Feray Sunguroglu

Feray Sunguroglu (32) werkt als docent Maatschappijleer op een middelbare vmbo school in Amsterdam Oost. Met inmiddels al meer dan tien onderwijsjaren achter de rug zet Feray zich in de laatste jaren vooral in om taboes te doorbreken in het klaslokaal. Onderwerpen zoals sexting, huiselijk geweld, mentale gezondheid en seksuele diversiteit worden uit de schaamtesfeer gehaald.

Als docent heeft ze altijd geïnvesteerd in het opbouwen van een goede band met haar leerlingen, om vanuit dat veilige klimaat altijd de ruimte te hebben alle onderwerpen te kunnen bespreken.

Hoe zet jij je in voor de preventie van gendergerelateerd geweld?

Als docent ben ik natuurlijk een grote voorstander van voorlichting. Ik vind dat we met onze jongeren moeten blijven praten over onze samenleving, en de diversiteit daarvan. Seksuele diversiteit is ook een veelbesproken onderwerp in mijn lessen. Ik blijf altijd dichtbij onze normen en waarden die we samen dragen als samenleving. We houden van onze vrijheid en het feit dat we mogen zijn wie we zijn.

Welke tips heb je voor professionals?

Sommige onderwerpen zijn soms lastig, maar als professional heb jij de taak om ook deze onderwerpen bespreekbaar te maken. Mijn tip zou zijn: ga gewoon het gesprek aan, ongeacht je doelgroep. Oefening baart kunst en wanneer je eenmaal over de drempel heen bent gaat het altijd gemakkelijk. Wanneer ik voorbeelden geef over mijn eigen leefwereld en die van de jongeren, kunnen zij zichzelf altijd wel verplaatsen in een ander. De reacties en gesprekken zijn bijna altijd positief, pubers kunnen heel begripvol zijn. Transparantie en openheid hebben ook altijd goed gewerkt voor mij. Ik vertel mijn leerlingen eerlijk, voordat ik in gesprek ga met ze, wanneer ik iets een moeilijk of ongemakkelijk onderwerp vind, of wanneer ik onvoldoende kennis heb over een onderwerp.

Als dit onderwerp nog nieuw is voor een professional, wat is dan het eerste wat diegene kan doen om hiermee aan de slag te gaan?

Verdiep je in het onderwerp door bijvoorbeeld series en/of films te kijken waarin seksuele diversiteit voorkomt. Zo leer je ook de leefwereld van de jongeren kennen. Bekende series onder jongeren zijn bijvoorbeeld Euphoria, Elite en Sex Education. Daarnaast hebben organisaties als GSA en Rutgers kennisbronnen waar je als professional gebruik van kan maken. Het project Gelijk = Gelijk van Diversion is ook een mooie manier om dit onderwerp bespreekbaar te maken bij je leerlingen.

Feray Sunguroglu