Noodgeval afgewend: stalker preventief opgepakt

nieuws Noodgeval afgewend: stalker preventief opgepakt

Vorige week dinsdag stuurde een man zijn ex een dreigende sms met een foto van een vuurwapen. Hij viel haar al langere tijd lastig, omdat hij niet kon verkroppen dat hun relatie over was. De sms was een nieuwe poging haar terug te eisen, maar hij werd er meteen voor gearresteerd. De politie vond het gevaar groot genoeg om hem vast te zetten. Het vuurwapen werd tijdens de arrestatie ook gevonden: het bleek te gaan om een gaspistool. Niet zo dodelijk als een ‘echt’ pistool, maar alsnog erg gevaarlijk – en verboden in Nederland.

Succes

Dit is een mooi succes van de politie, nadat enkele schrijnende zaken hebben laten zien hoe gevaarlijk rancuneuze exen kunnen zijn. Begin 2019 was dat natuurlijk Humeyra, die werd doodgeschoten door haar oudere ex-vriend Bekir E. E. had al een geschiedenis van relationeel geweld en hield zich niet aan zijn contact- en locatieverbod. Ook de dood van Laura Korsman, die werd gedood door haar ex Zamir M., deed veel stof opwaaien. Korsman werd al langere tijd door M. gestalkt en bedreigd. Ook hij hield zich niet aan zijn contact- en locatieverbod. Volgens vriendinnen was Korsman in de weken voor haar dood al heel angstig. M. is nu veroordeeld tot 15 jaar cel en tbs.

Gevaar niet onderschat

In dit geval is het niet uitgelopen op een fysieke aanval. Het gevaar was daarvóór al serieus genoeg om een arrestatie te rechtvaardigen. Hopelijk kunnen gevallen van stalking en bedreiging vaker op deze manier worden aangepakt. Naar aanleiding van de dood van Laura Korsman stelde Renée Römkens, hoogleraar gendergerelateerd geweld: “Het is niet de bedoeling dat je mensen zonder meer achter slot en grendel houdt, maar er zijn goede instrumenten om [iemand vasthouden] echt te onderbouwen.”

Wat vindt u? Zouden stalkers eerder vastgehouden moeten kunnen worden?

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen