Vers van de pers | Geweld tegen trans personen, Paarse Vrijdag en onderzoek naar seksuele intimidatie binnen D66

vers van de pers Vers van de pers | Geweld tegen trans personen, Paarse Vrijdag en onderzoek naar seksuele intimidatie binnen D66

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles wat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: seksueel geweld in Egypte, een tweede #metoo-golf in Denemarken en sekswerker krijgt financiële compensatie voor seksuele intimidatie in Nieuw-Zeeland.

 

Seksueel geweld in Egypte: een groot taboe

Een groepsverkrachting die in februari 2014 plaatsvond in het Fiarmont Hotel blijft zes jaar buiten de publiciteit tot het anonieme Instagram-account ‘Assault Police’ in juli van dit jaar een bericht plaatst. Maar sinds de invoering van een cybercrimewet in 2018, die onder andere het ‘schenden van de Egyptische familiewaarden’ verbiedt, worden vrouwen, mensen uit de lhbti-gemeenschap en activisten steeds vaker opgepakt voor ‘immoreel gedrag’. Hoewel verkrachting onacceptabel is, is het ook niet toegestaan dat vrouwen bijvoorbeeld seksfilmpjes op hun telefoon hebben. Ook slachtoffers en getuigen van seksueel geweld kunnen daarom opgepakt worden.

25 november: Internationale dag voor het uitbannen van geweld tegen vrouwen

De coronapandemie heeft geleid tot meer geweld tegen vrouwen, en als er niet meer aandacht aan besteed wordt zal de situatie verergeren, aldus de Verenigde Naties. 25 november werd uitgeroepen tot ‘internationale dag voor het uitbannen van geweld tegen vrouwen’, een campagne die tot 10 december duurt. Met de hashtag #OrangeTheWorld wordt op sociale media de campagne ondersteunt.

Geweld tegen trans personen houdt aan

Transgender personen krijgen nog steeds dagelijks te maken met uitsluiting en discriminatie; ook in Nederland worden zij geregeld bedreigd of mishandeld. Omdat het geweld niet afneemt, hangt Transgender Network Nederland posters op om hier aandacht voor te vragen. Dit is onderdeel van de transgender gedenkdag, dat plaatsvond op 20 november.

Tweede #metoo-golf in Denemarken

Hoewel de eerste #metoo-golf nauwelijks aansloeg, gaat de tweede golf niet meer liggen. De golf begon eind augustus met een video van presentatrice Sofie Linde waarin zij vertelde dat een bekende man uit de televisiewereld haar jaren geleden had gevraagd om orale seks. Destijds was ze achttien jaar oud (en zei nee). Kort na haar optreden ondertekenden ruim 1600 vrouwen uit de mediawereld een brief aan de presentatrice, waarin ze over vergelijkbare ervaringen vertelden.

Slachtoffers van seksueel geweld in China doen hun verhaal

De verontwaardiging over geweld tegen vrouwen in China neemt toe; tot voor kort werd geweld in huiselijke kring afgedaan als een privéconflict waarbij de politie niet kon ingrijpen. In 2015 werd een wet aangenomen om huiselijk geweld aan te pakken. Luo Yi van Cheng Yu San (Oranje Paraplu) vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen op het sociale medium Weibo.

Onderzoek naar seksuele intimidatie binnen D66

Door een anonieme brief is een onderzoek gestart naar seksuele intimidatie binnen D66. Een invloedrijke partijadviseur wordt beschuldigd van het stalken en insluiten van een voormalig directeur van het partijkantoor. Toenmalig partijvoorzitter Letty Demmers heeft bevestigd dat er enkele jaren geleden een incident plaatsvond op het partijbureau, en dat de politie zelfs een contractverbod oplegde aan de men in kwestie na aangifte van stalking.

Paarse vrijdag op scholen

Ruim 500 basisscholen in Nederland deden vrijdag 11 december voor het eerst mee aan Paarse Vrijdag, de dag waarop scholieren paars dragen om te laten zien dat elke seksuele geaardheid en genderidentiteit geaccepteerd mag worden. Sinds 2010 wordt elke tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag georganiseerd.

Reportage van Bosnische twintigers geboren na verkrachting

In het NRC staat een reportage van de ‘vergeten kinderen’ van de oorlog in Bosnië: twintigers die geboren werden als resultaat van het seksuele geweld tijdens de oorlog hebben elkaar gevonden. Hoeveel oorlogskinderen in Bosnië en Herzegovina geboren zijn is nooit uitgezocht; schattingen lopen uiteen van enkele honderden tot duizenden.

Compensatie sekswerker in Nieuw-Zeeland voor seksuele intimidatie op de werkvloer

Een sekswerker in Nieuw-Zeeland heeft een compensatiebedrag gekregen voor seksuele intimidatie op de werkvloer. De identiteit van de sekswerker en het precieze bedrag is onbekend, maar de schikking moet compenseren voor de geleden emotionele schade en inkomstenderving. In Nieuw-Zeeland is prostitutie gelijk aan iedere andere baan in de service-industrie, waardoor sekswerkers dezelfde rechten hebben als bijvoorbeeld een kapper.

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen