Vers van de Pers | Intimidatie in de sportschool, doodstraf voor verkrachting en verdubbeling meldingen mensenhandel

vers van de pers Vers van de Pers | Intimidatie in de sportschool, doodstraf voor verkrachting en verdubbeling meldingen mensenhandel

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles wat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: online hulpverlening zorgt voor meer meldingen van seksuele uitbuiting, theatervoorstelling Casting ‘The Pass’ over machtsmisbruik in de theaterwereld en een interview met Thysia Huisman over haar ervaring met seksueel geweld.

Intimidatie: veel trans personen durven niet naar de sportschool

Thorn Roos de Vries vertelt over vervelende ervaringen in de sportschool. Hen identificeert zich als non-binair, en dus niet als man of vrouw. Dit kan ingewikkeld zijn als je je geslacht op een formulier moet invullen, of als je je moet omkleden in de sportschool. Agnes Elling van het Mulier Instituut deed onderzoek naar transgender personen in sport. Sporten voor die groep kan heel onveilig aanvoelen, door bijvoorbeeld discriminerende opmerkingen.

 

Bangladesh introduceert doodstraf voor verkrachting

Volgens mensenrechtenorganisatie Ain-o-Salish is er een golf van seksuele misdrijven gaande in Bangladesh. In 2020 zijn er al bijna duizend incidenten gerapporteerd, en meer dan een vijfde van deze betrof een groepsverkrachting. De regering van Bangladesh heeft maandag 12 oktober ingestemd met de doodstraf voor verkrachting na aanhoudende protesten. Honderden mensen gingen de straat op om aandacht te vragen voor seksueel geweld. Deskundigen zeggen echter dat strenger straffen niet de oplossing is, maar dat systematische problemen in verkrachtingsrechtszaken moeten worden aangepakt.

 

Theatervoorstelling Casting ‘The Pass’ over #metoo

De voorstelling Casting ‘The Pass’ focust zich op verstoorde machtsverhoudingen in de wereld van theater, film en televisie. Regisseur Bram Jansen en acteur Jord Knotter baseerden de voorstelling op hun eigen ervaringen van machtsmisbruik in de theaterwereld. Met de voorstelling hopen Jansen en Knotter meer openheid te creëren over structureel machtsmisbruik in de sector.

 

Online hulpverlening zorgt voor meer meldingen van seksuele uitbuiting

Hulporganisatie Fier wist via een online chat meer jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting in beeld te krijgen. Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) concludeert uit resultaten van Fier dat online hulpverlening en proactieve opsporing fors moet worden verbeterd om een beter beeld te krijgen van slachtoffers.

 

Verdubbeling van meldingen mensenhandel in 2019 ten opzichte van 2018

In 2019 heeft het Coördinatiecentrum voor Mensenhandel 1.334 meldingen van mensenhandel ontvangen. Seksuele uitbuiting is de meest voorkomende vorm van mensenhandel in Nederland, met ongeveer drieduizend slachtoffers per jaar. Het zicht op de groep minderjarige slachtoffers blijft echter ontzettend beperkt, terwijl de helft van de slachtoffers minderjarig blijkt te zijn.

 

Poolse bisschop afgetreden tijdens een misbruikzaak

In Polen is een bisschop afgetreden tijdens een misbruikzaak. Bisschop Edward Janiak wordt ervan beschuldigd priesters in bescherming te hebben genomen die kinderen seksueel hebben misbruikt. Janiak ontkent dat hij iets verkeerds heeft gedaan.

Om seksueel geweld in Bangladesh tegen te gaan, moet er een eind komen aan victim blaming

Discussies over toxic masculinity (‘giftige mannelijkheid’= een destructieve vorm van mannelijkheid) en consent zijn nodig om seksueel geweld in Bangladesh tegen te gaan. Slachtoffers van seksueel geweld krijgen hier vaak de schuld van, en krijgen hierdoor nauwelijks gerechtigheid. Ook is er angst dat de vrouw en haar familie hun status verliezen als er een verkrachting heeft plaatsgevonden.

Hoe slachtoffers de strijd aan kunnen gaan tegen wraakporno

Bedrijven en hulpverleners kunnen helpen om content als gehackte seksfilmpjes en foto’s te verwijderen. Het aantal slachtoffers dat door online verspreiding van seksueel getint materiaal aanklopte bij helpwanted.nl is in korte tijd meer dan verdubbeld. Helpwanted.nl staat jongeren tot 26 jaar bij met advies over online seksueel misbruik.

Interview met Thysia Huisman over haar ervaring met seksueel geweld

In 1991 werd Thysia Huisman, op 18-jarige leeftijd, verkracht door Jean-Luc Brunel, destijds de baas van een modellenbureau in Parijs. In het interview vertelt ze dat ze na de verkrachting zichzelf de schuld gaf – een vorm van victim blaming.

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen