Het Verdrag van Istanbul helpt gemeenten
De Raad van Europa roept regeringen op om zich tijdens de coronacrisis te houden aan de richtlijnen van het Verdrag van Istanbul. Hierin staan concrete vereisten voor de preventie en aanpak van huiselijk geweld.
Op 1 maart 2016 trad het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld voor Nederland in werking. Het Verdrag van Istanbul stelt eisen aan de aanpak van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld.
Nederland heeft belangrijke verantwoordelijkheden voor de aanpak van huiselijk geweld op regionaal en lokaal niveau belegd. Het verdrag reikt dus verder dan de nationale overheid, het is ook belangrijk voor (centrum)gemeenten. Het helpt gemeenten in deze coronatijd hun aanpak van huiselijk geweld te toetsen. En het bevat een concrete en gedetailleerde beschrijving van een effectieve aanpak en dat maakt het goed bruikbaar.
De VNG heeft in een factsheet op een rij gezet wat het Verdrag van Istanbul betekent voor gemeenten in Nederland. Lees de factsheet
Foto: Tweetalig affiche van de ATKB (Amsterdam Türkiyeli Kadinlar Birligi, de vereniging van vrouwen uit Turkije in Amsterdam) tegen geweld tegen vrouwen, Collectie IAV-Atria.
Reacties