Vers van de pers | Meldpunt seksueel misbruik Jehova’s, beschuldiging Trump en Poolse clubscene vecht voor lhbti+ rechten
Wil jij graag op de hoogte blijven van alles wat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: vergoeding voor gemaakte medische kosten van slachtoffers van seksueel geweld, intimidatie bij abortusklinieken in Nederland en het nieuwe televisieprogramma Geraldine en de Vrouwen over seksueel geweld.
Australische vrouwen hebben een grotere kans om slachtoffer te worden van seksueel geweld in hun late tienerjaren
Uit een nieuw rapport van de Australian Institute of Health and Welfare blijkt dat voornamelijk jonge mannen daders zijn van seksueel geweld. Politierapporten uit 2017 en 2018 laten zien dat 93% van de slachtoffers, die in het ziekenhuis opgenomen zijn met een leeftijd van 15 jaar en ouder, vrouw was.
- The Guardian, 27 augustus: Australian women in their late teens more likely to be victims of sexual assault
Het meldpunt ‘Verbreek de Stilte’ biedt slachtofferhulp voor seksueel misbruik voor Jehova’s getuigen
Een onderzoeksrapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) heeft aanbevolen een meldpunt op te richten voor Jehova’s getuigen, omdat zij zelf weigerden een initiatief op te richten om seksueel misbruik tegen te gaan en slachtoffers te ondersteunen.
- Volkskrant, 27 augustus: Slachtofferhulp zet meldpunt voor seksueel misbruik Jehova’s op
- NRC, 27 augustus: Minister breidt meldpunt voor seksueel geweld Jehova’s uit
Vergoeding voor gemaakte medische kosten slachtoffers seksueel geweld
Vanaf 1 september krijgen slachtoffers van seksueel geweld een vergoeding voor gemaakte medische kosten, zoals een behandeling van een dokter of psycholoog en het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten. De regeling betreft een proefperiode van één jaar, om te onderzoeken of de drempel om seksueel geweld te melden hierdoor afneemt.
- NRC, 31 augustus: Medische kosten slachtoffers seksueel geweld tijdelijk vergoed
Seksueel misbruik bij kunstrijden in Frankrijk
In Frankrijk wordt er onderzoek gedaan naar machtsmisbruik en seksueel geweld naar 21 coaches in het kunstrijden. De beroemde kunstrijder Sarah Abitbol stelt dat zij tussen 1990 en 1992 meerdere keren werd verkracht door haar toenmalige trainer.
- NRC, 10 september: Beschuldigingen van seksueel misbruik tegen 21 coaches Frans kunstrijden
Intimidatie bij abortusklinieken in Nederland
Burgemeester Marcouch van gemeente Arnhem heeft besloten dat er in een straal van 500 meter rond een abortuskliniek niet meer gedemonstreerd of geflyerd mag worden. Deze acties om vrouwen op andere gedachten te brengen zou als ‘zeer intimiderend’ worden ervaren, schrijft Omroep Gelderland.
- NOS, 15 september: Burgemeester Marcouch pakt intimidatie vrouwen abortuskliniek aan
- Omroep Gelderland, 16 september: ‘Vrouwen komen huilend binnen’, abortuskliniek blij met demonstratieverbod
Poolse clubscene vecht voor LHBTI+ rechten
De in juli herkozen Poolse president Andrzej Duda noemde in juni “lhbt-ideologie erger dan het communisme”, en er zijn sindsdien in een toenemend aantal plaatsen ‘lhbt-vrije zones’ uitgeroepen. In juli werden twee mannen en een vrouw in elkaar geslagen in een gay club in Kraków. Meerdere Poolse dj’s en muzikanten spreken zich momenteel uit tegen homofobie en politiegeweld.
- The Guardian, 16 september: ‘A voice for our emotions’: Poland’s club scene fights for LGBTQ+ rights
- NRC, 3 augustus: Cultuurstrijd in Polen over de rug van lhbt’ers
Trump opnieuw beschuldigd van ongewenste intimiteiten
Voormalig model Amy Dorris heeft Donald Trump beschuldigd van ongewenst seksueel gedrag tijdens de US Open in 1997. Volgens Dorris, die toendertijd 24 jaar oud was, probeerde Trump zijn tong in haar mond te steken en heeft hij haar over haar hele lichaam betast. Trump ontkent de beschuldigingen van Dorris via zijn advocaten.
- NRC, 17 september: Voormalig model beschuldigt Trump van ongewenste intimiteiten
- The Guardian, 17 september: Donald Trump accused of sexual assault by former model Amy Dorris
Egyptische vrouwenrechten in het geding
Er leek iets te gebeuren aan seksuele intimidatie en seksueel geweld, nadat daders van seksueel geweld en verkrachting werden opgepakt. Maar het tij keerde nadat rijke mannen uit de hogere klasse onder vuur waren komen te liggen. Zij startten een lastercampagne tegen de getuigen, waarna veiligheidsdiensten drie vrouwen oppakten. Zij zitten in voorarrest zonder direct contact met hun advocaat. Egyptische mensenrechtenactivisten vrezen dat hierdoor slachtoffers van seksueel geweld in de toekomst minder snel aangifte zullen doen. Er is sprake van victim blaming: Egyptische vrouwen krijgen vaak de schuld bij ongewenste seksuele intimiteiten omdat ze ‘erom gevraagd’ zouden hebben.
- Trouw, 18 september: Van hoop naar wanhoop: hoe het tij keerde in de strijd voor Egyptische vrouwenrechten
Onder huiselijk geweld valt niet alleen fysiek geweld
In Nederland hebben naar schatting 200.000 mensen te maken met huiselijk geweld. Ook huisartsen krijgen te maken met huiselijk geweld op hun praktijk. Sinds de coronacrisis krijgt huisarts Edwin de Vaal (48) uit Nijmegen vaker mensen op het spreekuur die zich zorgen maken over huiselijk geweld in hun omgeving.
- Nu.nl, 21 september: Zorgen om huiselijk geweld? ‘Het is meer dan alleen blauwe plekken’
Televisieprogramma Geraldine en de Vrouwen over seksueel geweld
Vanaf 18 oktober is het nieuwe televisieprogramma van Geraldine Kemper te zien op RTL 4, waarin zij in gesprek gaat met vrouwen die een posttraumatische stressstoornis hebben ontwikkeld door seksueel geweld.
- Nu.nl, 21 september: Geraldine Kemper presenteert programma over seksueel geweld
Rohingya vluchtelingen stellen seksueel te zijn misbruikt op Bengalees eiland
Een groep van meer dan 300 Rohingya vluchtelingen is in april naar het onbewoonde eiland Bhasan Char gebracht door de Bengalese autoriteit. Deze vluchtelingen stellen dat ze tegen hun wil worden vastgehouden in ‘gevangenisachtige’ omstandigheden. Daarnaast zijn verschillende vrouwelijke vluchtelingen door politiebewakers seksueel misbruikt.
- The Guardian, 22 september: Rohingya refugees allege sexual assault on Bangladeshi island
Reacties