Vers van de pers | Aanpak huiselijk geweld, abortuszorgen en discriminatie

Thuis

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles dat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: welke manieren zijn er om slachtoffers in onveilige thuissituaties in de tijd van de coronacrisis te helpen? Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis op het laten uitvoeren van een abortus? Gaan plegers in de rol van slachtoffers kruipen bij discriminatie van homoseksuele mensen?

Landelijke coördinatie moet rol spelen in aanpak huiselijk geweld

Het wordt steeds duidelijker dat de coronacrisis leidt tot een toename van huiselijk geweld, maar wat gaan we eraan doen? In dit artikel pleit brancheorganisatie voor maatschappelijke opvang Valente voor landelijke coordinatie. Die ontbreekt nu bij de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de zorg omtrent huiselijk geweld.

Huiselijk geweld

Blijvende zorgen omtrent onveilige thuissituaties 

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, maakt zich grote zorgen om de toename van huiselijk geweld. “We moeten manieren vinden waarop vrouwen toch hulp kunnen zoeken, zonder dat de dader daarachter komt.”

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) ziet sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland een afname in het aantal meldingen in alle regio’s in Nederland. “Voor een deel is de forse afname in telefoontjes goed te verklaren,” zegt Iva Bicanic, hoofd van het CSG. “Het weerspiegelt namelijk de daling in seksueel geweld binnen het uitgaansleven, op sport en op school – omdat dat nu helemaal stil ligt.” Echter, thuis kan zowel seksueel als online misbruik toenemen.

Thuis

Technologie als controlemiddel

Een vorm van huiselijk geweld die op het eerste oog niet als zodanig lijkt maar zeker schade bij slachtoffers kan aanrichten, is de uitvoering van macht en controle door middel van technologie. Zowel in een relatie als na het beëindigen van een relatie kunnen plegers macht en controle uitoefenen over hun slachtoffers door simpelweg toegang te hebben tot hun telefoon of door hun sociale media profielen te controleren. En hier ligt het gevaar. “You don’t have to reach out and touch someone in order to control and terrorize them,” zegt Ruth Darlene, oprichter en directeur van WomenSV, een informatiecentrum voor huiselijk geweld in de staat Californië in de Verenigde Staten.

Telefoon

Zorgen over thuisprostitutie

Nu door de coronacrisis seksclubs dicht zijn, valt voor veel sekswerkers die niet als zzp’er staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel hun bron van inkomsten weg. Daarom is de enige uitweg om thuis te werken. Het gevolg: besmettingsgevaar voor het coronavirus. Burgemeester Halsema is aan het onderzoeken of erotische websites kunnen worden geblokkeerd, wat echter niet eenvoudig is.

Wel of geen abortus?

Naast dat als gevolg van de coronacrisis huiselijk geweld toeneemt, zijn er nog andere problemen die opkomen zoals het moeilijk worden om een abortus uit te laten voeren.

Vrouwen die ongewenst zwanger zijn kunnen door middel van een abortuspil het hormoon dat de zwangerschap in stand houdt, laten stoppen. Echter, volgens de Nederlandse wet moet deze abortuspil in het bijzijn van de arts worden ingenomen. Linde Bryk, strategisch juridisch adviseur van Bureau Clara Wichmann, strijd voor het mogelijk maken om de abortuspil thuis opgestuurd te krijgen.

In de staat Texas in de Verenigde staten worden de effecten van de coronacrisis volgens velen door anti-abortus politici misbruikt. Aangezien de behandelingen tegen het coronavirus de prioriteit hebben en alle andere gevallen die geen onmiddellijke medische noodzaak hebben uitgesteld kunnen worden, vind Texas dat abortus hier ook onder kan vallen. Het argument hiervoor is dat alle beschikbare medische middelen en personeel ingezet dient te worden tegen het coronavirus.

Ook in Polen wordt volgens velen de coronacrisis misbruikt. Vergeleken met andere lidstaten in Europa wordt Polen al gezien als een van de strengste lidstaten op het gebied van abortussen. Nu ook een verbod dreigt te volgen op een abortus met een foetus met zichtbare afwijkingen, wordt het voor vrouwen moeilijker gemaakt aangezien door de lockdown ook protesten niet mogelijk zijn.

Discriminatie 

Het Verwey-Jonker Instituut doet onderzoek naar discriminatie tegen homoseksuele mensen die in de jaren 1945-1971 in Nederland heeft plaatsgevonden. Eerder onderzoek heeft laten zien dat dit in Amsterdam toen het geval is geweest. Zowel de Amsterdamse gemeente als de politie sloten homoseksuele mensen uit. In het nieuwe onderzoek zal centraal staan of het ook bij andere gemeentes of landelijke overheden is gebeurd.

Afgelopen zondag zijn in Amsterdam twee mannen door een aantal jongeren bedreigd toen ze hand in hand liepen onderweg naar de supermarkt. Nadat de hulp van de politie was ingeschakeld zijn er door een van de slachtoffers opnames gemaakt en op Facebook gedeeld. Een van de betrokken jongeren heeft zichzelf de dag na het incident bij de politie gemeld. Naar de overige jongeren wordt nog gezocht. De politie neemt de zaak uiterst serieus.

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen