Sabine Meulenbeld

Sabine Meulenbeld is psychosociaal ondernemer met expertise op het gebied van seksueel misbruik, grensoverschrijding, trauma en afhankelijkheidsrelaties. Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut begeleidde zij 11 jaar lang meiden met vragen en problemen op het gebied van liefde, seksualiteit en dwang (loverboys en andere vormen van uitbuiting). Nu traint zij zorg-, onderwijs- en welzijnsprofessionals die mensen begeleiden die met deze thema’s te maken hebben. Zij richtte samen met hoogleraar Ellen Laan en Jeannette de Geus Stg. Seksueel Welzijn Nederland op met als missie om van seksuele gelijkheid en gendergelijkheid de norm te maken. Haar doel is dat “elke vrouw (elk mens) geniet van haar seksualiteit niet ondanks, maar dankzij het feit dat ze vrouw is”. Juíst complexe thema’s, vragen om positieve kaders en iemand die blijft als het spannend wordt.

Welke tips heb jij voor professionals en beleidsmakers?

Bij preventie denken we vaak aan verminderen of voorkomen van wat we niet willen. Ik denk dat we vooral effectief kunnen zijn in het bevorderen wat wel gewenst is. Nu zeggen we nog te vaak ‘grenzen en wensen’, terwijl we ‘grenzen en weerbaarheid’ bedoelen. Van mij mag het thema wensen vaker benoemd worden vanuit delen, eigenheid en het bewerkstelligen van plezier.

Als dit onderwerp nog nieuw is voor een professional, wat is dan het eerste wat diegene kan doen om hiermee aan de slag te gaan?

Vergeet alles wat je denkt te weten, en heet met een onbevangen blik het verhaal van je cliënt in liefde welkom.

Lees ook: Positieve seksualiteit helpt iedereen

Sabine Meulenbeld