Toolkit tegen online intimidatie

Toolkit Toolkit tegen online intimidatie

Je uitspreken op sociale media over bepaalde kwesties kan helaas leiden tot intimiderende reacties. Dit overkomt feminist en journalist Milou Deelen regelmatig als ze zich uitspreekt over feministische onderwerpen als abortus. Soms gaat het zelfs verder dan alleen het sturen van berichtjes; zo werd ze een hele tijd gestalkt door een anoniem nummer. Milou laat het hier niet bij zitten, zegt er wat van en deelt haar toolkit om met cybergeweld om te gaan.

Milou’s adviezen tegen online intimidatie

  1. Maak screenshots als bewijs. Dit helpt als je aangifte wilt doen.
  2. Doe aangifte. Als je je onveilig voelt, is dat reden genoeg voor aangifte.
  3. Scherm toegang tot je accounts en informatie goed af, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over privé-informatie.
  4. Zorg voor een supportsysteem; vraag je vrienden om steun, en praat erover.

Act4Respect is het eens met Milou: het is belangrijk dat je je erover uitspreekt. Daarom hebben we op 6 november de jongerencampagne #ZegErWatVan gelanceerd, om iedereen op te roepen om er wat van te zeggen als je victim blaming ziet. Dit kwetsende en schadelijke fenomeen zorgt ervoor dat slachtoffers zich schuldig voelen, terwijl de schuld bij de dader ligt. Om aandacht te vragen roept deze campagne 6 november 2020 uit tot rokjesdag. Want een rokje mag nooit aanleiding zijn om een slachtoffer van seksueel ongewenst gedrag zelf de schuld te geven.

Congres over victim blaming

In het kader van victim blaming organiseert Act4Respect op vrijdag 27 november 2020 het congres ‘Victim blaming bij geweldslachtoffers’. Tijdens het congres komen ervaringsdeskundigen aan het woord over de schadelijke kant van victim blaming, en praten professionals, jongeren en hulpverleners over hoe we victim blaming het beste aan kunnen pakken. Meld je aan via deze link!

Beeld: Milou Deelen door Ilja Keizer, FixJePrivacy.com.

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen