Vers van de pers | Blogs over misbruik en seksisme op de werkvloer

vers van de pers Vers van de pers | Blogs over misbruik en seksisme op de werkvloer

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles wat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze rubriek Vers van de pers.

© Bruno Nascimento

Blogs over misbruik

Ilonka werd misbruikt door haar atletiektrainer. Op de site van Centrum seksueel geweld schrijft zij in 10 blogs over haar herstelproces. De blogs zijn nu allemaal op de site te lezen.

© Karson

Onderzoek naar gelijke kansen bij de overheid

Onderzoek van het Verwey-Jonker instituut laat zien dat homoseksuelen in het verleden minder kans op een baan bij de overheid kregen dan heteroseksuelen. Het ging om ongeschreven regels, vooroordelen en wetten, geen expliciete afwijzingen. Wel wordt uit interviews duidelijk dat alles wat afweek van de heteroseksuele norm verdacht en ongewenst was.

© NordWood

Chantage en stalking via datingsite Bullchat

Er zijn tegenwoordig veel verschillende chat-en datingsites. Op de meeste sites wordt gecheckt of de profielen klopt met de persoon die het profiel aanmaakt maar bij Bullchat wordt dit niet gedaan. De site, die vooral voor mannen is, leidt onder andere tot chantage en stalking. Omdat gebruikers alleen een naam hoeven te verzinnen en gegevens gewist worden na het uitloggen kunnen mannen met verkeerde intenties hun gang gaan. In het artikel worden verschillende verhalen en ervaringen met deze site uitgelicht. Wel benadrukken de mannen in het artikel dat er ook vriendschappen of relaties uit de gesprekken en ontmoetingen voortkomen.

© Christin Hume

Seksisme op de werkvloer

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaker kleinerend toegesproken worden dan mannen. Bij vrouwen worden volgens taalwetenschapster Ingrid van Alpen vaker negatieve stereotypen gebruikt dan bij mannen. Daarnaast worden vrouwen op het werk vaker aangesproken met alleen de voornaam in plaats van de achternaam of titel en daalt de status van een beroep als vrouwen toetreden. Ook in evaluaties worden voor mannen en vrouwen verschillende eigenschappen gebruikt. De reacties op dit artikel bevestigen dat seksisme op de werkvloer nog steeds een groot probleem is.

© Clay Banks

Partnergeweld

Afgelopen weken waren Jamie Vaes en rapper Lil’ Kleine (Jorik Scholten) veel in het nieuws omtrent de aangifte die Vaes tegen Scholten deed vanwege mishandeling. Het stel was op Ibiza toen Vaes gewond de lobby van het hotel waar ze verbleven binnenkwam. De aangifte werd ingetrokken en Scholten mocht na 1 nacht in de cel weer weg. Het stel wil nu met rust gelaten worden en vraagt om hun privacy te respecteren. Volgens Renée Römkens zit hier echter juist het probleem.

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen