LHBTIQ+ representatie op scholen

LHBTIQ+ op scholen LHBTIQ+ representatie op scholen

Op welke manier kan je jongeren leren over welke verschillende identiteiten en representaties er zijn? Hoe spelen het uitdagen van traditionele normen over ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’ hier een rol in? Wat kunnen organisaties zoals het GSA en COC doen om hierbij te helpen? En wat kan je doen om LHBTIQ+ representatie te verwezenlijken in de klas? 


Esmée Geertsma voelde zich altijd ‘anders’ dan de rest, maar wist niet waar dit aan lag. In deze aflevering vertelt ze hoe er op haar middelbare school geen aandacht was voor LHBTIQ+ representatie. Ze kwam er pas tijdens haar studietijd achter dat ze zich identificeert als lesbisch.


Docent maatschappijleer Feray Sunguroglu reageert op het verhaal van Esmée en laat weten hoe zij haar leerlingen probeert te verbinden met elkaar en waarbij representatie op de voorgrond staat.

Beluister eerst de aflevering voordat je aan de slag gaat met de teamtool:

Apple Podcasts – LHBTIQ+ representatie op scholen

Spotify – LHBTIQ+ representatie op scholen

Teamtool

De teamtool is een ondersteuning op de podcast ‘niet jouw schuld’. De tools hieronder geven concrete handvatten hoe je de onderwerpen uit de aflevering kan bespreken met je team of met andere betrokken collega’s. Met name normen rondom gender en seksualiteit en hoe die bijdragen aan de sociale veiligheid van jongeren.

Als een team ga je dan in gesprek met elkaar over deze subthema’s die gekoppeld zijn aan het onderwerp van de aflevering. Na het uitvoeren van de teamtool heb je als team een beter overzicht wat gedaan kan worden om partnergeweld onder jullie doelgroep te voorkomen.

Teamtool LHBTIQ+ representatie op scholen voor de begeleider
Hier vind je een uitgewerkte methode om samen met collega’s succesfactoren bij de preventie van LHBTIQ+ geweld op scholen te identificeren.

Achtergrond informatie LHBTIQ+ representatie op scholen podcast
Via dit document vind je informatie bij de podcastaflevering, dat als huiswerk aan de deelnemers van de sessie kan worden gestuurd.

Spiekbriefje LHBTIQ+ representatie op scholen
Mogelijke succesfactoren zijn hier te vinden om uit te printen en mee te geven aan je collega’s tijdens het uitvoeren van de teamtool.

Ben je een professional en heb je de podcast geluisterd? Dan kan je hier de podcast evalueren om ons zo verder te helpen voor toekomstige projecten.  

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen