Vers van de pers | Praten over misbruik niet eenvoudig, het negatieve beeld van sexting en femicide in Nederland

vers van de pers Vers van de pers | Praten over misbruik niet eenvoudig, het negatieve beeld van sexting en femicide in Nederland

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles wat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week o.a. seksuele intimidatie op de werkvloer, #MeToo in Mexico, Griekenland en de muziekindustrie, partnergeweld raakt iedereen.

© Christin Hume

Ondanks corona blijft seksuele intimidatie op de werkvloer

Hoewel veel mensen vanwege de coronacrisis niet meer naar kantoor gaan, blijft seksuele intimidatie op de werkvloer aanwezig. Er zijn zelfs meer meldingen van ongepaste appjes, pestgedrag en rare mails. Deze seksuele intimidatie kan de werksfeer vergiftigen. Door corona durven mensen elkaar waarschijnlijk juist minder gepaste dingen te sturen omdat ze de ontvanger toch niet in het echt tegenkomen. De enige oplossing voor dit probleem lijkt ingrijpen te zijn: het openlijk afkeuren van dit gedrag en het daadwerkelijk ingrijpen van een leidinggevende zijn belangrijk voor een goede sfeer.

© Danny G

Veiligheid in bed

Vertrouwen en veiligheid is erg belangrijk in een (seksuele) relatie, maar kan daarnaast ook lastig zijn. Mensen die zich ‘te’ veilig voelen bij hun partner missen soms de spanning maar aan de andere kant is veiligheid belangrijk om fijne seks te hebben. Niet voor niks is voor bdsm een veilige relatie tussen twee of meerdere mensen een vereiste, alleen met die basis kan er geëxperimenteerd worden met nieuwe en ‘onveilige’ handelingen. Een gevoel van onveiligheid kan zelfs jaren later nog voor een gevoel van misbruik zorgen, zowel bij mannen als bij vrouwen.

© Thomas Elmenreich

Jantine Jongebloed gaat confrontatie aan met daders

Jantine Jongebloed stuurde in 2004 als 16-jarig meisje naaktfoto’s naar haar vriendje, deze foto’s werden later met een verzonnen interview verspreid. Een meisje uit haar klas hing de foto’s op in de aula van de school en de foto’s kwamen op de website van GeenStijl. In dit artikel gaat ze in gesprek met de mensen van toen die een rol speelden in de verspreiding van haar foto’s en de rector van haar school die in 2004 niks voor haar heeft gedaan. Ze krijgt wisselende reacties op het verhaal en komt er nu na jaren achter dat het misbruik wel degelijk sporen heeft achtergelaten.

© Jezael Melgoza

#MeToo in Mexico

Een lokale politicus in Mexico wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. De vrouwen pikken het niet langer en eisen dat de president van Mexico zijn steun aan de politicus intrekt. Ondanks dat er verkrachtigingszaken tegen hem liepen kwam hij toch op de lijst als kandidaat om gouverneur te worden. Binnen zijn eigen partij kwamen mensen al in opstand en nu sluiten ook schrijvers, acteurs en activisten zich hierbij aan.

© Lena Balk

Partnergeweld raakt iedereen

Onderzoek van kennisinstituut Atria toont aan dat ook financieel onafhankelijke vrouwen slachtoffer kunnen worden van partnergeweld en bevestigd daarmee dat partnergeweld alle lagen van de samenleving treft. Financiële onafhankelijkheid kan wel leiden tot het eerder verbreken van een gewelddadige relatie. Ook maakt de groep vrouwen die financieel onafhankelijk is en te maken krijgt met partnergeweld minder vaak gebruik van reguliere hulpinstanties. Hierdoor is deze groep minder zichtbaar en blijft het stereotype van ‘het sociaal-economisch kwetsbare slachtoffer’ in stand. Maar in relaties waar een traditionele rolverdeling als norm geldt en de positie van de man als kostwinner in het gedrang komt wanneer de vrouw (ook) betaald werk heeft, kan financiële onafhankelijkheid juist een trigger voor partnergeweld. Dit onderzoek onderstreept daarom het belang van een gendersensitieve aanpak van partnergeweld.

© Just Daisy

#MeToo in Griekenland

Dimitris Lignadis, een bekende Griekse acteur, regisseur en artistiek directeur van het Nationaal Theater, is afgetreden na een reeks beschuldigingen van seksueel misbruik. Daarnaast is hij gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik en verkrachting van jonge acteurs. In Griekenland bleef het tijdens de eerdere #MeToo- golven rustig, maar sinds vorige maand komen er steeds meer verhalen boven water. Hierbij komen niet alleen vrouwen, maar ook steeds meer mannen naar buiten met verhalen over misbruik.

© Valery Sysoev

Praten over misbruik

Praten over misbruik is niet eenvoudig. Slachtoffers kunnen jaren na het misdrijf nog last hebben van het misbruik. Juist daarom is het belangrijk om met de omgeving te praten over wat er gebeurd is. Slachtofferhulp heeft nu een platform gelanceerd met tips voor naasten van slachtoffers van misbruik. Hier staan praktische tips op voor een gesprek met slachtoffers.

© Charles Deluvio

Uitzending over sexting

In deze uitzending bespreken Jantine Jongebloed en Marijke Naezer de gevaren van sexting. Van Jongebloed werden op haar zestiende naaktfoto’s doorgestuurd die ze naar haar vriendje had gestuurd. Naezer deed onder andere onderzoek naar jongeren en seksualiteit op sociale media, online en offline seksueel geweld.

© Matthew Kalapuch

#MeToo in de muziekindustrie

Ook in de muziekindustrie lijkt de #MeToo beweging nu op gang te komen. Waar deze beweging eerder vooral in de filmwereld naar boven kwam, worden nu ook diverse artiesten beschuldigd van seksueel misbruik. Een aantal weken geleden werd aangifte tegen rockster Marilyn Manson gedaan door actrice Evan Rachel Wood. Met haar aanklacht wil ze een gevaarlijke man ‘’ontmaskeren’’ en de industrie die dit gefaciliteerd heeft aanspreken op het gedrag.

© Mika Baumeister

Femicide in Nederland

In Nederland worden ongeveer 40 vrouwen per jaar vermoord, omdat ze vrouw zijn. Toch is het hier nauwelijks het onderwerp van gesprek. Vrouwen worden vaak vermoord door mensen die dichtbij ze staan, mannen vaker door uit de hand gelopen vechtpartijen of afrekeningen in het criminele circuit. Het begrip femicide, vrouwen worden vermoord omdat ze vrouw zijn, wordt steeds vaker gebruikt. Vaak vindt de femicide plaats na het verbreken van een relatie of wanneer een vrouw haar grenzen aangeeft. Hoewel de cijfers hoog zijn, gaan mensen hier niet de straat op om aandacht voor dit fenomeen te vragen en in opstand te komen.

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen