Online cursus G-woord: aandacht voor gender om geweld te voorkomen

  • Locatie: Online
  • Datum:
  • Tijd: 2:00
  • Type: Gratis cursus
12 sep - 31 dec Online cursus G-woord: aandacht voor gender om geweld te voorkomen

Gendernormen vormen vaak obstakels voor jongeren die streven naar gezonde en gelijkwaardige relaties. Stereotiepe opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid kunnen helaas leiden tot ongewenst grensoverschrijdend gedrag en geweld. Laten we daarom samen een positieve verandering bewerkstelligen. In de cursus ‘G-woord’ kun je ontdekken hoe je een krachtige bijdrage kunt leveren aan het voorkomen van gendergerelateerd geweld.

Slutshaming, victimblaming en het gebruik van kwetsende taal met betrekking tot seksualiteit zijn voorbeelden van destructief gedrag. Ze komen voort uit de voortdurende invloed van stereotiepe gendernormen. Samen kunnen we werken aan een wereld waarin gelijkwaardigheid en respect voor iedereen centraal staan.

De kern van deze cursus

Deze online cursus staat in het teken van het cultiveren van genderbewustzijn. Je zult praktische inzichten verwerven over hoe je gesprekken kunt voeren met jongeren over gender, relaties en seksualiteit. In deze cursus doorbreken we met z’n allen de barrières van stereotiepe gendernormen. Het doel is om geweld te voorkomen en jongeren de ruimte te geven voor respectvol gedrag, het aangaan van gelijkwaardige relaties en het ervaren van positieve seksuele interacties.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze cursus is speciaal ontworpen voor professionals die in de wereld van jongeren, de zorgsector of het onderwijs actief zijn en die de kracht van deze kennis willen inzetten in hun werk met jongeren.

Dorien (onderwijsconsulent seksuele gezondheid): “Ideeën over hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen, kunnen in de weg staan bij een gezonde seksuele ontwikkeling.”

Inhoud van de cursus

Via deze cursus ontdek je de verbanden tussen stereotiepe gendernormen en verschillende vormen van geweld. Denk hierbij aan seksueel geweld, online intimidatie, geweld binnen relaties (inclusief voormalige relaties), en geweld tegen de LHBTIQ+ gemeenschap. Je leert ook waarom meiden en LHBTIQ+ jongeren een verhoogd risico lopen om slachtoffer te worden, terwijl jongens vaak meer vatbaar zijn voor het plegen van geweld. Bovendien zul je inzicht krijgen in hoe de meeste jongeren denken over gender en hoe je hierop kan reageren. Kortom: we reiken je instrumenten aan om op een gendersensitieve manier te werken met de jongeren die je begeleidt.

Het beoogde resultaat van de cursus

Na het voltooien van deze online cursus, zul je de vaardigheid bezitten om op een gendersensitieve manier met jongeren te praten over gender, relaties en seksualiteit. Dit stelt je in staat om bij te dragen aan het voorkomen van geweld en het creëren van een veilige omgeving waarin diversiteit wordt omarmd.

Praktische informatie

Datum: Je kunt de cursus op elk gewenst moment online volgen.

Duur: Slechts 2 uur van je tijd.

Kosten: Voor nu tijdelijk gratis (daarna €25,-).

SKJ Accreditatie

We hebben 2 SKJ punten aangevraagd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). De aanvraag bij Registerplein is in behandeling.

Aanmelden

Maak een account aan via leerportaal.rutgers.nl en je kunt via deze link direct beginnen met de cursus.

Incompany

Als je na de online cursus verder wilt gaan met een verdiepende training, gericht op praktische vaardigheden, bieden we ook een incompany training aan die je samen met je team op locatie kunt volgen. Meld je aan voor incompany en ontdek hoe je samen met je collega’s een positieve impact kunt maken.

G-Woord is ontwikkeld door Rutgers en Atria (binnen het programma Act4Respect).

Delen: