Normverandering onder jongeren ter preventie van geweld

  • Locatie: Openbare Bibliotheek Amsterdam, Forumzaal
  • Datum:
  • Tijd: 12:00
  • Type: Congres
29 nov

Congres Sociale normverandering onder jongeren ter preventie van geweld: naar een positieve benadering.
Locatie: Forum zaal, Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143, Amsterdam
Datum/tijd: 29 november 2019, 12:00 – 17:30 uur

Geweld vanwege gender komt nog veel te vaak voor.

Ruim de helft van de vrouwen en één op de vijf mannen krijgt ooit in haar/zijn leven te maken met een vorm van seksueel geweld. Eén op de vijf vrouwen is ooit fysiek mishandeld door een partner of ex-partner en één op de drie jonge vrouwen (18-29 jaar) maakte een vorm van cyberintimidatie mee. Verschillende onderzoeken laten zien dat de heersende normen over mannelijkheid en vrouwelijkheid, bij zowel jonge mannen als jonge vrouwen, een negatieve impact kunnen hebben op dit probleem. Het is van groot belang dat we die normen veranderen, de verwachting is namelijk dat fysiek, seksueel en online geweld dan uiteindelijk afneemt. Hoe kunnen we dit voor elkaar krijgen?

Graag gaan we op vrijdag 29 november a.s. met jou en andere professionals, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen in de domeinen onderwijs, veiligheid & justitie en zorg & welzijn in gesprek om kennis, ervaringen en inzichten hierover te delen.

Programma

12.00 – 13.00 uur: Registratie en ontvangst met lunch
13.00 – 13.10 uur: Welkom en introductie door dagvoorzitter Paulien van Haastrecht, Manager Nationale programma’s Rutgers
13.10 – 14.10 uur: Diverse lezingen, o.a. van Renée Römkens (bijzonder hoogleraar Gender based violence aan de Universiteit van Amsterdam) en introductie van de Act4Respect sociale normcampagne Generatie Ja…En? door Maartje Puts (Rutgers) en Jamila Mejdoubi (Atria)
14.10 – 14.30 uur: Koffie- en theepauze
14.30 – 14.50 uur: Ervaringen uit het veld – Angelo Bromet, productieleider NoLIMIT, expert urban- en jongerencultuur
14.50 – 15.30 uur: Paneldiscussie met jongeren
15.30 – 16.15 uur: Break-outsessie

  • Break-outsessie 1: ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet”. Het belang van cultuursensitief werken, door Nora El Abdouni, trainer en expert diversiteit en inclusie
  • Break-outsessie 2: Hoe kun jij de sociale normcampagne Generatie Ja…En?toepassen in je werk? Onder leiding van team Act4Respect
  • Break-outsessie 3: Sta op de zeepkist en stel je vraag!

16.15 – 16.45 uur: Verrassingsact
16.45 – 17.00 uur: Afsluiting door de dagvoorzitter Paulien van Haastrecht, Manager Nationale programma’s Rutgers
17.00 uur: Na afloop is er de gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten.

Aanmelden

Meld je aan door een mail te sturen naar info@act4respect.nl en vermeld daarbij aan welke break-outsessie je wilt deelnemen. Toegang = gratis.

Kenniscentra Rutgers en Atria nodigen je namens de alliantie Act4Respect uit voor het congres ‘Sociale normverandering onder jongeren ter preventie van geweld: naar een positieve benadering’.

Delen: