Vers van de pers| #MeToo-schandalen bij UvA, aantal meldingen van seksueel geweld stijgt, vrouwenbesnijdenis neemt toe

vers van de pers Vers van de pers| #MeToo-schandalen bij UvA, aantal meldingen van seksueel geweld stijgt, vrouwenbesnijdenis neemt toe

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles wat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: actie naar aanleiding van #MeToo-schandalen bij UvA, jongeren hebben minder seks maar het aantal meldingen van seksueel geweld stijgt en een gevaarlijke taboe op BDSM. 

© Mihai Surdu

#MeToo-actieweek bij de UvA

In de eerste week van februari voerden docenten en studenten van de UvA actie naar aanleiding van een aantal #MeToo-schandalen. In anderhalf jaar zijn er al drie #MeToo-schandalen naar buiten gekomen, waarvan de laatste in december 2020. Toen werd een docent van de opleiding Franse Taal en Cultuur op non-actief gezet na een aanklacht van grensoverschrijdend gedrag. De actievoerders vinden dat de faculteit Geesteswetenschappen, waar de opleiding Franse Taal en Cultuur onder valt, niet genoeg doet tegen grensoverschrijdend gedrag en eisen daarom ook het vertrek van de decaan.

© Vincentas Liskauskas

Gevaarlijk taboe op BDSM

In januari 2021 kwam naar buiten dat de Amerikaanse Hollywoord ster Armie Hammer een fetisj voor kannibalisme zou hebben. Sindsdien komen verschillende ex-vriendinnen en bedpartners naar buiten met verhalen over Hammer. Hij zou misbruik hebben gemaakt van de onervarenheid met BDSM van zijn bedpartners. De publieke reacties op deze verhalen staan vol met victim blaming en er wordt vaak lacherig gedaan over de aantijgingen van misbruik. Het is duidelijk dat er veel onwetendheid over BDSM bestaat.

© Teddy Jansen

Toename besnijdenis bij meisjes

In veel Afrikaanse landen is genitale verminking van meisjes nog niet strafbaar. De vooruitgang die eerder geboekt was om vrouwenbesnijdenis tegen te gaan, wordt nu door de coronacrisis tenietgedaan. Omdat veel inkomsten wegvallen door de coronacrisis is besnijden een parttime baan geworden. Vrouwen komen zelfs aan de deur met de aanbieding om dochters te besnijden. Dit is vooral een groot probleem in veel Afrikaanse landen, maar ook in het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika komt besnijdenis nog steeds voor. De Verenigde Naties hebben als doel dat in 2030 vrouwenbesnijdenis niet meer wordt uitgevoerd maar door de coronacrisis wordt dat nu lastiger.

© Timon Studler

Aantal meldingen seksueel geweld stijgt

Veel mensen hebben last van de corona maatregelen, zo ook jongeren. Uit onderzoek van Rutgers is gebleken dat jongeren minder vaak dates en seks hebben dan voorheen. Jongeren hebben minder vaak dates en gebruiken ook minder de digitale dating apps om contact te hebben. Volgens Ton Coenen, directeur van Rutgers, is dit zorgelijk omdat jongeren somberder zijn geworden. Een groot deel van het contact vond voor corona plaats in levenden lijve. Het aantal losse one-nightstands daalde maar het aantal jongeren dat seksueel geweld meldde steeg. Dit is zorgelijk, vooral in het licht dat het aantal seksuele activiteiten afnemen.

© Rodolfo Sanches Carvalho

Verkrachting als bijzaak

De Britse journaliste Christina Lamb beschrijft in haar boek Ons lichaam, jullie slagveld. De verzwegen oorlogsmisdaden tegen vrouwen dat vrouwen in oorlogen en conflicten vaak slachtoffer zijn van verkrachting en seksueel geweld. Ze vertelt over de verhalen van vrouwen over de hele wereld die tijdens oorlogen en conflictsituaties slachtoffer zijn. Met haar boek wil Lamb laten zien dat dit, hoewel verkrachting na de Eerste Wereld als een oorlogsmisdaad werd aangemerkt, nog steeds gebeurd en over de hele wereld plaatsvindt. Ze constateert dat verkrachting vaak als minder belangrijk wordt aangemerkt, iets wat bij de oorlog hoort. Het wordt dus vaak als bijzaak gezien.

© Jana Muller

Meldingen wantoestanden in turnwereld

In de zomer van 2020 kwamen er meldingen van wantoestanden binnen de turnwereld. De gymnastiekbond KNGU en het Centrum Veilige Sport Nederland krijgen nu nog steeds veel meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnen. KNGU- directeur Marieke van der Plas hoopt dat meer mensen met verklaringen komen. Zij constateert dat er ‘nog steeds een gat zit tussen wat mensen meemaken en wat ze melden’.

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen