#MeToo in de media en in de maatschappij
Driekwart van Nederlandse vrouwen is ooit seksueel geïntimideerd: zo blijkt uit onderzoek van Atria. De omvang van het probleem van seksueel geweld werd ook duidelijk in de afgelopen twee jaar waarin de #MeToo-beweging slachtoffers in staat stelde hun ervaringen te bespreken. Seksueel geweld trad uit de abstractie van statistieken en kreeg namen en gezichten, van zowel slachtoffers als plegers en daders.
Structureel karakter seksueel geweld
Onlangs sprak Renée Römkens, directeur van Atria en bijzonder hoogleraar Gender based violence, in de special van Medialogica over de nalatenschap van de #MeToo-beweging in de media en in de maatschappij in bredere zin. Römkens benadrukt dat in veel gevallen van de berichtgeving rond een nieuw schandaal, de focus op het structurele karakter van seksueel geweld of grensoverschrijdend gedrag vervaagt. MeToo is verworden tot een grote serie van verschillende trials by media. Bij elk individueel schandaal is de vraag wie nu geloofd moet worden: het slachtoffer of de pleger?
Maar, stelt Römkens, het is eerder noodzakelijk in het geheel van zoveel aantijgingen – waarvan het overgrote gedeelte niet zomaar verzonnen kan zijn – te zien dat er op grote schaal een probleem van seksueel geweld speelt. Een probleem op maatschappelijk en misschien ook cultureel niveau. Jonge mannen begrijpen niet dat en wanneer zij de grens over gaan, en vrouwen stellen niet waar hun grenzen liggen. Daar ligt de werkelijk relevante discussie.
Preventie seksueel grensoverschrijdend gedrag
Op deze website is veel informatie te vinden over seksueel grensoverschrijdend gedrag en – nog belangrijker – wat u als professional kunt doen aan preventie. Het vlaggensysteem biedt goede resultaten in het ombuigen van het benoemde culturele probleem waarin grenzen stellen en respecteren lastig blijkt. U kunt hier ook informatie vinden over de basistraining seksueel grensoverschrijdend gedrag, geschikt voor een breed scala professionals. En onder ‘best practices’ kunt u een verzameling van verschillende interventies voor uiteenlopende doelgroepen vinden.
Reacties