Tips voor een positief gesprek over seksuele wensen en grenzen
Met jongeren praten over seksualiteit, seks en relaties kan ongemakkelijk voelen. Dat geldt voor de jongeren waar je mee werkt, maar mogelijk ook voor jou als hulpverlener. Toch is het belangrijk om hierover te spreken op een positieve en veilige manier. Hoe ga je dit gesprek aan? En wat is belangrijk om hen dan mee te geven?
Deze tips zijn een eerste stap om je op weg te helpen
Waarom is het belangrijk met jongeren te praten over seksualiteit en relaties?
Seksualiteit speelt een grote rol in het leven van de meeste jongeren en jongvolwassenen. Op deze leeftijd ontwikkelen zij hun eigen identiteit en daar hoort bij dat zij volop experimenteren met seksualiteit, seks, intimiteit en het aangaan en onderhouden van relaties. Met behulp van goede informatie en eventueel een steuntje in de rug, weten de meeste jongeren hier gelukkig prima hun eigen weg in te vinden. Het is daarbij belangrijk dat ze bij iemand terecht kunnen met al hun vragen.
Want juist als jongeren op een positieve manier om (leren) gaan met hun eigen seksuele wensen en grenzen, is de kans kleiner dat zij grensoverschrijdend gedrag vertonen of daar slachtoffer van worden. En natuurlijk moeten zij ook goede hulp ontvangen als ze toch te maken krijgen met (online) grensoverschrijdend gedrag.