteit Feminisme willen met dit initiatief seksueel geweld en consent, expliciete instemming met seksuele handelingen, bespreekbaar maken.

Taboes doorbreken

Consent Matters wil het taboe dat rust op wensen én grenzen aangeven openbreken en het gesprek daarover (tussen vrienden, dates en partners) vanzelfsprekend maken. “Natuurlijk gaan mensen soms met opzet over iemands grenzen heen, maar vaak komt het voort uit onhandigheid. Je zit in een grijs gebied, vindt het ongemakkelijk om erover praten, dus doe je maar aannames. En die kloppen soms niet.” zegt Janna Willems, een van de initiatiefnemers. “Als je je eigen grenzen niet kent, kunnen andere mensen ze heel makkelijk overschrijden,” stelt ze. In de cursus krijgt iedereen de ruimte om over zijn of haar eigen wensen en grenzen na te denken en expliciet te maken, en leert iedereen wat voor emotionele impact grensoverschrijding heeft. Consent Matters hoopt uiteindelijk verplicht te worden bij Maastricht University en op andere universiteiten te starten. Consent Matters is al uitgebreid naar Utrecht, en heeft ook workshops bij de UvA gegeven.

Wat is consent?

Consent is in het kort: expliciete en vrijwillige instemming met bepaalde handelingen. In deze context gaat dit natuurlijk over seksuele handelingen. Omdat consent vrijwillig gegeven moet worden, kan consent niet onder druk zomaar ontstaan. ‘Toestemming’ verkregen door chantage, dreiging met geweld, manipulatie, drogering of andere methoden is nooit consent. Het moet altijd mogelijk zijn om ‘nee’ te zeggen. Ongeacht wat je aan hebt, hoe sexy je hebt gedanst, of hoe lang je als stel al bij elkaar bent. Consent kan ook niet gegeven worden in een al (door bijvoorbeeld alcohol) bedwelmde staat. Een dronken persoon is nooit een potentiële seksuele partner. Elke seksuele handeling zonder consent is een vorm van seksueel geweld. ‘Nee’ horen moet een vanzelfsprekend onderdeel van een gezonde seksualiteit zijn, niet iets waartegen geageerd kan worden.

Delen:

Reacties