Vers van de pers | Strafbaarheid sexchatting, ‘masker 19’ en een app tegen straatintimidatie

Vers van de pers | Strafbaarheid sexchatting, ‘masker 19’ en een app tegen straatintimidatie

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles dat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: strafbaarheid van sexchatting, codewoord ‘masker 19’ ook in Nederland te gebruiken en een straatintimidatie-app. 

Het gevaar van de online wereld

Op 12 mei is er een nieuw wetsvoorstel in bespreking gegaan. Het wetsvoorstel houdt in het expliciet strafbaar stellen van sexchatting met kinderen. Volgens de minister van Justitie is het belangrijk dat ook deze wet wordt opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Zo kunnen kinderen beter beschermd worden. Sexting, online seksueel getinte foto’s en video’s versturen, met minderjarigen is al strafbaar. Volgens de minister moet er wel rekening worden gehouden met de huidige opvattingen over normaal seksueel gedrag. Daarom wordt sexchatting en sexting onder jongeren niet strafbaar. Zolang het vrijwillig en privé onder leeftijdsgenoten plaatsvindt.

Wat doe je als er in online chatgroepen van scholieren strafbare beelden verspreid worden? Afgelopen december is er op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem een screenshot van een WhatsApp-gesprek naar de conrector van de bovenbouw gestuurd. In het WhatsApp-gesprek zat kinderporno, en dit is strafbaar. Veel jongeren zien echter de ernst van het verspreiden van zulke beelden niet in.

Online sekswerk

Sinds de coronacrisis is zowel de vraag als het aanbod van online sekswerk toegenomen. Eén van de voordelen voor sekswerkers is een minder risico op fysiek en seksueel geweld. Wel is er een risico voor de privacy van sekswerkers. Beelden kunnen bijvoorbeeld gestolen worden, ondanks dat alle websites veiligheidsmaatregelen nemen.

Veiligheid als uitgangspunt

Vanaf 1 mei kan het codewoord ‘masker 19’ voor slachtoffers van huiselijk geweld ook in Nederlandse apotheken gebruikt worden. Door dit codewoord weet de apotheker dat de klant huiselijk geweld wil melden. Als de klant alleen is, bellen de klant en de apotheker Veilig Thuis samen in een aparte ruimte. Als de klant met een ander is, belt de apotheker zelf Veilig Thuis.

Toch twijfelen apothekers over hoe het codewoord in de praktijk zal worden uitgevoerd. Doordat het codewoord bekend is, kunnen slachtoffers afgeschrikt worden om het ook daadwerkelijk te gebruiken. Daarnaast is er niet genoeg training geweest om slachtoffers op te kunnen vangen. Er zijn volgens apothekers wel voordelen. De apotheek is geschikt om op een laagdrempelige manier huiselijk geweld te melden.

Rusland en huiselijk geweld

De Russische presentatrice Regina Todorenko heeft met haar vrouwonvriendelijke uitspraken gezorgd voor een kantelpunt in het debat over huiselijk geweld in Rusland. Sinds een wetswijziging in 2017 is huiselijk geweld slechts een overtreding. Een geldboete is de maximale straf en een onderzoek vanuit de politie is niet nodig. Zowel in de samenleving als in de politiek krijgt een campagne voor een wet die vrouwen beschermt tegen huiselijk geweld, meer aanhang.

Vrouwenbesnijdenis

Een nieuwe wet in Soedan moet ervoor zorgen dat de uitvoering of betrokkenheid van een vrouwenbesnijdenis strafbaar wordt gemaakt. Een gevangenisstraf van drie jaar kan ervoor gegeven worden. De nieuwe wet is één van de gevolgen van de opstand waarin de voormalige president en dictator Omar al-Bashir werd afgezet, geleid door vrouwen en jongeren.

Straatintimidatie-app

Een straatintimidatie-app om de veiligheid van vrouwen te vergroten. In het programma ‘Dragons’ den’ krijgen beginnende ondernemers de kans om hun idee of bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle ondernemers. In de straatintimidatie-app van de Amsterdamse Gabrielle Claushuis werd geen succes gezien. Eén van de redenen was dat het geen goed verdienmodel heeft. Dit verbaasde kijkers van het programma.

Angst voor wie je bent  

In april is de identiteit van tientallen homoseksuele Marokkaanse mannen bekendgemaakt op het internet. Dit gebeurde door nepprofielen in apps zoals Grindr, Hornet en PlanetRomeo. Deze nepprofielen deden zich voor als potentiële datingpartners en verzamelden foto’s die in Facebookgroepen werden gedeeld. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn hierdoor ongeveer vijftig tot honderd mannen gedwongen om uit de kast te komen.

In Amsterdam hebben de twee homoseksuele mannen die op Eerste Paasdag werden aangevallen door een aantal jongeren, opnieuw geweld ervaren. Zowel toen als ook dit keer liepen de twee mannen hand in hand.

Al langer komen signalen dat er onder Amsterdammers angst is om hand in hand te lopen met het risico op geweld. Vanuit meerdere partijen in de Amsterdamse gemeenteraad klinkt het geluid voor een hardere aanpak van daders van geweld tegen homoseksuele mensen. De VVD pleit voor het inzetten van lokagenten. Op deze manier kunnen geweld en intimidatie voorkomen worden, omdat potentiële daders rekening houden met de mogelijkheid om opgepakt te worden.

In Zuid-Korea wordt gevreesd voor het uitbreken van een tweede coronagolf. Eind april konden cafés en clubs in Seoul weer open. Twee weken later werd een 29-jarige homoseksuele man positief getest op het coronavirus. Uit contactonderzoek bleken ook tientallen anderen besmet te zijn. De man was in verschillende nachtclubs geweest. Echter, veel homoseksuele mensen hebben zich niet gemeld bij de overheid voor een contactonderzoek. Hoewel homoseksualiteit niet strafbaar is in Zuid-Korea, zijn veel mensen bang dat door het contactonderzoek straks de hele buurt zal weten dat ze homoseksueel zijn.

 

 

 

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen