Vers van de pers | Kledingvoorschriften en victim blaming
Wil jij graag op de hoogte blijven van alles wat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze rubriek Vers van de pers.
Afgelopen week kwam victim blaming weer veel in het nieuws en werd er benadrukt waarom het belangrijk is om dit patroon te doorbreken. Op donderdag 17 juni aanstaande gaan we met verschillende professionals uit het domein Justitie & Veiligheid in gesprek over de impact van victim blaming op geweldslachtoffers en wat we kunnen doen om victim blaming tegen te gaan. Kijk voor meer informatie over het programma bij de aankondiging van onze expertmeeting.
Kledingvoorschriften op school
Jongeren worden op veel scholen geacht zich op een bepaalde manier te kleden, er zijn zelfs kledingvoorschriften. Leerlingen mogen zich niet te bloot kleden. Belle Barbé en Anna Jansen betogen dat het juist goed is om jongeren zelf te laten kiezen wat ze willen dragen, dit is namelijk essentieel voor het vormen van hun identiteit en een positief zelfbeeld. Daarnaast zouden kledingschriften te vaak ‘impliceren dat weinig bedekkende kleding leidt tot grensoverschrijdend gedrag’. ‘Het mag nooit zo zijn dat jongeren leren dat hun uiterlijk of kledingkeuze leidt tot ongewenst gedrag’.
- NRC, 9 juni 2021 https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/09/blote-kleding-op-school-verbieden-is-fout-signaal-a4046620
Victim blaming in de studententijd
Deze week bleek uit onderzoek dat een op de tien studentes seksuele penetratie te hebben meegemaakt zonder instemming. Vaak ging het om een bekende, een partner of iemand die ze net hadden ontmoet. 60% van de ondervraagde studenten ziet dit
niet als verkrachting. Daarnaast praten veel mensen niet over wat hen is overkomen, doen ze dit wel, dan krijgt een meerderheid te maken met ten minste één beschuldigende of negatieve opmerking. ‘Wat dacht je dan dat er zou gebeuren, dat je een kopje thee ging drinken?’ Victim blaming draagt bij aan het ontstaan en in stand houden van psychische problemen.
- De Volkskrant, 9 juni 2021https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/een-op-de-tien-studentes-in-studiejaren-zonder-instemming-gepenetreerd-verkrachting-is-meestal-niet-de-man-in-de-bosjes~bb1a426b/
- NOS, 9 juni 2021 https://nos.nl/artikel/2384251-een-op-negen-studentes-verkracht-tijdens-studententijd
Klachtenprocedure op universiteiten vaak onduidelijk
Cece Dao is een van de studentes die werd aangerand. Toen ze haar verhaal aan de universiteit deed, was de klachtenprocedure onduidelijk en stelden ze zich ongevoelig op tegenover Cece. ‘De universiteit zei eerst niets te kunnen doen- en de politie liet de zaak bij gebrek aan bewijs rusten’. Het heeft haar veel moeite gekost om af te dwingen dat de dader colleges via een online videoverbinding moest volgen. Ook bij andere universiteiten bleek dat het voor studenten moeilijk is om een klacht in te dienen. Verschillende universiteiten hebben nu toegezegd de klachtenprocedure te verbeteren.
- Trouw, 9 juni 2021 https://www.trouw.nl/binnenland/cece-dao-23-werd-aangerand-de-universiteit-stelde-zich-ongevoelig-op-tegenover-mij-als-slachtoffer~b29656c0/
Reacties