Vers van de pers | Podcast doorbreekt taboe, Poolse vrouwenrechten en verkrachtingswet schiet tekort

Iran

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles dat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: vrouwen laten zich horen over seksueel misbruik in Egypte, de-ratificatie van de Istanbul-Conventie en Iraanse vrouwen maken taboes bespreekbaar door podcast.  

Tegengeluiden in Egypte

Een online campagne tegen een 21-jarige Egyptische student heeft in Egypte veel losgemaakt. Het heeft ertoe geleid dat vrouwen zich durven uit te spreken over seksueel misbruik. De student wordt er onder meer van verdacht meer dan honderd vrouwen en meisjes te hebben geïntimideerd.

Egypte

Realiteit of ideologie?

In Polen wordt de de-ratificatie van de Istanbul-Conventie in gang gezet. Dit internationale verdrag is er om vrouwen te beschermen tegen verkrachting, huiselijk geweld en discriminatie. Echter, volgens de Poolse minister van Justitie bevat het verdrag elementen van ideologische aard die als schadelijk worden gezien.

De argumenten voor de de-ratificatie roepen zorgen op. Gender wordt in Polen als een “ideologie” gezien. Door uit de Istanbul-Conventie te stappen, komen hiermee fundamentele vrouwen- en genderrechten in Polen in gevaar.

Polen

Geweld tegen vrouwen in Turkije

In Turkije hebben in verschillende steden protesten plaatsgevonden tegen gendergerelateerd geweld. Aanleiding was de toename van het aantal vrouwen die door mannen om het leven zijn gebracht. Ook het feit dat Turkije mogelijk uit de Istanbul-Conventie stapt.

Turkije

Steun voor gelijke rechten in Saudi-Arabië

Een Jemenitische blogger in Saudi-Arabië is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden, een boete van 10.000 Saudische Riyals en deportatie naar Jemen. Dit omdat de blogger een bericht op sociale media heeft geplaatst waarin hij gelijke rechten voor iedereen in Saudi-Arabië steunt.

Saudi-Arabie

Transgender zijn bestaat niet?

Verhalen van mensen die spijt hebben van hun transitie worden misbruikt om het argument te ondersteunen dat transgender-zijn niet zou bestaan, stelt Marte Hoogeboom.

Transgender

Weinig verandering

In een advies van Amnesty International aan het ministerie van Justitie en Veiligheid komt naar voren dat de Nederlandse wetgeving te weinig doet in de bescherming van slachtoffers van verkrachting. De verwachting is dat het nieuwe wetsvoorstel van minister Grapperhaus daar weinig verandering in gaat aanbrengen. Hierin wordt seks tegen de wil strafbaar gesteld.

Binnenhof

Vrouwen in Iran dagen taboes uit

Een nieuwe podcast in Iran laat vrouwen steeds meer uitspreken over hun ervaring met huiselijk geweld. Hierdoor worden traditionele maatschappelijke denkbeelden uitgedaagd.

Iran

Zwaarder straffen helpt niet voor minder geweld

Het gebruik van geweld om de seksuele geaardheid van de ander. In Nederland komt geweld tegen lhbt’ers veel voor. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat het zwaarder straffen niet leidt tot minder geweld. Vanuit belangenorganisatie COC is een pakket aan oplossingen voorgesteld waaronder gespecialiseerde discriminatierechercheurs.

lhbt

Wetsuitbreiding discriminatie in Italië

In Italië wordt seksuele geaardheid en geslacht ook onder het bestaande verbod op discriminatie op basis van ras en geloof geplaatst. Een doorbraak, omdat hier al dertig jaar aan gewerkt is.

Italië

Vrijlating trans vrouw uit Honduras

Op twaalfjarige leeftijd onvluchtte Kelly Aguilar Honduras. Ze werd daar gewelddadig behandeld omdat ze een trans vrouw is. Ze reisde naar Amerika waarbij ze tijdens haar asielprocedure door de immigratiedienst is gevangengezet. Na bijna drie jaar is ze op 14 juli van dit jaar vrijgelaten.

Honduras

Tot nu toe nog steeds vermist in Peru

Tussen 16 maart en 30 juni zijn 606 meisjes en 309 vrouwen als vermist opgegeven in Peru. De vrees is dat ze mogelijk het slachtoffer van mensenhandel, huiselijk geweld of moord zijn geworden. Wat het moeilijk maakt, is dat er in Peru geen systemen zijn die het aantal vermissingen bijhouden.

Peru

Drie keer geweld tegen lhbt-gemeenschap in Canada

Binnen één weekend heeft in de Canadese stad Calgary drie keer geweld tegen de lhbt-gemeenschap plaatsgevonden. Er zijn nog geen verdachten opgepakt.

Canada

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen