Vers van de pers | Online hulp, verborgen geweld en minder tolerantie

Huiselijk geweld

Wil jij graag op de hoogte blijven van alles dat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: hulp voor huiselijk geweld gebeurt meer online, over de hele wereld neemt geweld tegen vrouwen toe en neemt tolerantie voor lhbt’ers af.

Wel of geen hulp?

De Universiteit Gent heeft onderzoek gedaan naar huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. Opvallend is dat veel geweld verborgen is gebleven voor de directe omgeving. De lockdown wordt niet gezien als de grootste drempel tot hulp. Volgens een groot deel van de slachtoffers is er geen hulp nodig of zal hulp geen verandering brengen. 

Hulpinstanties in verschillende landen ervaren sinds de coronacrisis een explosieve stijging in het aantal hulpverzoeken. Echter, er zijn nog steeds veel verborgen gevallen. Na de stijging in het aantal hulpverzoeken zijn regeringen tot actie overgaan.

Huiselijk geweld

Online wordt de toekomst

In de coronacrisis biedt het online platform SAFE een goede uitkomst. Slachtoffers van partnermishandeling kunnen hierdoor op een laagdrempelige, anonieme manier om hulp vragen. Volgens hoogleraar Sabine Oertelt-Prigione, betrokken bij SAFE, zouden zulke online platforms altijd beschikbaar moeten zijn.

Veilig Thuis heeft een chatfunctie uitgebracht waarmee via een anoniem chatgesprek met een medewerker in hun regio om advies kan worden gevraagd. Een extra mogelijkheid voor slachtoffers van huiselijk geweld, vooral tijdens de coronacrisis.

Seksueel misbruikt. Wat nu?

Voor slachtoffers van seksueel misbruik is er iets nieuws. Vanuit de politie is er een vijf minuten durende animatie gemaakt over het aangifteproces. Dit is belangrijk. Het aangifteproces van seksueel misbruik is namelijk anders dan bijvoorbeeld het aangifteproces van een mishandeling.

Thuisblijven is in Mexico geen optie

In Mexico zijn in april de meeste misdrijven tegen vrouwen ooit gepleegd. In een maand tijd zijn 337 vrouwen vermoord. Angst voor een toename van geweld tegen vrouwen was te voorzien. Als gevolg van de coronacrisis droeg de regering eind maart namelijk voor om thuis te blijven.

Tweestrijd in de Russische maatschappij

Geweld tegen vrouwen is in Rusland zo groot dat één op de vier gezinnen ermee te maken heeft. Feminist Zalina Marsjenkoelova en andere feministen zijn bezig om voorlichting over geweld tegen vrouwen te geven. Marsjenkoelova: “Om te kunnen praten over feminisme moesten we eerst de drempel van huiselijk geweld over”.

Op 27 juli 2018 doet zich een familiedrama voor in Moskou. Drie zusjes vermoordden hun vader die hen vernederde, bedreigde, misbruikte en zowel fysiek als seksueel geweld pleegde. De zaak die sindsdien tegen de zusjes loopt, heeft in de Rusland beweging in de discussie over huiselijk geweld gebracht.

Overhand van de ondemocratische ideologie?

De Europese solidariteit tijdens de coronacrisis. Het afgelopen Eurovisiesongfestival moest dit symboliseren. Alleen in plaats van de Europese solidariteit zouden Europese landen zich voor iets anders moeten verenigen, namelijk de ondemocratische ideologie in Polen en Hongarije. Deze ideologie baart zorgen, omdat het naar de rest van Europa kan verspreiden.

In Hongarije is er bijvoorbeeld een nieuwe wet voor transseksuelen. De wet behelst dat in de burgerlijke stand bij ‘geslacht’ voortaan ‘geslacht bij geboorte’ staat.

Hungary

Steeds meer discriminatie tegen lhbt’ers in Frankrijk

In Frankrijk zijn in 2019 veel meer meldingen gemaakt van discriminatie, haat en belagingen tegen homoseksuelen en transseksuelen. Echter, aangifte door slachtoffers blijft in veel gevallen uit. Een speciale app vanuit de politie moet ervoor zorgen dat ze op de hoogte en bereikbaar blijven.

Frankrijk

Afnemende tolerantie in Nederland

In een korte tijd is voor de derde keer in Amsterdam-Oost geweld gepleegd tegen twee homoseksuele mannen. De mannen waren aan het kanoën. Toen ze verhaal wilden halen waarom ze werden uitgescholden en bekogeld met spullen, ontstond een vechtpartij. Hierbij raakte één van de mannen gewond.

De fractievoorzitter van D66, Rob Jetten, heeft ter gelegenheid van de Internationale dag tegen homofobie, bifobie, transfobie en interseksefobie een filmpje op Twitter geplaatst. Hierin draagt hij gekregen beledigingen over zijn homoseksualiteit voor.

Ondanks dat uit internationaal onderzoek blijkt dat homoseksualiteit in Nederland breed geaccepteerd is, zijn er zorgen. Naast de haatmails die Rob Jetten vrijwel dagelijks krijgt, wordt gerapporteerd dat de tolerantie voor homoseksuelen in Nederland afneemt.

Holland

Het onderwijs als basis

Het is belangrijk dat het onderwerp ‘homoseksualiteit’ al vanaf het begin van de basisschool bespreekbaar wordt gemaakt, aldus auteur Janneke Schotveld. Tot op heden wordt homoseksualiteit in het lesmateriaal dat op veel basisscholen wordt gebruikt, niet genoemd.

Ook volgens Ahmed Marcouch, de burgemeester van Arnhem, hoort homoseksualiteit als gesprekswoord gebruikt te worden en niet in een scheldwoord te veranderen.

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen