Vers van de pers | Verzachtende omstandigheden verkrachting, ADHD bij huiselijk geweld en anti lhbti-geweld

lhbt

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles dat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: niet uitdrukkelijk nee zeggen geldt als verzachtende omstandigheid bij verkrachting, minister Grapperhaus wil meer actie ondernemen tegen anti-lhbt geweld en ADHD speelt een rol bij huiselijk geweld.

Geen nee betekent ja

Verzachtende omstandigheden voor verkrachting. Uit onderzoek dat is uitgevoerd door I&O Research, in opdracht van Amnesty International, is daar volgens een op de vijf mannen tussen 16 en 35 jaar sprake van. Deze verzachtende omstandigheden gelden bijvoorbeeld als een vrouw niet nadrukkelijk nee zegt tegen seks.

Het strafbaar stellen van seks tegen de wil. Minister Grapperhaus wil hier een nieuwe wet voor invoeren. Volgens de wet kan iemand vervolgd worden voor seks tegen de wil, zonder dat er geweld of dwang bij is komen kijken. Hier moet zes jaar gevangenisstraf op komen. Echter, volgens Amnesty International hoort er geen sprake te zijn van verschillende categorieën. Seks tegen de wil moet in de wet als verkrachting erkend worden.

Nee

Bescherming van meisjes en vrouwen

In een recent report van de Verenigde Naties over de status van de wereldpopulatie, is naar voren gekomen dat er dringend actie nodig is. Dit heeft betrekking op genitale verminking, kindhuwelijken en misbruik bij meisjes en vrouwen.

UN

Ophef over benoemde ministers in Frankrijk

In Frankrijk hebben verscheidene feministen zich sterk uitgelaten over de benoeming van twee ministers. Het betreft Gérald Darmanin, als minister van Binnenlandse Zaken en Éric Dupond-Moretti, als minister van Justitie.

Frankrijk

Gedwongen abortussen in Xinjiang

In de westelijke regio Xinjiang in China vindt onderdrukking van de Oeigoeren plaats. Vrouwen worden gedwongen tot abortussen, sterilisatie en anticonceptie. Als ze niet gehoorzamen, dan volgen boetes of zelfs gevangenisstraffen.

Xinjiang

Anti-lhbt geweld

Twee mannen worden ervan verdacht tussen augustus 2019 en februari van dit jaar verschillende homoseksuele mannen mishandeld en beroofd te hebben. Onder het mom van daten maakten de twee mannen via datingapp Grindr afspraakjes met de slachtoffers.

Tijdens een werkbezoek aan de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam heeft minister Grapperhaus met slachtoffers van anti-lhbt geweld gesproken. Van het COC en Transgender Netwerk Nederland heeft hij een actieplan gekregen. Volgens hen doet de regering namelijk te weinig aan anti-lhbt geweld.

smartphone

Rechten terugdraaien?

Feministen die streven naar het terugdraaien van rechten van transseksuele mensen. Het in april opgerichte Voorzij hoopt net als voorgangers in Engeland successen in Nederland te boeken. Op 23 juni vond hun eerste (online) conferentie plaats.

Laptop

De toekomst van lhbt in Polen

Świdnik, de stad die als eerste in Polen tot vrij van “lhbt-ideologie” is verklaard. En de stad die een voorbeeld vormde voor meer plekken in Polen om niet “lhbt-vrij”, maar om “lhbt-ideologie-vrij” te zijn.

Naast de “lhbt-ideologie-vrije” zones in Polen, wil de huidige president Duda dat in de grondwet komt te staan dat het verboden is voor stellen van hetzelfde geslacht om kinderen te adopteren.

De presidentsverkiezingen in Polen gaan spannend worden. Onlangs vond de eerste ronde plaats waarin Duda niet genoeg stemmen kreeg om herkozen te worden. In de tweede ronde neemt Duda het op tegen Trzaskowski, burgemeester van Warschau en met een liberale politiek.

lhbt

Discriminatie in de sport

Discriminatie van homoseksuele mensen in voetbal moet worden aangepakt, aldus Thijs Smeenk, sportjournalist bij het ANP. Vanuit de John Blankenstein Foundation geeft hij voorlichting bij clubs, profs en amateurs.

Sport

Urgente en niet-urgente zorg

Langzaam maar zeker start de reguliere zorg in Nederland weer op. Op 20 april is de Urgentielijst Medisch Specialistische Zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gepubliceerd. Echter, zorg van transseksuele mensen is genoemd als niet-urgent. Geslachtsveranderende operaties of hormooninnames zijn volgens het NZa niet van levensbelang.

Zorg

Slechts een handvol officiële klachten

Studentenblad Folia heeft op basis van eigen onderzoek naar voren gebracht dat uit de meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij de Universiteit van Amsterdam slechts een op vijftig meldingen tot een klacht leidt. De periode waarin de meldingen werden gemaakt was van 2016 tot en met 2018.

Universiteit

Nieuw onderzoek naar huiselijk geweld (en ADHD)

De sociale en economische effecten die als gevolg van pandemieën ontstaan, beïnvloeden vrouwen meer dan mannen. Tijdens de coronacrisis is bijvoorbeeld huiselijk geweld tegen vrouwen toegenomen.

Huiselijk geweld en ADHD. Uit onderzoek van Nannet Buitelaar, psychiater bij forensische polikliniek de Waag, blijkt dat in veel gevallen plegers van huiselijk geweld ADHD hebben. En hoe erger de ADHD, hoe meer het partnergeweld. Volgens Buitelaar zou bij huiselijk geweld aandacht moeten komen voor de aanwezigheid van ADHD.

Onderzoek

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen