Beeldvorming en rolpatronen over seksualiteit

Beeldvorming en rolpatronen over seksualiteit

Traditionele meningen over mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit dragen nog té vaak bij aan grensoverschrijdend gedrag. Ook op mbo-scholen. Zo wordt een meisje dat veel seks heeft bijvoorbeeld vaak een slet genoemd, terwijl dit van een jongen wel geaccepteerd wordt. Ook wordt een jongen die zich vrouwelijk kleedt of zijn emoties laat zien vaak homo genoemd. Jongeren vinden het lastig om zich over deze onderwerpen uit te spreken terwijl de meerderheid gelijkheid en diversiteit heel belangrijk vindt. Ze denken dat leeftijdgenoten negatiever denken hierover dan zijzelf en durven daardoor hun mening niet te uiten. Dat kan anders!

Maak rolpatronen bespreekbaar in je klas

Door in de klas te praten over beeldvorming en rolpatronen help je je studenten hun eigen mening te vormen en die te bespreken met hun klasgenoten. Ze ontdekken dat het merendeel van de jongeren net zo over deze onderwerpen denkt als zijzelf. Hierdoor is de kans groter dat zij zich ook uitspreken en een ander helpen als die wordt uitgescholden of te maken heeft met geweld.

Help je studenten hun eigen mening te vormen

Hoe vinden jouw studenten dat een jongen of een meid zich hoort te gedragen? Zijn er vaste regels? Of mag iedereen dit zelf bepalen? De les is voor jongeren tussen 17 en 23 jaar.

Ik vond de les over beeldvorming en rolpatronen super interessant en heel erg belangrijk dat dit zo open wordt besproken. – Tweedejaarsstudent Academie voor Welzijn, MBO Utrecht

Ga met je studenten aan de slag!

Het wordt tijd dat jongeren samen gezonde sociale normen uitdragen! Download hieronder de gratis lesbrief met de bijhorende PowerPoint presentatie over beeldvorming en rolpatronen. De lesbrief is een onderdeel van de campagne Generatie Ja… en? en geïntegreerd in het lespakket Lang Leve de Liefde voor het mbo van Rutgers en Soa Aids Nederland.

STAP 1. DOWNLOAD DE LESBRIEF BEELDVORMING EN ROLPATRONEN
Lesbrief Beeldvorming en rolpatronen
Studenten krijgen inzicht in hun eigen opvattingen en die van anderen rondom gender en geweld.

STAP 2 . DOWNLOAD DE POWERPOINT
Powerpoint – les Beeldvorming en rolpatronen
Werk met je studenten aan oefeningen op het gebied van schadelijke gendernormen, mannelijk- en vrouwelijkheid en seksualiteit.

STAP 3. PLAN DE LES IN EN GA AAN DE SLAG! 

Lang Leve de Liefde op het MBO Utrecht

Studenten op het MBO Utrecht kregen de les over beeldvorming en rolpatronen uit het lespakket van Lang Leve de Liefde. Bekijk hier hun reacties na afloop van de les.

Generatie Ja… en?

Neem een voorproefje en bekijk hier de video van Generatie Ja… en? uit de lesbrief over beeldvorming en rolpatronen:

Delen:

Gerelateerde artikelen