Podcast ‘niet jouw schuld’

Podcast ‘niet jouw schuld’

‘niet jouw schuld’

Spotify
Apple Podcasts

Wat kun je doen als professional wanneer jongeren waarmee je werkt te maken krijgen met gendergerelateerd geweld? En hoe kun je het voorkomen? We vroegen het 6 ervaringsdeskundigen én professionals uit onder andere de zorg, het onderwijs en de veiligheidssector.

Je moet weten dat je het verdient om hulp te krijgen, dat het niet jouw schuld is, dat je jezelf niets hoeft te verwijten.” – Tessel ten Zweege

Preventie van gendergerelateerd geweld

Onze nieuwe podcast ‘niet jouw schuld’ gaat het over thema’s van gendergerelateerd geweld. Er komen een professional en een ervaringsdeskundige aan het woord die ermee in aanraking zijn gekomen. Zo vertelt Frédérique bijvoorbeeld als ervaringsdeskundige hoe zij op straat in elkaar werd geslagen. Waarom? Omdat ze geen antwoord wilde geven op de vraag of ze een jongen of een meisje was. In diezelfde aflevering vertelt slachtofferadvocaat Alex van Kernebeek hoe hij slachtoffers van straatintimidatie, zoals Frédérique, ondersteunt.

‘’We kunnen het niet over misbruik hebben zonder het ook over afhankelijkheid te hebben. Aan de ene kant heb je iemand die tegen je zegt dat je lief en mooi bent, maar aan de andere kant zegt die persoon ook tegen je dat je niks waard bent. Dit leidt tot een afhankelijkheidsrelatie en een cyclus van geweld.’’ – Sabine Meulenbeld

De afleveringen

Vanaf vandaag is er elke week een nieuwe aflevering! Waarbij telkens een ander onderwerp aan bod komt: partnergeweld, grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven, shame sexting, LHBTIQ+ representatie op scholen en gendergerelateerd geweld tegen jongens. Elke aflevering biedt inzichten van zowel ervaringsdeskundigen als professionals. Het biedt handvaten voor andere professionals met betrekking tot hoe zij (nog) beter om kunnen gaan met gendergerelateerd geweld.

Teamtool

Wat deze podcast uniek maakt is de teamtool die hoort bij de podcast! De tool is bedoeld om in gesprek te gaan met collega’s over de onderwerpen die besproken worden in ‘niet jouw schuld’. Met name normen rondom gender en seksualiteit en hoe die bijdragen aan de sociale veiligheid van jongeren. Deze tool geeft concrete handvatten hoe je de onderwerpen kan bespreken met je team of met andere betrokken collega’s. Om vervolgens samen een aantal succesfactoren te formuleren en daarmee aan de slag gaan. 

Waarom in gesprek met collega’s over normen rondom gender en seksualiteit?  

Stereotiepe ideeën over gender en seksualiteit belemmeren jongeren in een positieve ontwikkeling. Ook leidt het tot een cultuur waar seksueel grensoverschrijdend gedrag genormaliseerd wordt, waar de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer wordt gelegd (victimblaming) en waar plegers goed worden gepraat. Als professionals zijn we samen verantwoordelijk om een sociaal veilige omgeving te creëren voor jongeren. Positieve normen rond gender en seksualiteit zijn daar een belangrijk onderdeel van. 

Door dit samen met collega’s op te pakken kan je leren van elkaar en samen bereik je ook meer: hoe dragen jullie als professional en als organisatie positieve normen rond gender en seksualiteit uit die juist positief seksuele interacties ondersteunen? 

Thema’s 

Bij elke aflevering is een teamtool beschikbaar. In deze teamtool vind je kort wat achtergrond informatie, praktische tips en een methodiek. Zodat je samen met je team of met je collega’s succesfactoren kan benoemen om vervolgens een plan te maken hoe de succesfactoren in de praktijk te maken. 

Hier kan je de teamtool voor elke aflevering vinden!

De podcast is vanaf vandaag te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts! De teamtool is in elke beschrijving van een aflevering te vinden, of hierboven. Ben je een professional en heb je de podcast geluisterd? Dan kan je hier de podcast evalueren om ons zo verder te helpen voor toekomstige projecten.   

‘niet jouw schuld’ is een podcast van Act4Respect, in samenwerking met Atria en Rutgers. Presentatie door Liesbeth Rasker. Productie door Spraakmaker Media.

Omslagfoto gemaakt door Ilias Chebbi.

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen