Vers van de pers | Seksuele vorming op scholen, misstanden in de mode-industrie en #appmealsjethuisbent

vers van de pers Vers van de pers | Seksuele vorming op scholen, misstanden in de mode-industrie en #appmealsjethuisbent

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles wat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder andere het nieuwe wetsvoorstel, seksuele vorming op scholen en campagne #appmealsjethuisbent.

© Unsplash

Wetsvoorstel seks zonder instemming

In een nieuw wetsvoorstel van minister Grapperhaus staat dat elke vorm van seks zonder toestemming strafbaar moet zijn. Wie seks heeft zonder toestemming van de ander kan volgens het voorstel vier tot negen jaar celstraf krijgen. Het aantal jaren celstraf ligt aan de variant van verkrachting. Ook seksuele intimidatie wordt strafbaar. Het gaat erom dat iemand ‘’een ander indringend seksueel benadert met opmerkingen, gebaren, geluiden of aanrakingen op een wijze die vreesaanjagend, vernederend, kwetsend of onterend is te achten’’. Voor seksuele intimidatie geldt volgens het voorstel een straf van maximaal drie maanden.

© Nick de Partee, Unsplash

Misstanden in de mode-industrie

Directeur van het cultureel platform Moam, Martijn N., wordt door twintig mannen beschuldigd van verkrachting, aanranding, drogering en geweld. Vanaf zijn studie aan het Amsterdam Fashion Institute had hij contact met minderjarige jongens. Aan een scholier met wie hij contact had bevestigde N. dat hij iedere week jongens gebruikte en ze vervolgens dumpte. Na zijn afstudeerproject, genaamd Moam, ging hij door met het koppelen van jong talent aan grote namen als Viktor en Rolf. De jongens die aangifte wilden doen werden veelal ontmoedigd om dit te doen.

© Unsplash

Seksuele vorming op scholen

Voor jonge homo’s is online dating een belangrijke bron om andere homo’s te ontmoeten en seksuele ervaringen op te doen. Deze ontmoetingen kunnen twee kanten op gaan: negatief zoals in het artikel hierboven of positief. Uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland bleek dat de meeste jonge homomannen positief zijn over online dating. Aan de andere kant meldt het rapport Weinig om het lijf dat één op de vijf jonge homo’s gechanteerd is met naaktfoto’s.

Rutgers pleit voor structureel meer aandacht aan seksuele vorming, niet alleen op scholen maar ook bij professionals. Daarnaast moeten er ook publiekscampagnes komen, die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van seksuele normen die seksueel geweld kunnen voorkomen.

© Unsplash

Iedereen moet zich veilig kunnen voelen op straat

Naar aanleiding van de moord op Sarah Everard delen vrouwen overal ter wereld tips voor vrouwen om veilig thuis te komen. Ook mannen mengen zich in dit debat. Verschillende experts pleiten ervoor om het thema straatintimidatie meer bespreekbaar te maken. Niels Stappershoef, raadslid in Tilburg, valt op dat voorlichtingscampagnes vaak zijn gericht op slachtoffers in plaats van de daders. Hij pleit voor speciale trainingen voor handhavers en jeugdwerkers en daarnaast moet er een app komen waarop slachtoffers een melding kunnen maken van geweld en intimidatie. Ook is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de structurele ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Voorlichting zou preventief kunnen werken.  Yuri Ohlrichs van kenniscentrum Rutgers: “Jongens realiseren zich niet welke macht zij hebben en moeten loskomen van machogedrag.”

© Unsplash

Geen hulp na bekendmaking misstanden in de turnwereld

Eerder schreven we in deze rubriek al over grensoverschrijdend gedrag in de turnwereld. De turnsters die te maken hebben gehad met intimidatie vinden het veelal lastig om hun leven weer op te pakken, onder wie Joy Goedkoop. Niet de fysieke maar vooral de mentale pijn blijft haar achtervolgen en ze heeft het gevoel dat hier geen oplossingen voor geboden worden.

© Unsplash

VIVA start landelijke campagne #appmealsjethuisbent

Na de moord op Sarah Everard en de verhalen die sinds deze gebeurtenis naar buiten zijn gekomen heeft tijdschrift VIVA een speciale editie gemaakt. Vrouwen moeten zich op alle momenten van de dag veilig kunnen voelen op straat en daarom is het tijd om de norm te veranderen. Met de campagne #appmealsjethuisbent wil VIVA vrouwen uitnodigen om op te staan en te laten zien dat straatintimidatie niet oké is. Atria en Rutgers sluiten zich bij deze missie aan. Vanaf 31 maart ligt het speciale VIVA nummer in de winkels.

© Unsplash

Seksueel misbruik op Engelse scholen

Juist school zou een veilige plek moeten zijn voor kinderen. Op de website Everyone’s invited zijn meer dan tienduizend verhalen over seksueel misbruik op onder andere veel scholen in Engeland te vinden. De initiatiefneemster van deze site is Soma Sara, die zelf haar verhaal op Instagram deelde en naar aanleiding daarvan veel reacties kreeg.

© Unsplash

Zelfvertrouwen terug door hardlopen

Jaarlijks zijn tussen de 5000 en 7500 mensen slachtoffer van mensenhandel, volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Een van hen is Sameena. Zij leerde een leuke man kennen op haar werk en hoopte een toekomst met hem te hebben. Sameena en Dennis kregen een relatie maar de toekomst waarop ze hoopte veranderde al snel in een nachtmerrie omdat Dennis haar eerst uitleende aan vrienden en later ‘verhuurde’. Inmiddels is ze losgekomen van haar loverboy, maar haar trauma zal haar altijd achtervolgen. Sameena heeft besloten haar verhaal zo vaak mogelijk te vertellen, omdat ze wil dat de politiek meer doet voor meisjes, jongens, mannen en vrouwen, iedereen zoals zij. Daarnaast loopt ze hard en wint ze veel hardloopwedstrijden, dit werkt voor haar beter dan therapie.

© Unsplash

Evaluatie klachtenprocedure universiteiten draagt bij aan het probleem

Seksuele intimidatie, wangedrag en pesten blijven een probleem op de Nederlandse universiteiten. De Universiteit Utrecht heeft onlangs de klachtenprocedure voor ongewenst gedrag geëvalueerd, maar hoe deze is uitgevoerd draagt helaas niet bij aan de oplossing van het probleem: klagers werden niet meegenomen in het onderzoek. Marijke Naezer schreef in samenwerking met een klager onderstaand opinieartikel over het probleem.

Delen:

Reacties

  • Op 19 maart 2023 09:29, zei: Lerynne West Ik ben zo opgewonden om mijn man terug te krijgen nadat dr. Ayoola me heeft geholpen mijn man heeft het uitgemaakt en vertelde me dat het voorbij is tussen ons Ik huil helemaal niets hielp ik besloot hulp te zoeken door alle boeken te lezen over terugbrengen je ex terug is er niets gebeurd dan ga ik online op zoek naar oplossingen om mijn man zelf terug te krijgen Ik zag zoveel getuigenissen online over Dr. Ayoola over hoe hij zoveel mensen heeft geholpen om hun verbroken huwelijk en relaties te herstellen en zag ook enkele mensen getuigen over hoe deze zelfde man hen hielp om een loterij te winnen. Ik was geïnteresseerd en ik neem contact met hem op om me te helpen mijn man terug te krijgen. vandaag ben ik blij de hele wereld te kunnen vertellen dat mijn man weer bij me is en dat we gelukkig samenleven, allemaal dankzij jou Dr. Ayoola voor goed werk, neem contact met hem op als je geïnteresseerd bent om je geliefde terug te krijgen of als je een loterij wilt winnen neem contact op met dr. Ayoola via e-mail drayoolasolutionhome@gmail.com of https://www.facebook.com/Dr-Ayoola-105640401516053/ sms of bel en WhatsApp +14809032128

Gerelateerde artikelen