Vers van de pers | Polen en Turkije tegen verdrag vrouwengeweld, veiligheid lhbt-asielzoekers en intimidatie bij jonge artsen
Wil jij graag op de hoogte blijven van alles dat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: de discussie of lhbt-asielzoekers apart opgevangen moeten worden, een Nigeriaanse film over een taboe en een jongerenbende actief tegen lhbt-jongeren.
Intimidatie op de werkvloer
Bijna één op de drie jonge artsen heeft te maken gehad met intimidatie door een collega. Van de jonge artsen is 8 procent seksueel geïntimideerd door een collega. Echter niet alleen door collega’s, ook door patiënten.
- Nrc, 6 augustus: Helft jonge artsen denkt weleens over stoppen.
Geen “lhbt-ideologie-vrije” zone
In de Poolse stad Lublin is de “lhbti-ideologie-vrije” zone tenietgedaan door een rechter. De zone zou discriminerend zijn waarbij de waardigheid van lhbt’ers wordt aangetast. Daarbij zouden ook de rechten van ouders geschonden worden in hoe zij hun kinderen willen laten opgroeien.
- De Volkskrant, 6 augustus: Rechter zet streep door ‘lhbti-ideologie’-vrije zone in Polen.
- OUTtv, 18 augustus: Felle confrontatie bij Pools anti-LGBT+-protest.
Einde aan geweld?
Tijdens de coronacrisis heeft er wereldwijd een stijging van huiselijk geweld plaatsgevonden. Dit lijkt in Nederland niet het geval. Volgens Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) is er in Nederland echter ook een stijging te vinden. Het einde van de lockdown betekent niet het einde aan geweld.
- Nrc, 9 augustus: De schaduwpandemie van geweld achter de voordeur.
Onveilig in het azc
In het azc in Gilze heeft een incident tegen een 23-jarige homoseksuele vrouw plaatsgevonden. Zij heeft hierbij ernstige eerste- en tweedegraads brandwonden opgelopen. Door dit incident is de discussie ontstaan of er een aparte opvang voor lhbt-asielzoekers moet komen.
- De Volkskrant, 7 augustus: ‘Homofoob geweld’ in azc Gilze: vrouw overgoten met kokend water.
Volgens Viola, een 34-jarige asielzoeker uit Oeganda, moet er in azc’s voorlichting over rechten voor homoseksuele mensen komen. Zij meent dat een aparte opvang niet de oplossing is. Aan de ene kant biedt het bescherming, maar aan de andere kant zou het tot afzondering kunnen leiden.
- De Volkskrant, 12 augustus: Open apart asielzoekerscentrum voor lhbti’er.
- Trouw, 21 augustus: De aanpak van geweld tegen lhbt-asielzoekers faalt.
- Trouw, 23 augustus: Ze vluchtte om haar geaardheid, maar ook in het azc voelt Viola (34) zich onveilig: ‘Onze positie is zwak’.
Overheidsbeleid en lhbt-jongeren
In een opiniestuk laat Benjamin Nolan, lobbyist bij jongerenorganisatie Choice for Youth and Sexuality, het belang van het actief betrekken van lhbt-jongeren zien. In dit geval bij overheidsbeleid rondom conversietherapie.
- Het parool, 11 augustus: ‘Betrek lhbtq-jongeren bij aanpak ‘homogenezing’.
Ondermijning gezinswaarden?
In Turkije is verdeeldheid ontstaan over de Istanbul Conventie. Ook binnen de regeringspartij. Volgens conservatieven ligt de nadruk op gender en gelijkheid van man en vrouw en ‘normalisering’ van de lhbt-gemeenschap. Dit zou de Turkse gezinswaarden ondermijnen.
- De Volkskrant, 12 augustus: Turkije én de familie Erdogan verdeeld door Istanbulverdrag, dat vrouwen moet beschermen.
Ook Polen wil uit de Istanbul Conventie stappen. Er ontstaat als het ware een domino-effect onder Europese landen, wat de nodige zorgen met zich meebrengt.
- Trouw, 24 augustus: Polen en Turkije willen een verdrag tegen vrouwengeweld verlaten. Dat heeft ook gevolgen voor Nederland.
Een Nigeriaans liefdesverhaal
Het is onwaarschijnlijk dat de film Ifé van de Nigeriaanse producer Pamela Adie door de censuur in Nigeria komt. De film gaat over het liefdesverhaal van twee jonge vrouwen in Nigeria. Homoseksualiteit is in Nigeria een taboe. Adie laat met haar film echter het belang van de strijd tegen de onderdrukking van de lhbt-gemeenschap in haar land zien.
- Trouw, 12 augustus: Trailer maakt Nigeriaanse lesbische film nu al spraakmakend.
Duidelijkere criteria
De Raad voor de Rechtspraak vindt dat het wetsvoorstel om seksuele intimidatie en seks tegen iemands wil strafbaar te stellen anders moet. De criteria die als toelichting bij de wet worden gegeven, moeten duidelijker. Daarnaast betekent strafbaar stellen niet dat dit ongewenste gedrag niet meer plaats gaat vinden.
- Het Parool, 13 augustus: Minister Grapperhaus wil strafwetgeving rond seksuele misdrijven verduidelijken.
- Nrc, 13 augustus: Rechtspraak wil duidelijker wetsvoorstel ongewenste seks.
Geweld jongerenbende tegen lhbt-jongeren
In België vindt vanuit de jongerenbende ‘Criminal Justice’ geweld plaats tegen lhbt-jongeren. Zij worden in elkaar geslagen, waarbij dit wordt gefilmd en op Telegram wordt gedeeld.
- OUTtv, 17 augustus: “Wie hem aanpakt krijgt 100 euro”: Belgische jongerenbende jaagt op LGBT+-jongeren.
Reacties