Vers van de pers | Borsten online, jongensprostitutie en mediakritiek

Media

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles dat er speelt omtrent fysiek-, seksueel- en cybergeweld? Met een focus op gender en  jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Namens Act4Respect bundelen we het interessantste nieuws op dit gebied, van reportages tot filmtips.

Straatintimidatie in Amsterdam

Reden tot actie: 51 procent van de Amsterdamse vrouwen krijgt te maken met straatintimidatie. In de leeftijdscategorie 15-34 jaar is dit zelfs 81 procent. Voor het eerst komt de gemeente Amsterdam met een actieplan om meisjes en vrouwen te beschermen tegen seksuele intimidatie op straat en online.

Inloophuis voor seksueel uitgebuite mannen

Eindhoven geeft het goede voorbeeld en opende het allereerste inloophuis waar jongens en mannen terechtkunnen die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting. “Seksuele uitbuiting van mannen is een maatschappelijk onbesproken probleem”, zegt Vonk van inloophuis Lumens.

Gendersensitief in plaats van genderneutraal

De genderneutrale aanpak die Nederland hanteert bij huiselijk geweld levert kritiek op. GREVIO, het orgaan van de Raad van Europa, stelt namelijk dat deze aanpak ten koste kan gaan van de slachtoffers en leidt tot een vergroot risico om opnieuw slachtoffer worden van geweld.

Seksuele intimidatie in het hoger onderwijs

#MeToo heeft het hoger onderwijs nog niet bereikt en plegers van seksueel wangedrag wanen zich onaantastbaar. Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond blijkt namelijk dat het melden van intimidatie in het hoger onderwijs niet of nauwelijks wordt gefaciliteerd.

#MeToo in West-Afrika

Het gesprek over machtsmisbruik en seks komt in West-Afrika langzaam op gang, met de nadruk op langzaam. Docente aan de Universiteit van Ghana Opoku-Agyemang : “Een hoogleraar kan hier tegen een student zeggen dat zij er sexy uitziet en denken dat hij een compliment maakt. De hele machtsdiscussie wordt vergeten.”

Praten over gender

De media bekijkt trans personen vaak nog door een cisgender lens, terwijl goede berichtgeving over trans personen juist zo belangrijk is. ‘’Voor de laatste keer; gender, sekse en geslacht zijn níet hetzelfde”, legt feministe en transgender activiste Sophie Schers uit.

Conservatieve kinderen

Vraag aan een kind in groep acht of ‘meisjesachtige’ jongens en ‘jongensachtige’ meisjes mee mogen doen in traditionele jongens- en meisjesactiviteiten. 33 procent zal zeggen van niet, 40 procent vindt dat zulke kinderen eerst moeten veranderen, om mee te mogen spelen. Hoogleraar Henny Bos onderzoekt dit en vindt dat je hier iets tegen kunt doen.

NotYetDads

Marijn Mennes richtte vanuit zijn persoonlijke ervaring het platform NotYetDads op: een gemeenschap voor mannen die graag vader willen worden, maar het geluk niet aan hun kant hebben staan. Mennes vindt dat mannen hier openlijk over moeten kunnen praten en steun mogen opzoeken, ook op de werkvloer.

Mannen steunen elkaar

Help, mijn borsten staan online

Kijktip: in het Belgische televisieprogramma ‘Help, mijn borsten staan online’ op VIER neemt presentatrice Evi Hanssen de kijker mee naar de donkere wereld van sexting, grooming, catfishing en sextortion. Ze gaat in gesprek met slachtoffers, plegers, ouders en professionals.

Menstruatiecyclus op Insta

Journalist Daan Borrel (29) houdt haar menstruatiecyclus op Instagram bij. Borrel: ‘’Het vrouwelijk lijf moet traditioneel alleen maar aantrekkelijk zijn, maar ik denk dat het juist goed is om het open over de cyclus te hebben.’’

Meer nieuws? Check hier het persoverzicht van twee weken geleden.

Delen:

Reacties

  • Op 17 februari 2020 15:28, zei: Esther

    Leuke rubriek!

Gerelateerde artikelen