Lancering interventie huiselijk geweld SAFE

nieuws website safewomen.nl

Het Radboudumc heeft begin april de website safewomen.nl gelanceerd. Deze website biedt informatie en ondersteuning aan vrouwen die worden of zijn mishandeld. Tegelijkertijd is de website onderdeel van het gelijknamige onderzoek naar hulpverlening voor slachtoffers van huiselijk geweld. Volgens ZonMw, de financier van het onderzoek, zijn de doelen van de website om “symptomen van angst en depressie te verminderen, de ervaren steun en daadkracht te vergroten en slachtoffers te leiden naar reguliere hulpverlening”. Het onderzoek moet uitwijzen of die doelen gehaald worden.

safewomen.nl

Je hebt als gebruiker een account nodig om de website, met alle bijhorende informatie, te kunnen zien. Volgens SAFE is dit om de veiligheid van de vrouwen te kunnen waarborgen en om het onderzoek goed te laten verlopen. Professionals kunnen een voorbeeldversie van de volledige website zien door dit aan te vragen bij safe.elg@radboudumc.nl

Inzicht en hulpmogelijkheden

Veel slachtoffers van huiselijk geweld durven niet te praten over wat hen overkomt. Soms omdat ze zelf niet eens zeker weten of wat ze meemaken huiselijk geweld kan worden genoemd. Er kunnen ook gevoelens van schaamte of schuld meespelen. Het slachtoffer kan denken dat zij of hij het ergens ook zelf veroorzaakt. Ook kan er liefde of genegenheid voor de dader meespelen. Hierdoor wil het slachtoffer niemand beschuldigen, of de relatie beschermen. Tot slot kan een slachtoffer ook bang zijn voor de dader en daarom niet over haar of zijn nare ervaring willen spreken. SAFE wil een laagdrempelige en veilige online omgeving bieden aan deze vrouwen om inzicht te krijgen in hun eigen situatie en de hulpmogelijkheden die er zijn. Hierdoor wordt de drempel naar reguliere hulpverlening minder hoog.

Delen:

Reacties