Congres 9 november: programma bekend!

Workshops Act4Respect congres preventie van gender gerelateerd geweld

LINK NAAR LIVESTREAM VOOR VOLGEN CONGRES ONLINE
Je kunt inloggen met het volgende wachtwoord: DolleCultuurOmslag@4R2022! 

Van #Metoo naar The Voice, Johan Derksen en het Amsterdamse studentencorps. Afgaande op de media moet er nog een hoop gebeuren in de preventie van gendergerelateerd geweld. Dit is geweld tegen iemand op grond van geslacht, gender, sekse of seksuele oriëntatie. Daarom organiseren wij een congres voor professionals van de zorg, onderwijs en veiligheid & justitie. De dag wordt voorgezeten door Linda meiden-hoofdredacteur Mandy Woelkens. Aan de hand van lezingen en verschillende workshops gaan we in op het onderwerp van de preventie van gendergerelateerd geweld onder jongeren. Lees snel verder over de inhoud van het programma en de workshops.  

* Het congres is op locatie en online te volgen
* Je verdient bij beiden 2,5 SKJ punten!

Meld je hier aan voor dit gratis congres 

Wanneer en waar 

  • Woensdag 9 november 2022 van 13:00-17:00 uur met aansluitend een borrel.  
  • Het Spoorwegmuseum (Maliebaanstation 16, 3581 XW Utrecht), of online.

Be the change

Hoe spreek je jongeren aan op hun gedrag in de preventie van gendergerelateerd geweld? Want die ene dader, die bedoelde het toch niet verkeerd? En hoe maak je onderwerpen zoals seksuele- en gender diversiteit bespreekbaar bij jongeren? Wat is hierin goed, of kan ik dan helemaal niks meer zeggen? Het kan zitten in een klein zinnetje. Het delen van je eigen ervaring, af en toe vragen hoe het met een jongere gaat. Maar ook: hoe krijg je je team mee en hoe creëer je een werkomgeving en organisatiecultuur waarbij iedereen zich veilig en gehoord voelt? De cliënten, je collega’s maar ook voor jou. Het planten van zaadjes die gender stereotypen tegengaan. En met name het gesprek aangaan.

We hebben een programma samengesteld dat deze onderwerpen aankaart. Het is nu tijd om gendergerelateerd geweld aan te pakken. Maar dit kunnen we alleen samen doen. De eerste verandering begint bij jezelf. Be the change.

Programma congres gender gerelateerd geweld

Programma congres gender gerelateerd geweld

Workshops

Na het plenaire programma ga je twee workshops volgen. De online workshops staan al vast. Uit de workshops op locatie kan je er twee kiezen. Met name van de workshops op locatie wordt van de deelnemers een actieve inbreng verwacht en de bereidheid om op eigen handelen te reflecteren. Dit is een praktisch congres waarbij wordt ingezet op het professionaliseren van vaardigheden en competenties. De groepen van de workshops zijn daarom klein (max 30 personen). Hierdoor is er veel ruimte voor interactie: wees er dus snel bij! Er zijn nog maar dertig plaatsen over om een workshop op locatie te volgen. Als je online wil deelnemen aan dit congres moet je je ook van tevoren aanmelden. Daarna versturen we je een e-mail met een link waarmee jij je kan aanmelden indien je aanwezig bent op locatie, of een bevestigingsmail indien je de online optie hebt gekozen.

 Online workshops

1. ‘Hij bedoelde het niet verkeerd’  – Marieke van der Sanden
De straat is van iedereen, dus ook voor vrouwen. Helaas werkt dat in de praktijk toch anders. Straatintimidatie is één van de meest voorkomende vormen van gendergerelateerd geweld. Als het zo vaak voorkomt, dan moeten er ook veel daders zijn. Gek genoeg is dat lastig te bepalen. Daders van straatintimidatie hebben vaak niet door dat ze dader zijn en wat de gevolgen voor het slachtoffer zijn. Hoe communiceer je met een dader die zich niet als zodanig identificeert? En hoe pak je probleemgedrag aan dat nog niet als een probleem gezien wordt? Tijdens deze workshop bieden we je handvatten om aan de slag te gaan met onbedoeld plegerschap. Je gaat onderzoekend aan de slag om de motieven te achterhalen van je cliënt en deze in te zetten in de preventie van gender gerelateerd geweld. Je leert bovendien interventies en praktijkopdrachten die je gelijk de volgende dag kunt inzetten. 

2. ‘Online flirten? Pfff ik houd het allemaal niet meer bij waar jongeren online mee bezig zijn’ – Jacqueline Kleijer
De tijd die jongeren tegenwoordig op hun telefoon doorbrengen heeft grote invloed op relaties en het ontwikkelen van hun online seksualiteit. Hoe bepalen jongeren hun grenzen in tijden van sexting, exposing en waar seks slechts één muisklik verwijderd is? En wanneer zijn die grenzen zo grimmig geworden dat wat diegene heeft meegemaakt ook strafbaar is?  Tijdens deze workshop wordt aandacht besteed aan de LHBTIQ+ community én doelgroepen die meer uitdaging ondervinden in hun identiteits-en seksualiteits ontwikkeling. Denk hierbij aan het culturele en of godsdienstige spectrum en jongeren met een beperkingen of handicap. Juist internet biedt voor hen veel mogelijkheden voor (h)erkenning. Jongeren vinden enerzijds zelf hun weg daarin, anderzijds is het niet altijd de veiligste weg. Daarom is het belangrijk dat jij als professional weet hoe je daar met jongeren over kan praten en wat je kunt doen.  

Workshops op locatie

A. ‘Boys will be boys’ – Karlijn de Blécourt en Javier Koole
Meiden lastigvallen, homo-negativiteit, drank- en drugsgebruik en slechte schoolprestaties. Boys will be boys, of speelt hier wat anders? Veel jongens strugglen in de puberteit met mannelijkheid. Stoer doen en negatief gedrag is een manier om respect te krijgen bij vrienden en hun mannelijkheid te bewijzen. Maar dit draagt niet bij aan respectvolle omgang met zichzelf en met anderen. Jongens zelf staan ambivalent tegenover normen rond gender en mannelijkheid. Ze doen eraan mee, maar hebben ook het gevoel niet (helemaal) zichzelf te kunnen zijn. Hoe kan je jongens weerbaar maken tegen negatieve groepsdruk en hoe ondersteun je jongens om hun eigen weg te gaan? Voor hun eigen welzijn en voor het welzijn van hun omgeving. Want door jongens steviger in hun eigen sneakers te zetten, zullen ze minder snel overgaan tot grensoverschrijdend gedrag om erbij te horen. 

In deze workshop delen we de leasons learned in het werken met jongens om grensoverschrijding te voorkomen. Ook geven we praktische handvatten hoe jij hier als (jeugd) professional ook zelf mee aan de slag kan gaan. 

B. ‘Kan ik dan helemaal niets meer zeggen?’  – Sabine Meulenbeld
Je voetbalt als een meisje. Je moet gewoon je mannetje staan. Woorden die zomaar gezegd worden, maar waar gender ongelijkheid aan ten grondslag ligt. Taal is enorm belangrijk in onze strijd tegen gender gerelateerd geweld, want juist in taal liggen verborgen boodschappen verstopt. Ook over gender en hoe je je zou moeten gedragen als man of vrouw. Hoe beïnvloedt taal jouw denkbeelden? En andersom: welke denkbeelden beïnvloeden jouw woordkeuze? En waarom is het belangrijk dat te doorbreken? Tijdens deze interactieve training doe je mee aan verschillende oefeningen en experimenten. Zodat je van binnenuit ervaart hoe gender bias een rol speelt in jouw brein. De digitale goodiebag welke je na afloop krijgt helpt je om direct de tips in praktijk toe te passen.  

C. ‘Er verandert toch niks’ – Anke van den Dries  
En toen hoorde je in het nieuws van weer een seksistisch gewelddadige uitspraak, kwam een beleidsmedewerker weer met een plan wat in je praktijk niet werkt, of werd je cliënt net in herstel weer opnieuw slachtoffer. De preventie en aanpak van gendergerelateerd geweld gaat lang niet altijd vlekkeloos. De aanpak vereist een lange adem. Je moet vaak de motivatie vinden om je hiervoor te blijven inzetten. Tijdens deze workshop reflecteer je op je eigen ervaringen met andere deelnemers in dialoogvorm: je staat er niet alleen voor. Workshopgever Anke van den Dries komt als sociaal werker zelf veel in contact met slachtoffers van geweld. Als supervisor en (team)coach ondersteunt Anke ook andere sociale professionals. Je gaat naar huis met een dosis support en praktische doelen waarmee jij met een goed gevoel je schouders er weer onder kunt zetten.   

D. ‘Sexting? Dat is toch alleen maar gevaarlijk’ – Djoeke Ardon
Sexting is leuk en shame sexting niet. Makkelijk toch? Helaas denkt niet iedereen er zo over en blijft het algemene devies: stuur maar niks door dan gebeurt er ook niks. Jammer, want sexting is een belangrijk onderdeel van de seksualiteit van jongeren. Én deze houding zorgt ervoor dat slachtoffers zich verantwoordelijk voelen als het mis gaat. En dat kan anders! Tijdens deze workshop leer jij hoe je een jongeren kan ondersteunen wanneer zij slachtoffer worden van shame sexting. Maar vooral ook: hoe betrek je je collega’s erbij en hoe denken zij over dit onderwerp? Hoe creëer je een groepsgevoel waarbij shame sexting geen plaats heeft en slachtoffers zich veilig voelen? En waar gender en seksualiteit besproken kan worden? We gaan tijdens deze workshop actief aan de slag. Je gaat naar huis met een interessante methodiek, een praktische werkvorm en verschillende gesprekstechnieken zodat je samen met je collega’s (nog) betere hulp kunt bieden.  

Tijdens deze workshop gaan we ook echt aan het werk. Je krijgt als opdracht om vooraf de podcast over shame sexting op Spotify of Apple Podcast te luisteren. Bij de podcast hoort een teamtool: een werkopdracht voor je hele team. We gaan je tijdens de workshop leren hoe je deze teamtool effectief inzet om samen te professionaliseren op het thema ‘sexting’. 

E. ‘Laten we het gezellig houden’  – Klarina Lingmont en Helenus de Haan
LHBTI+ jongeren moeten zichzelf kunnen zijn. Deze uitspraak zullen veel jeugdprofessionals bevestigen. Maar daarmee is nog niet alles geregeld. Want hoe zorg je voor een veilig klimaat waar jongeren zichzelf kunnen zijn? Welke stappen kun je zelf zetten en hoe vecht je tegen vooroordelen en stereotype uitspraken?  Tijdens deze workshop leer je micro-agressie herkennen en daar weerstand tegen bieden. Je leert schadelijke opmerkingen identificeren die een veilig klimaat in de weg staan. Dit vraagt ook iets van jezelf; want wat zijn je eigen blinde vlekken rondom gender en seksualiteit? En hoe laat je jezelf zien zonder de relatie op het spel te zetten? Want ‘gezellig houden’ dat wil natuurlijk iedereen. 

Aanmelden:

* De mensen die zich al hadden aangemeld ontvangen een mail met een update over het programma en een aanmeldlink naar de workshops. Heb je geen mail ontvangen? Stuur dan even een mail naar info@act4respect.nl

Delen:

Gerelateerde artikelen