Recap expertgroep bijeenkomst 10 oktober
Op 10 oktober was de tweede bijeenkomst van de expertgroep. Aan bod kwam: het nieuwe concept van de expertgroep rondom landelijke én regionale actie, de groepsopdracht van Qpido om zelf een project of onderwerp aan te kaarten binnen je organisatie, kennis over lhbt+ jongeren en daten & relaties + tips hoe je nou écht het gesprek aangaat met deze groep, en de seXbox: een spel om met jongeren op een inclusieve en intersectionele manier te praten over thema’s als seks en plezier. Lees snel verder.
Rol van leden binnen de expertgroep
Sinds de Kick-off richten wij ons op drie pilaren: 1) kennis delen, 2) netwerken versterken en 3) belangrijke thema’s agenderen. Op basis van eerdere input delen we de leden nu op in twee groepen:
- Algemene leden: delen kennis met eigen collega’s en netwerken en ontvangen landelijke informatie. Vrijblijvend.
- Regio-coördinatoren: werken aan het versterken van bestaande regionale netwerken en delen lokale kennis met de leden uit de regio. Ze werken nauw samen met andere regiocoördinatoren en hebben vaak al een functie waarbinnen deze tijd kan worden besteed. Enkele uren per maand.
Hoe ziet dit er praktisch uit?:
Twee keer per jaar organiseren we bijeenkomsten. In de ochtend zijn vanaf 2025 de regio-coördinatoren bijeenkomsten, die verdiepend van aard is en waar ook experts uit zorg en veiligheid aansluiten. In de middag is de bijeenkomst voor de algemene leden, dat meer gericht is op kennisoverdracht. Regio-coördinatoren kunnen met elkaar vervolgens per mail of meetings contact houden, wat op dat moment nodig is en wij ondersteunen en coördineren hierin.
Ken of ben jij een potentieel regiocoördinator? Laat het ons weten!
Voor jouw organisatie biedt deze positie de kans om als koploper en verbinder in de regio op te treden. Het doel van regiocoördinator is dat het je bestaande werkzaamheden versterkt en efficiënter maakt rondom de preventie van (online) seksueel geweld en (ex-)partnergeweld. De tweejaarlijkse meetings en onderling contact faciliteren bij regio-specifieke vragen, behoeftes en meer productieve kennisuitwisseling. Ook stimuleren Rutgers, COC Nederland en Atria samenwerkingen en ondersteunen wij in het vroegtijdig oppakken van gezamenlijke behoeftes en signalen, zoals het landelijke agenderen van belangrijke subthema’s.
Foto’s door Marleen Stoker – Moker Media
Samenwerkingen stimuleren en agenderen – Qpido
Teamleider Saaniya Ram en projectleider Nadia Balkoudia van Qpido motiveerden ons hoe we binnen onze eigen organisaties meer samenwerking kunnen stimuleren en belangrijke onderwerpen op de agenda krijgen. Belangrijke thema’s waren: het bouwen van werkrelaties, stakeholders betrekken en een projectmatige samenwerking aangaan.
- Daarna gingen we zelf aan het werk in groepjes en bespraken we het belang van efficiënt samenwerken met andere relaties. Het vinden van een gemeenschappelijk doel, budget en verwachtingen bleek essentieel. Ook is het belangrijk om in te spelen op bestaande structuren en wat er al is binnen organisaties, in plaats van nieuwe initiatieven te introduceren.
-
Het belang van informele gesprekken en het opbouwen van relaties binnen een organisatie werd herhaaldelijk genoemd. Koffiedrinken om raakvlakken te vinden is een effectieve strategie om veranderingen te bevorderen.
- Een terugkerend thema was ook hoe je om kunt gaan met weerstand. Het creëren van een open dialoog is hierbij essentieel. Daarbij is ook taalgebruik van groot belang: woorden hebben een impact en moeten veilig en inclusief zijn. Pas je taalgebruik ook aan je gesprekspartner aan om toegankelijk te zijn.
Foto’s door Marleen Stoker – Moker Media
(Ex-)partnergeweld lhbt+ jongeren – Act4Respect
Onderzoekers Javier Koole en Franca Hehenkamp van Act4Respect gaven een interactieve presentatie over (ex-)partnergeweld bij lhbt+ jongeren. Dit deden zij basis van hun laatste onderzoek ‘Hoe ervaren lhbt+ jongeren daten en romantische relaties?‘. Enkele belangrijke punten:
Uitdagingen voor lhbt+ Jongeren in seksuele ontwikkeling, daten en relaties
Lhbt+ jongeren ervaren meer uitdagingen in hun seksuele en relationele ontwikkeling vanwege de kleinere datingpool en de beperkte mogelijkheden om openlijk over hun relaties te praten. Dit leidt ertoe dat zij vaak minder toegang hebben tot informatie en de online omgeving speelt daardoor een belangrijke rol in hun ontdekkingstocht.
Trainingen (ex-)partnergeweld
Vanuit de leden van de expertgroep kwam de vraag naar een training op maat voor professionals over de preventie van (ex-)partnergeweld bij de lhbt+ gemeenschap. Qpido en Act4Respect gaan hierover met elkaar in gesprek. En er werd gevraagd of er al iets is voor heteroseksuele jongeren. Dit heeft Act4Respect ontwikkeld: Happy2gether, een online cursus voor professionals. Na afronding van de 2 uur durende cursus kan je met groepen jongeren, 1 op 1 met jongeren, of met LVB-jongeren praten over flirten, daten en relaties.
De rest kan je lezen in ons onderzoeksrapport. Of test je eigen kennis via onze quiz of microlearning.
Foto’s door Marleen Stoker – Moker Media
sexBoX: educatieve tool over relaties en seksualiteit
Suzanne van Sluisveld, werkbegeleider & trainer bij Farent sociaal werk met een expertise in seksualiteit, introduceerde de door haar ontwikkelde kennistool: de sexBoX. Dit spel stimuleert een open en positieve manier om met jongeren te praten over relaties, seksualiteit en intimiteit. Met aandacht voor diversiteit in achtergrond, cultuur, gender en seksuele oriëntatie. De sexBoX biedt maatwerk voor seksuele voorlichting. Het spel werd tijdens deze expertgroep bijeenkomst interactief getest. Verschillende leden waren enthousiast, zo wil Bart het gebruiken voor zijn leerlingen op school. Ben jij ook benieuwd? Lees meer over de seXbox en hoe je het kunt aanvragen.
Enthousiast over de expertgroep?
Stuur een mail naar info@act4respect.nl en vertel ons over jouw expertise. Wie weet zien we je bij de volgende bijeenkomst. En profiteer ook van ons online interactieve platform op Sharepoint, waar we alle kennis rondom (online) seksueel geweld en (ex-)partnergeweld in één overzicht delen. Je kunt lid worden als professional, organisatie, GGD of gemeente. Eerst meer lezen over deze expertgroep? Dat kan hier.