Uitgaansleven
Wat kunnen clubs zelf doen om incidenten van seksueel ongewenst gedrag te voorkomen en te stoppen? Wat heeft ‘safe clubbing’ hiermee te maken? Hoe kan grensoverschrijdend gedrag al in een vroeg stadium bespreekbaar worden gemaakt? Waarom is het belangrijk om hierbij traditionele gendernormen aan te pakken? En welke rol hebben scholen hierin en wijzelf?
Zoë Horsten heeft helaas vaak genoeg negatieve ervaringen meegemaakt tijdens het uitgaan waarbij ze ongewenst werd benaderd, betast of zelfs werd aangerand. In deze aflevering deelt ze haar verhaal. Juliënne Beijer, projectcoördinator van het safer clubbing project, vertelt over hoe het uitgaansleven veilig en leuk kan zijn voor iedereen en wie hierin een verantwoordelijkheid heeft.
Beluister eerst de aflevering voordat je aan de slag gaat met de teamtool:
Apple Podcasts – Seksueel ongewenst gedrag in het uitgaansleven
Spotify – Seksueel ongewenst gedrag in het uitgaansleven
Teamtool
De teamtool is een ondersteuning op de podcast ‘niet jouw schuld’. De tools hieronder geven concrete handvatten hoe je de onderwerpen uit de aflevering kan bespreken met je team of met andere betrokken collega’s. Met name normen rondom gender en seksualiteit en hoe die bijdragen aan de sociale veiligheid van jongeren.
Als een team ga je dan in gesprek met elkaar over deze subthema’s. Na het uitvoeren van de teamtool heb je als team een beter overzicht wat gedaan kan worden om seksueel grensoverschrijdend gedrag onder jullie doelgroep te voorkomen.
Teamtool seksueel ongewenst gedrag in het uitgaansleven voor de begeleider
Hier vind je een uitgewerkte methode om samen met collega’s succesfactoren bij de preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag te identificeren.
Achtergrond informatie podcast seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven
Via dit document vind je informatie bij de podcastaflevering, dat als huiswerk aan de deelnemers van de sessie kan worden gestuurd.
Spiekbriefje seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven
Mogelijke succesfactoren zijn hier te vinden om uit te printen en mee te geven aan je collega’s tijdens het uitvoeren van de teamtool.
Ben je een professional en heb je de podcast geluisterd? Dan kan je hier de podcast evalueren om ons zo verder te helpen voor toekomstige projecten.
Reacties