Vers van de pers | Polen en Turkije tegen verdrag vrouwengeweld, veiligheid lhbt-asielzoekers en intimidatie bij jonge artsen

jongerenbende

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles dat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: de discussie of lhbt-asielzoekers apart opgevangen moeten worden, een Nigeriaanse film over een taboe en een jongerenbende actief tegen lhbt-jongeren.

Intimidatie op de werkvloer

Bijna één op de drie jonge artsen heeft te maken gehad met intimidatie door een collega. Van de jonge artsen is 8 procent seksueel geïntimideerd door een collega. Echter niet alleen door collega’s, ook door patiënten.

Intimidatie

Geen “lhbt-ideologie-vrije” zone

In de Poolse stad Lublin is de “lhbti-ideologie-vrije” zone tenietgedaan door een rechter. De zone zou discriminerend zijn waarbij de waardigheid van lhbt’ers wordt aangetast. Daarbij zouden ook de rechten van ouders geschonden worden in hoe zij hun kinderen willen laten opgroeien.

lhbti

Einde aan geweld?

Tijdens de coronacrisis heeft er wereldwijd een stijging van huiselijk geweld plaatsgevonden. Dit lijkt in Nederland niet het geval. Volgens Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) is er in Nederland echter ook een stijging te vinden. Het einde van de lockdown betekent niet het einde aan geweld.

geweld

Onveilig in het azc

In het azc in Gilze heeft een incident tegen een 23-jarige homoseksuele vrouw plaatsgevonden. Zij heeft hierbij ernstige eerste- en tweedegraads brandwonden opgelopen. Door dit incident is de discussie ontstaan of er een aparte opvang voor lhbt-asielzoekers moet komen.

Volgens Viola, een 34-jarige asielzoeker uit Oeganda, moet er in azc’s voorlichting over rechten voor homoseksuele mensen komen. Zij meent dat een aparte opvang niet de oplossing is. Aan de ene kant biedt het bescherming, maar aan de andere kant zou het tot afzondering kunnen leiden.

azc

Overheidsbeleid en lhbt-jongeren

In een opiniestuk laat Benjamin Nolan, lobbyist bij jongerenorganisatie Choice for Youth and Sexuality, het belang van het actief betrekken van lhbt-jongeren zien. In dit geval bij overheidsbeleid rondom conversietherapie.

Overheidsbeleid

Ondermijning gezinswaarden?

In Turkije is verdeeldheid ontstaan over de Istanbul Conventie. Ook binnen de regeringspartij. Volgens conservatieven ligt de nadruk op gender en gelijkheid van man en vrouw en ‘normalisering’ van de lhbt-gemeenschap. Dit zou de Turkse gezinswaarden ondermijnen.

Ook Polen wil uit de Istanbul Conventie stappen. Er ontstaat als het ware een domino-effect onder Europese landen, wat de nodige zorgen met zich meebrengt.

Gezinswaarden

Een Nigeriaans liefdesverhaal

Het is onwaarschijnlijk dat de film Ifé van de Nigeriaanse producer Pamela Adie door de censuur in Nigeria komt. De film gaat over het liefdesverhaal van twee jonge vrouwen in Nigeria. Homoseksualiteit is in Nigeria een taboe. Adie laat met haar film echter het belang van de strijd tegen de onderdrukking van de lhbt-gemeenschap in haar land zien.

Nigeriaans liefdesverhaal

Duidelijkere criteria

De Raad voor de Rechtspraak vindt dat het wetsvoorstel om seksuele intimidatie en seks tegen iemands wil strafbaar te stellen anders moet. De criteria die als toelichting bij de wet worden gegeven, moeten duidelijker. Daarnaast betekent strafbaar stellen niet dat dit ongewenste gedrag niet meer plaats gaat vinden.

Criteria

Geweld jongerenbende tegen lhbt-jongeren

In België vindt vanuit de jongerenbende ‘Criminal Justice’ geweld plaats tegen lhbt-jongeren. Zij worden in elkaar geslagen, waarbij dit wordt gefilmd en op Telegram wordt gedeeld.

jongerenbende

 

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen