Straatintimidatie en LHBTIQ+ geweld

straatintimidatie Straatintimidatie en LHBTIQ+ geweld

Wat kan een slachtoffer zelf doen wanneer die straatintimidatie meemaakt? Hoe kan je het beste zonder oordeel het gesprek aangaan met een slachtoffer? Wat hebben traditionele gendernormen te maken met het geweld dat tegen LHBTIQ+ personen wordt aangedaan? En wat kan je als professional doen om slachtoffers beter te ondersteunen?

Frédérique werd in elkaar geslagen door een groepje jongens omdat ze niet wilde zeggen of ze een jongen of een meisje was. Ze identificeert zichzelf als genderfluïde. In deze aflevering deelt Frédérique haar verhaal. Slachtofferadvocaat Alex van Kernebeek helpt slachtoffers van straatintimidatie en geeft ook trainingen aan Politie Nederland, rechters, officieren van justitie en andere strafrechtprofessionals over slachtofferrechten.  

Beluister eerst de aflevering voordat je aan de slag gaat met de teamtool:

Apple Podcasts – straatintimidatie en LHBTIQ+ geweld

Spotify – straatintimidatie en LHBTIQ+ geweld

Teamtool

De teamtool is een ondersteuning op de podcast ‘niet jouw schuld’. De tools hieronder geven concrete handvatten hoe je de onderwerpen uit de aflevering kan bespreken met je team of met andere betrokken collega’s. Met name normen rondom gender en seksualiteit en hoe die bijdragen aan de sociale veiligheid van jongeren.

Als een team ga je dan in gesprek met elkaar over deze subthema’s die gekoppeld zijn aan het onderwerp van de aflevering. Na het uitvoeren van de teamtool heb je als team een beter overzicht wat gedaan kan worden om partnergeweld onder jullie doelgroep te voorkomen.

Teamtool straatintimidatie en LHBTIQ+ geweld voor de begeleider
Hier vind je een uitgewerkte methode om samen met collega’s succesfactoren bij de preventie van partnergeweld te identificeren.

Achtergrond informatie straatintimidatie en LHBTIQ+ geweld podcast
Via dit document vind je informatie bij de podcastaflevering, dat als huiswerk aan de deelnemers van de sessie kan worden gestuurd.

Spiekbriefje straatintimidatie en LHBTIQ+ geweld
Mogelijke succesfactoren zijn hier te vinden om uit te printen en mee te geven aan je collega’s tijdens het uitvoeren van de teamtool.

Ben je een professional en heb je de podcast geluisterd? Dan kan je hier de podcast evalueren om ons zo verder te helpen voor toekomstige projecten.  

Delen:

Reacties

Gerelateerde artikelen