Vers van de pers | Opgesloten met je mishandelaar, fatshaming en sekswerk tijdens corona
Wil jij graag op de hoogte blijven van alles dat er speelt omtrent fysiek, seksueel en cybergeweld? Met een focus op gender en jongeren/jongvolwassenen? Check dan onze tweewekelijkse rubriek Vers van de pers. Deze week onder meer: wat zijn de effecten van het coronavirus op huiselijk geweld? Wat betekenen de maatregelen voor sekswerkers? En waarom brengt fatshaming in het coronatijdperk extra levens in gevaar?
Opgesloten met je mishandelaar
Nu iedereen thuis moet blijven tijdens de Corona-lockdown, worden veel vrouwen wereldwijd noodgedwongen opgesloten met hun fysieke of emotionele misbruiker.
Volgens Hulporganisatie Fier is het gebruik van hun chatfunctie fors is gestegen. De organisatie Veilig Thuis signaleert niet meer meldingen, maar specialisten maken zich wel zorgen. Vooral vrouwen en kinderen zijn kwetsbaar.
- NOS, 1 april: Coronamaatregelen kunnen leiden tot toename huiselijk geweld
- Nu.nl, 1 april: Geen toename van meldingen over huiselijk geweld, maar wel zorgen
Cinzia Marraccoli werkt als psycholoog in de Zuid-Italiaanse stad Potenza. Ze vertelt dat de nationale hulplijn voor vrouwen, sinds de strenge maatregelen tegen het coronavirus zijn ingesteld, de helft minder telefoontjes krijgt dan een jaar geleden: “En ik ben erg bang dat dit is omdat hun man, hun cipier, hen in de gaten houdt en dit niet toestaat.”.
- NRC, 27 maart: Opeens zitten Italiaanse vrouwen opgesloten met hun mishandelaar.
Ook andere experts maken zich zorgen. Door het sociale isolement van de ingevoerde maatregelen kunnen misbruikers meer controle uitoefenen over huiselijke situaties, zeggen verschillende onderzoekscentra tegen ABC News.
- ABC News, 21 maart: Isolation of families for coronavirus raises concerns about domestic violence.
NY Times sprak met een medewerker van de National Domestic Violence Hotline over de gevolgen van de lockdown voor vrouwen die misbruikt worden.
- New York Times, 24 maart: For abused women, a pandemic lockdown holds dangers of its
Dichter bij huis maken de professionals zich ook zorgen:
Fatshaming
Stigma’s over dik zijn, zijn gevaarlijker voor de gezondheid dan dik-zijn zelf, weet Marjon Melissen. Ze vecht al twintig jaar tegen een eetstoornis: “De opmerking dat ik minder recht heb op een IC-bed, komt als een genadeklap.”.
- One World, 1 april: Fat-shaming brengt in coronatijd extra levens in gevaar.
Sekswerkers
Door Covid-19 moesten naast restaurants, sauna’s en sportclubs, al snel de seksclubs dicht. Uit onderzoek van Investico blijkt dat de sekswereld gewoon doordraait, omdat de meeste sekswerkers anders zonder inkomsten komen te zitten.
- De Groene, 1 april: “Ik weet dat het virus zich kan verspreiden, maar ik heb geen andere keuze.”
- NRC, 23 maart: Een noodfonds nu het bordeel dicht is.
Kindhuwelijk? Jong trouwen
Trouw sprak met de Japanse onderzoeker Hoko Horii, die onderzoek deed met jonggehuwden op het Indonesische eiland Bali over hun keuze om jong te trouwen. “Ik had de simpele vraag: waarom trouwen kinderen? Mijn onderzoek laat zien dat een kindhuwelijk ook de eigen keus van een jong stel kan zijn.”.
- Trouw, 1 april: Een kindhuwelijk? Zelf noemen ze het gewoon jong trouwen.
#MeToo in de theaterwereld
De #Me-Too beweging heeft veel teweeggebracht in de theaterwereld. Gezelschappen stellen nu regels op over omgangsvormen n wijzen vertrouwenspersonen aan. Jonge theatermakers Tjeerd Posthuma en Bram Jansen vertellen in Trouw over hun vervelende ervaringen in de theaterwereld.
- Trouw, 30 maart: Openheid in de theaterwereld: na #metoo kan het & Melding van grensoverschrijdend gedrag bij toneelgroep
1 op de 4
Uit onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat een op de vier vrouwen geen nee durft te zeggen tegen seks met hun partner.
- NOS, 2 april: Een op de vier vrouwen durft geen nee te zeggen
Wetgeving om Iraanse vrouwen te beschermen
Iraanse vrouwen die slachtoffer worden van huiselijk geweld kunnen nergens terecht: er is geen wet die ze beschermt, blijf-van-mijn-lijfhuizen bestaan niet en scheiden is geen optie. Tijd voor een nieuwe wet, vindt een groep activisten in Teheran.
- One World, 20 maart: Deze Iraanse vrouwen schrijven een wet die ze beschermt tegen hun man.
Slachtoffer van misbruik
Trouw heeft een interview met psycholoog Iva Bicanic en advocaat Richard Korver, die samen een gids schreven voor de ouders van slachtoffers van seksueel misbruik. Ze behandelen hierin de juridische en psychologische aspecten die vaak moeizaam samengaan.
- Trouw, 31 maart: Het slachtoffer van misbruik krijgt nog steeds de schuld.
Reacties