Groepsverkrachting onder jeugd: signalen niet herkend

nieuws vrouw staat op letters STOP

Dinsdagochtend 16 april 2019 zijn drie verdachten van groepsverkrachting aangehouden. De verdachten zijn alle drie minderjarig: een tweeling van zeventien en een van veertien jaar oud. De slachtoffers zijn tussen de twaalf en zestien jaar, en net als de plegers scholieren bij het Lentiz Life College in Rotterdam. De tweeling is eerder vervolgd en veroordeeld voor de verkrachting van een volwassen vrouw in 2016 op hun vijftiende verjaardag. Ook daarvóór waren zij bekenden bij Justitie. Zedenrechercheur Lincy Lansbergen, die de huidige zaak van groepsverkrachtingen behandelt, zegt dat er al veel geruchten rondgingen, maar er telkens geen zaak van kon worden gemaakt. Ook nu verloopt de zaak moeizaam, omdat de slachtoffers niet graag met de politie praten. Hoe komt dat?

Angst en onwetendheid

“Soms zijn ze bang, en soms heeft het te maken met het feit dat ze de jongens weer kunnen tegenkomen op straat en op school. Dat maakt het lastig om met de politie te praten,” zegt Lansbergen. Maar soms weten slachtoffers niet eens dat de plegers strafbaar zijn. Lansbergen laat weten dat het vaak om jonge kinderen gaat, bij wie de drempel van wat grensoverschrijdend is erg laag ligt. Onderzoeker Saskia de Jong, werkzaam bij Terre des Hommes, beaamt dit: “Minderjarigen zien zichzelf niet meer als slachtoffer. Ze zien bepaalde handelingen niet meer als seksueel overschrijdend gedrag.” De school waar zowel de plegers als alle slachtoffers op zitten, gaf aan geschrokken te zijn van het nieuws. Volgens De Jong worden de signalen van seksueel geweld vaak niet herkend.

Voorlichting en signalering

Een goede voorlichting op school is daarom enorm belangrijk. Grensoverschrijding en veiligheid moeten uitgebreid aan bod komen. Ook is het belangrijk dat ouders en leerkrachten signalen van seksueel misbruik bij kinderen beter herkennen. Op Act4Respect vinden professionals alle informatie die zij nodig hebben om dit voor elkaar te krijgen. Kijk bijvoorbeeld bij interventies seksueel geweld, die jongeren stimuleren over grensoverschrijding na te denken; of bekijk de factsheets over verschillende vormen van geweld.

Delen:

Reacties