Kick-off Expertgroep Act4Respect
Vorige week dinsdag organiseerden Atria, Rutgers en COC Nederland de Kick-off voor de expertgroep. De groep was divers. Het bestond uit professionals en organisaties zoals Centrum Seksueel Geweld en Veilig Thuis, gemeenten en GGD’en. Allemaal met één doel voor ogen: het agenderen van de preventie seksueel geweld en (ex)partnergeweld op lokaal en landelijk niveau.
Kennis en communicatie is de sleutel
Tijdens deze bijeenkomst deelden we niet alleen waardevolle tips en ervaringen, maar presenteerden we ook kennis en tools van Act4Respect. Ook toonden we het interactieve online platform, speciaal ontworpen zodat iedereen met elkaar kan communiceren en kennis kan delen. In groepssessies verkenden we onze gezamenlijke ambities, legden de basis voor een gemeenschappelijke visie en bespraken we hoe we elkaar kunnen versterken.
Ook presenteerden we het Kennispakket van Act4Respect, dat is hier te vinden: Kennispakket Act4Respect Netwerk.
Unieke bijdragen
Daarnaast zoomden we in op wat er al gedaan wordt binnen verschillende regio’s en de uitdagingen, waarbij we elkaar kunnen ondersteunden. Van Zuid-Holland tot Noord-Brabant, elk gebied had al eigen initiatieven en focuspunten. Maar de wens om eenheid te creëren wilde iedereen. En om culturele, maar ook regionale, religieuze en cultuur sensitieve verschillen duidelijk te hebben.
“De experts van verandering: van kennis naar impact. In een wereld van verbonden professionals bloeit preventie op.“
Actief verandering brengen
De bijeenkomst werd afgesloten met een workshop van Levvel/Qpido, waarin Saaniya Ram en Nadia Balkoudia ons inspireerden. Zij gaven praktische voorbeelden van hoe zij een lokale ketenaanpak hebben weten mogelijk te maken in Uithoorn waarbij nu een samenwerking is gewaarborgd tussen onderwijs, zorg en veiligheid & justitie.
Wat staat er nu op de planning
Dankzij deze Kick-off is duidelijk dat er meer handvatten nodig zijn, vooral bij het stuk van lokaal agenderen en binnen je eigen organisatie. We gaan binnenkort van start met digitale inloopsessies. Hierbij dagen we de experts uit om na te denken over hoe je een vergelijkbare aanpak kunt implementeren in je eigen organisatie, regio en/of gemeente. Ook worden er binnenkort deskundigheid bevorderende tools gestuurd zoals ons nieuwste onderzoek ‘(ex)partnergeweld bij LHBT-jongeren’. Dit kunnen de experts dan direct gebruiken als eerste vorm van activatie. Daarnaast komt er na de zomervakantie een volgende fysieke bijeenkomst.
Enthousiast?
Stuur een mail naar info@act4respect.nl en vertel ons over jouw expertise, wie weet zien we je bij de volgende digitale meeting of fysieke bijeenkomst! En profiteer ook van ons online interactieve platform. Je kunt lid worden als professional, organisatie, GGD of gemeente. Eerst meer lezen over deze expertgroep? Dat kan hier.
Foto: een deel van de expertgroep op de eerste bijeenkomst.